Een kind met faalangst is vaak bang om dingen te proberen of door te zetten. Door het idee dat iets toch niet zal lukken, lukt dat vaak ook inderdaad niet. Het kind denkt dan: zie je wel, ik kan het niet. Van die gedachten krijgt je kind minder zelfvertrouwen. Door faalangst kunnen kinderen in de put raken. Hoe kun je een kind met faalangst helpen?
Iedereen is wel eens bang om iets verkeerd te doen. Zeker als het iets belangrijks is. Je wilt het tenslotte zo goed mogelijk doen. Faalangst kan positief of negatief zijn.
Positieve faalangst moedigt je aan om iets goed te doen. Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan. Dat werkt verlammend. Je probeert het niet eens meer, en het lukt dus ook niet.
Negatieve faalangst maakt dat kinderen minder presteren dan ze eigenlijk kunnen. Het gaat bijvoorbeeld om:
Faalangst zie je vooral bij kinderen vanaf een jaar of 10 en rond de 12 of 13 jaar. Het ene kind is hier meer gevoelig voor dan het andere, en kan afhankelijk van hoe ze hier doorheen ‘groeien’ een rol blijven spelen tot in de volwassenheid.
Als je denkt dat je kind last heeft van negatieve faalangst, merk je dat bijvoorbeeld aan:
Je kind kan zich ook echt ziek of misselijk voelen als het ergens tegenop ziet. Je kind kan onrustig zijn, veel zweten, snel blozen of last hebben van hartkloppingen, hyperventilatie en een droge mond. Maar je ziet ook wel kinderen met faalangst, die gaan stotteren, trillende handen hebben, oogcontact vermijden of vaak naar de wc moeten. Ook buikpijn en hoofdpijn komen voor en slecht gaan eten.
Kinderen met faalangst kijken meestal alleen naar wat niet goed gaat.
Het is belangrijk om positieve verwachtingen te hebben: “Het gaat je lukken!”
Begeleid je kind als het nodig is bij moeilijke situaties. Maar doe dat wel zo dat je kind het daarna weer zelf kan.
Thuisarts.nl – Mijn kind heeft faalangst
Wijzijnmind.nl – Informatie over faalangst en een aanpak, voor oudere kinderen en jongeren zelf
(Bron: Groeigids.nl)
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of heb je dit al geprobeerd maar werkt het niet voldoende? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor jou als ouder klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie. Momenteel is er een nieuwe faalangstreductietraining in ontwikkeling, deze zal waarschijnlijk in het najaar van 2025 starten. Zodra hier meer over bekend is, is er informatie over te vinden op de website van Partners in Welzijn en in onze agenda.
Ook bij de kind- en jeugdpsychologen van het Centrum voor Jeugd en Gezin kan je kind terecht als er sprake is van faalangst die een normaal functioneren in de weg zit.
Sommige scholen kunnen een ‘faalangsttest’ regelen. Bespreek met de leerkracht, intern begeleider of zorgcoördinator op school wat de mogelijkheden zijn.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 20 maart 2025 | Categorie Jongeren, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.