Kinderen die zelfvertrouwen hebben zijn vaak ook weerbaar(der). Kinderen die weerbaar zijn durven voor zichzelf op te komen. Ze durven ook steun of hulp te zoeken. Om weerbaar te zijn is het belangrijk dat je kind zichzelf belangrijk genoeg vindt.
Weerbare kinderen weten wat ze wel en niet willen. Ze zorgen ervoor dat er geen dingen gebeuren die ze niet willen. Ze herkennen gedrag bij zichzelf en bij anderen en weten hoe ze daarop moeten reageren. Daarnaast kan een weerbaar kind aangeven waar zijn of haar grenzen liggen. Een weerbaar kind kan achter de eigen mening staan en kan hulp zoeken wanneer hij of zij die nodig heeft.
Om weerbaar te zijn moet je zelfvertrouwen hebben. Dat helpt bij uit jezelf ergens aan beginnen, vrienden maken, ruziemaken en ruzie goedmaken.
Hoe weerbaar je kind is, hangt af van zijn of haar aanleg en karakter. Probeert je kind bijvoorbeeld makkelijk iets nieuws of maakt hij of zij makkelijk nieuwe vrienden? Kan het ruzies weer goedmaken?
Je kunt je kind helpen om weerbaarder te worden met behulp van de volgende tips:
Kinderen die minder weerbaar zijn lopen meer risico om gepest te worden. Dit heeft te maken met het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kind. Kinderen die minder stevig in hun schoenen staan, zijn een makkelijker slachtoffer voor pesters. Hoe kun je je kind helpen?
Allereerst is het natuurlijk goed om de hulp in te schakelen van school. Pesten mag niet gebeuren en de leerkracht kan hier iets tegen doen.
Aan elke basisschool in de Westelijke Mijnstreek is ook een schoolmaatschappelijk werker / jeugd- en gezinswerker van Partners in Welzijn gekoppeld, waar je ook terecht kunt met vragen over de weerbaarheid van je kind of wanneer er sprake is van pesten.
Daarnaast kun jij als ouder je kind helpen zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Vraag bijvoorbeeld hoe je kind meestal reageert op een pester. Vraag dan hoe je kind het anders zou kunnen doen. Bijvoorbeeld er wél iets van zeggen, of juist niet reageren? Je kunt ook samen oefenen hoe je kind het anders wil doen. Zo leert je kind dat hij of zij zelf ook iets kan doen tegen het pesten.
Je kunt je kind ook laten meedoen aan een weerbaarheidstraining. Daar leren kinderen om met woorden en via lichaamstaal (houding, stemgebruik en oogcontact) te reageren op ongewenst gedrag, beter voor zichzelf op te komen, om te gaan met hun eigen en andermans grenzen en wensen, nee zeggen enz.
In de regio 046 kun je hiervoor terecht bij het schoolmaatschappelijk werk / jeugd- en gezinswerk van Partners in Welzijn. Zij kunnen met jullie meedenken wat het beste bij jouw kind past en waar het terecht kan voor zo’n training. Zelf bieden zij in groepsverband de ‘Bikkeltrainingen’ aan voor kinderen in de basisschoolleeftijd, en Good Skillz voor leerlingen op het voortgezet onderwijs. Meer info via de links hieronder:
(Bron: Groeigids.nl)
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 6 februari 2025 | Categorie Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.