Peuters hebben – net zoals alle kinderen – aandacht, rust en regelmaat, en duidelijke grenzen nodig. Kinderen die positief worden opgevoed, ontwikkelen zich vaak tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je je kind luisteren en wat doe je als je peuter over de door jou gestelde grenzen gaat? Deze positieve opvoedtips voor peuters kunnen je helpen!
Peuters gaan beseffen dat ze een eigen persoon zijn. Ze gaan beter praten, denken en onthouden. Ze willen steeds meer zelf doen maar moeten hiervoor nog oefenen. Veel dingen kunnen ze nog net niet.
Jouw kind heeft vooral aandacht en emotionele veiligheid nodig.
Je peuter heeft jou nog hard nodig om de wereld te kunnen verkennen. Jij bent de veilige haven waar je peuter naartoe kan als het te spannend wordt.
Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze gezien en geleerd hebben. En ze krijgen weer energie voor de volgende dag.
Regelmaat zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft houvast en vertrouwen.
Zorg ook goed voor jezelf. Het opvoeden wordt daar makkelijker en leuker van. Als je luistert naar je eigen behoeften, kun je makkelijker geduldig en consequent zijn. En makkelijker aandacht hebben voor je kind op de juiste momenten.
Peuters worden zelfstandiger en willen graag dingen zelf doen. Je kind moet eraan toe zijn om iets nieuws te leren. Dat lukt niet altijd meteen en dat vraagt geduld van jou als ouder. In deze ‘eigenwijze’ fase is het belangrijk om je kind aan te moedigen.
Peuters moeten veel leren en ze moeten daar ook zin in hebben. Als er strijd is, heeft je kind minder zin om iets te leren. Hoe leer je je kind op een leuke, positieve manier om te luisteren?
Regels en grenzen geven duidelijkheid en veiligheid. Maar peuters moeten hiermee om leren gaan en kunnen best koppig zijn. Ze leren zich stapje voor stapje aan regels te houden, maar ze leren dat vooral door over grenzen heen te gaan. Dat doen ze niet om jou dwars te zitten, maar omdat dat nou eenmaal de manier is waarop ze dat leren.
Soms blijft je peuter maar doorgaan met iets wat niet mag. Ze trekken de kat aan de staart, maken dingen kapot of gaan slaan en schoppen. Je hebt al duidelijk ‘nee’ gezegd en verteld wat je kind moet doen, maar het helpt niet. Vanaf een jaar of 3 kun je je kind dan even stil laten zitten of apart zetten.
Soms is het beter om je kind even uit te ruimte te halen waar het is, bijvoorbeeld als hij of zij erg opstandig is of uit boosheid iemand slaat. Je kind kan dan even tot rust komen.
Geef je kind nooit een klap als je boos bent. Het doet pijn en is schadelijk voor het lichaam, maar ook voor het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen. Een kind leert er niets van. Slaan is ook verboden in de Nederlandse wet.
Kinderen die te maken krijgen met mishandeling of misbruik, hebben de hele tijd stress en daar kunnen ze nu en later veel problemen door krijgen.
Lukt het je niet om een veilig thuis te bieden, bijvoorbeeld omdat je zelf problemen hebt? Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Of met je eigen huisarts. Of bel (anoniem) voor advies of hulp met Veilig Thuis: 0800-2000.
Als je een partner hebt, voed je je kind samen op. Je hebt dan vast wel eens verschillende ideeën over hoe je je kind wilt opvoeden. Dat is niet erg. Jouw kind ziet dat jullie elkaar aanvullen en leert dat er verschillende manieren zijn om te reageren en te denken. En dat je er samen wel weer uitkomt.
Blijf wel samenwerken, ook als je een verschillende mening hebt.
Iedereen heeft wel eens een verschil van mening of ruzie met zijn of haar partner. Als jullie het samen op een goede, veilige manier kunnen bespreken is het niet erg als je kind er bij is. Zo leert hij of zij dat ook ouders ruzie maken en hoe dat op een goede manier kan.
Bij ruzie horen ook wel eens emoties. Die hoef je niet altijd weg te stoppen. Een kind merkt toch vaak dat er iets is en voelt de spanning en dat kan ook onveilig voelen. Het is na zo’n ruzie wel belangrijk om er met je kind over te praten. Leg uit dat (een van de) ouders boos of verdrietig werd, maar dat dat soms gebeurt als je het niet eens bent. Vertel ook dat je het daarna weer goed kunt maken, zodat je weer goed uit elkaar kan gaan. Misschien heeft je kind hier zelf ook ervaring mee en wil het daar ook over vertellen.
Als een ruzie uit de hand loopt, met hele heftige emoties of schreeuwen en/of geweld dan is dat heel onveilig en bedreigend voor een kind. Doe dit zeker niet waar de kinderen bij zijn.
-Op Positiefopvoeden.nl vind je meer informatie over hoe je je kind positief kunt opvoeden.
-In dit filmpje geeft Fiona van Groeigids tips om je peuter te helpen zelfstandiger te worden:
(Bron: Groeigids.nl)
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of maak je je zorgen? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor je klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.
Ook kun je altijd om tips vragen bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD-Zuid Limburg.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema of bij de leeftijdscategorie.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 15 juli 2025 | Categorie Jongeren, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.