Zo help je je peuter goed tanden te poetsen

14 april 2025

Een goede verzorging van het gebit van je peuter is heel belangrijk. Hoe kun je de tanden van je kind het beste poetsen? Hoe maak je het tanden poetsen leuker voor je kind? En wanneer kun je het beste met je kind naar de tandarts gaan?

 

 

Hoe vaak tandenpoetsen

 

Poets elke dag de tanden van je kind twee keer per dag twee minuten met peutertandpasta met fluoride. Tot twee jaar poets je één keer per dag. Gebruik een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje.

 

Vertel je kind zo vroeg mogelijk dat veel en vaak zoete dingen eten slecht is voor het gebit. En dat goed poetsen ervoor zorgt dat je minder snel gaatjes krijgt.

 

Poets volgens een vaste volgorde

 

Houd een vaste volgorde aan bij het tandenpoetsen: de binnen- en buitenkant van de onderkaak, bovenop de kiezen en daarna de binnen- en buitenkant van de bovenkaak en bovenop de kiezen (de 3 B’s). Duw niet te hard op de borstel. Dat is niet nodig.

 

hoe de tandenborstel te plaatsen in de mond, poetsinstructie

 

Een goede houding bij het tandenpoetsen

 

Jonge kinderen vinden tandenpoetsen vaak niet leuk. Dan is het soms lastig om goed te poetsen. Een geschikte houding kan daarbij helpen. Als je kind nog klein is, kun je je kind op het aankleedkussen leggen als je gaat tandenpoetsen. Ga achter het hoofd van je kind staan. Zo kun je het hoofd van je kind met één hand vasthouden en met je andere hand poetsen.

 

Als je kind wat ouder is kun je achter je kind gaan staan. Of laat je kind liggen op bed en leg het hoofd van je kind op je schoot. Zo kun jij goed in de mond kijken en kun je makkelijker alle tanden en kiezen op de goede manier poetsen.

 

Tips voor het tandenpoetsen

 

  • Om je peuter alvast aan de tandenborstel te laten wennen, kun je je kind eerst zelf laten poetsen met een klein beetje tandpasta. Daarna poets jij het na met een tweede tandenborstel. Dit is de tandenborstel waar je kind niet op bijt.
  • Het is leuk om er een spelletje van te maken of om een liedje te zingen waardoor het duidelijk is wanneer je begint en klaar bent met poetsen.
  • Laat je kind zelf oefenen met tandenpoetsen. Maar poets tot en met het tiende jaar wel altijd zelf na. Met elf, kan je kind het zelf.

 

Dit vrolijke tandenpoetsliedje van Jokie duurt twee minuten, precies de tijd die nodig is voor het tandenpoetsen:

 

 

Elektrisch poetsen

 

Als je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook leren elektrisch te poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom beter voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan het poetsen leuker maken. Napoetsen gaat ook makkelijker en beter met de elektrische tandenborstel.

 

Als je peuter protesteert

 

Peuters vinden tandenpoetsen vaak vervelend. Ze werken wel eens tegen, niet alleen voor bij het tandenpoetsen maar ook bij het eten of slapen gaan. Dit hoort bij deze fase. Het is belangrijk om rustig te blijven en wel grenzen te stellen. Als je een vast ritueel volgt, weet je kind wat er gaat gebeuren. Dat maakt het vaak wat gemakkelijker.

 

Tandenpoetsen is voor veel ouders een hele uitdaging. Probeer uit te zoeken wat voor jouw kind het beste werkt. Het belangrijkste is: houd vol! Het gaat vanzelf beter.

 

Tandarts

 

Het advies is om je kind voordat het twee jaar is al eens een keer mee te nemen naar de tandarts. Bijvoorbeeld als de eerste tanden doorkomen.
Neem vanaf twee jaar je kind regelmatig mee naar de tandarts, al is het om te kijken hoe bij jou de controle gaat.  Dan kan het al wennen aan de plek, en goed voorbeeld doet volgen. De tandarts geeft advies vanaf wanneer en hoe vaak je kind zelf voor controle van het gebit langs moet komen.

 

(bron: Groeigids.nl)

 

Wanneer hulp zoeken?

 

Wanneer deze tips niet voldoende helpen en je vragen of zorgen hebt, of als je meer wil weten over de ontwikkeling en dagelijkse verzorging van je peuter, kun je terecht bij het consultatiebureau / de jeugdgezondheidszorg, onderdeel van de GGD Zuid-Limburg. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige helpt je graag.

 

Als je peuter naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaat, bijvoorbeeld van MIK & Spelenderwijs Kinderopvang, bespreek het dan gerust ook eens met de pedagogisch medewerker.

 

Ook interessant om te bekijken

 

Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema en/of deze leeftijdsfase.

 

Lezen

 

Kijken

 

Op zoek naar informatie over een ander opvoed-thema?

Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.

Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 14 april 2025 | Categorie Peuter, Thema's

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.