Zelfvertrouwen in de peuterspeelzaal | MIK & Spelenderwijs blogt

9 februari 2024

Zelfvertrouwen is belangrijk tijdens het opgroeien. Vanaf zeer jonge leeftijd is dit in ontwikkeling, zo ook bij peuters. In deze blog vertelt Petra Lacroix, pedagogisch medewerkster bij Peuteropvang ’t Soosje van Spelenderwijs in Einighausen over hoe zij het zelfvertrouwen in de peuterspeelzaal stimuleert bij de kinderen.

 

Sprongetje wagen

 

“Met de vraag of ik een stukje over zelfvertrouwen bij peuters wilde schrijven voor Opgroeienin046.nl, schoten mij meteen een heleboel mooie momenten te binnen.

Zelfvertrouwen: de ene peuter heeft het in overvloed, de andere peuter niet of nauwelijks. De kunst is om ze van elkaar te laten leren en hier een handje bij te helpen.

In de peuteropvang starten we elke ochtend met een kring. In die kring kijken we of iedereen er is aan de hand van een namenlijst. Alleen antwoord geven of je hand opteken is natuurlijk saai en voor veel peuters -in al hun enthousiasme- ook moeilijk. Vandaar dat je bij ons in de kring ook een dansje mag doen, of mag laten zien hoe hoog of ver je kan springen.

 

De uitbundige peuter geeft natuurlijk meteen een showtje breakdance, terwijl de meer verlegen peuter wiebelt met een voetje. In beide gevallen prijzen we de peuter. En zo zie je ze groeien, en vaak na verloop van tijd tóch ook een dansje of sprongetje wagen.”

 

Trotse snuitjes

 

“Daarna wordt er vrij gespeeld, dit gaat niet zonder slag of stoot, soms letterlijk. Want nét die ene auto of puzzel wil iedereen hebben. Dan helpen we peuters met vragen of ze mee
mogen doen. Vaak mag dit dan. Mag het niet (want tja .. als er iets gevraagd wordt mag je ook nee zeggen), dan spreken we samen af dat er zo meteen geruild wordt. Et voilà, binnen 2
minuten is er zonder ruzie van speelgoed geruild.

Als het spelen klaar is gaan we samen opruimen, de kinderen krijgen taakjes die te overzien zijn. Als ieder weet wat hij moet doen is het van: “3,2,1 starten maar“ en dan is er meestal supersnel opgeruimd. Natuurlijk volgt dan een compliment. Je ziet meteen die trotse snuitjes!

Het allerleukste is als de juf iets niet meer weet of een foutje maakt. De peuters verbeteren of helpen de juf en zijn dan supertrots op zichzelf. Ik drink bijvoorbeeld altijd mijn water uit een gele beker. Toen ik eens per ongeluk een groene beker had gepakt en wilde beginnen met drinken, riepen er 3 peuters tegelijk: ‘NEE juffrouw, dat is niet jouw beker!!’ Uiteraard volgt dan een grote dankjewel van mijn kant.

Wie het nog spannend vindt om op de wc te gaan zitten (peuters willen nog wel eens bang zijn dat ze erin vallen 😉 mag het eerst met kleren aan proberen. Past het op onze wc? Eerst doen we dit met het deksel dicht, dan echt op de bril. Zo ontdekken ze zélf met kleine stapjes dat je er heus niet invalt. Dit zorgt ervoor dat ze het al vrij snel daarna ook in het echt durven.”

 

Van proberen kun je leren

 

“Het klinkt cliché, maar: van proberen kun je leren. Met grote regelmaat zeggen we: ‘Eerst zelf proberen. Lukt het niet, dan help ik je.’ Loopt een peuter dan een paar uur met de trui binnenstebuiten of de schoenen aan de verkeerde voet, dan levert het meer dan eens complimenten van de diverse juffen op. Want dan zien we wel heel duidelijk dat de peuter het zelf gedaan heeft.

Elke dag is er wel een peuter die vandaag meer durft dan gisteren of zich ervan bewust is geworden dat hij/zij iets helemaal zelf kan. Dat is zo mooi om te zien! Ik vind het dan ook echt een voorrecht om met peuters te mogen werken en getuige te mogen zijn van hun enorme groei in zelfvertrouwen.”

 

Petra Lacroix, pedagogisch medewerkster bij Spelenderwijs

Petra Lacroix, pedagogisch medewerkster bij Spelenderwijs

 

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Geplaatst op 9 februari 2024 | Categorie Peuter

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.