Pesten op de peuterspeelzaal | MIK & Spelenderwijs blogt

19 april 2024

Op 19 april is het de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’, een initiatief van Stop Pesten Nu.
Pesten is van alle leeftijden en begint soms al op jonge leeftijd. Maar hoe jong?
Wij vroegen het aan Petra Lacroix, pedagogisch medewerkster bij Peuteropvang ’t Soosje van Spelenderwijs in Einighausen. Hoe zit dat nou met pesten op een peuterspeelzaal?

 

Chronische snotneus

 

“Goeie vraag, daar moet ik even over nadenken… Want écht pesten doen peuters nog niet. Maar je ziet toch wel al dat er een voorkeur is om met het ene kind wel, met het andere kind niet, of helemaal alleen te willen spelen. Soms gaat daar iets heel onschuldigs aan vooraf. Bijvoorbeeld dat er in een rollenspel een papa nodig is, en tja… een meisje kan echt geen papa spelen. Peuters kunnen zo zwart wit zijn!

Soms is het persoonlijker, en wil een peuter écht niet naast ‘dat ene kind’ zitten. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo heeft een chronische snotneus ooit eens een kokhalzende peuter opgeleverd, met de mededeling: “Naast die wil ik niet zitten!” Dit bleef de dame in kwestie maanden volhouden.

Ook komt het voor dat een kind per sé naast zijn beste vriendje wil zitten. Waardoor een ander kind zonder pardon en soms ietwat hardhandig van de stoel afgewerkt wordt. Uiteraard grijpen de juffen dan in!”

 

Beheersing van de taal

 

“Ook een groot verschil in de beheersing van de taal kan ervoor zorgen dat een kind minder aansluiting vindt bij de andere peuters. Als je een groepje peuters hebt dat al kan overleggen over wat ze spelen en jij kan niet meepraten omdat je een andere taal spreekt of nog niet zo ver ontwikkeld bent in taal, dan bestaat de kans dat je zomaar aan de kant wordt geschoven. Een jonger kind dat al taliger is, mag dan bijvoorbeeld wel meedoen.”

 

Speelgoed delen

 

“Een andere aanleiding voor ‘pesten’ kan het speelgoed zijn. Bij onze grote vrachtwagen horen twee kleinere auto’s. Als twee kinderen hier samen mee aan het spelen zijn en een derde wil ook meedoen, wordt al snel geroepen: “Nee, want we hebben geen auto meer!” Terwijl er eigenlijk ook iemand nodig is om de vrachtwagen te besturen. Als de juf dat vervolgens zo uitlegt, gaat het samen spelen snel weer goed.

 

Is dit pesten, vraag je je dan af? Ikzelf denk dat het dat echt nog niet is. Het hoort een beetje bij de ontwikkelingsfase. Maar: in deze ontwikkelingsfase worden de kinderen zich wel bewust van wat hun gedrag bij anderen teweegbrengt. Dus het is belangrijk om hierin goed bij te sturen, anders kan het wel overgaan in meer bewust pesten.”

 

Samen spelen, samen delen

 

“Op de peuterspeelzaal zetten we heel sterk in op samen spelen, samen delen. Als je iets wil hebben wat een ander heeft, vraag het dan in plaats van het zomaar af te pakken of de ander weg te duwen. Krijg je het, zeg dan dankjewel. En dan worden beide peuters geprezen voor hun goede gedrag!

 

Lees hier meer over complimenten geven aan je kind.

 

Peuters die niet zo stevig in hun schoenen staan proberen we weerbaarder te maken. We leren ze dat ze ‘nee’ mogen zeggen, of stop.

Samen met de kinderen zoekt de juf naar een oplossing, zodat niemand verdrietig of boos hoeft te zijn. En dan maar hopen dat ze de positieve ervaring onthouden en deze later nog een keer toepassen.”

 

Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal minder snel gaan pesten

 

“Daarnaast benoemen we ook de emoties die we zien; boos, verdrietig, bang, blij. En kijken we samen wat we daaraan kunnen doen. Je mag bij ons boos en verdrietig zijn, dat gaat ook weer over. En is er iemand bang, dan beredeneren we samen of dat echt nodig is. Misschien is iets toch niet zo eng als je denkt. Hierin leren we de peuters om respect te hebben voor elkaars gevoelens.

 

Ik denk dat de peuters al deze ervaringen nodig hebben om uit te groeien tot een evenwichtig mens. Het leven gaat nou eenmaal niet altijd precies zoals je wilt. Soms valt het tegen en moet je een oplossing bedenken, of accepteren dat iets eenmaal zo is. Een andere keer heb je geluk of heb je iets goed geregeld, en daar mag je blij mee zijn.

 

Tot slot ben ik van mening dat een kind dat lekker in zijn vel zit minder snel zal gaan pesten. En hoe minder er gepest wordt, hoe meer kinderen er lekker in hun vel zitten. Dat is een mooi doel!”

 

Petra Lacroix, pedagogisch medewerkster bij Spelenderwijs

Petra Lacroix, pedagogisch medewerkster

 

Meer lezen over pesten en zelfvertrouwen?

 

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

Geplaatst op 19 april 2024 | Categorie Peuter

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.