Kinderen hebben ruimte nodig om dingen te leren en te ervaren. Opvoeden betekent je kind steeds meer loslaten en de ruimte geven om zelfstandig te zijn. Terwijl je je kind ook wil beschermen tegen allerlei gevaren. Waarom is loslaten zo belangrijk en hoe leer je dat?
Je voelt je verantwoordelijk voor je kind en dat is goed. Als je bezorgd bent, let je goed op. Zo bescherm je je kind. En geef je je kind de veiligheid die hij of zij nodig heeft.
Maar té beschermend zijn is niet goed, want:
Loslaten is niet voor iedere ouder even makkelijk. Sommige ouders laten hun kinderen zoveel mogelijk vrij. Zij mogen bijvoorbeeld op jonge leeftijd al alleen buiten spelen of alleen thuis blijven. Andere ouders proberen meer controle te houden. Ze zijn overal bij, organiseren de afspraakjes van hun kinderen op school, staan telkens naast hun kind in de speeltuin om vallen te voorkomen, voeren gesprekken voor hun kind, doen het huiswerk altijd met of voor hun kind of regelen meteen bijlessen als het even wat minder gaat op school.
De meeste ouders zitten hier ergens tussen in. Iedereen doet het anders. Het is belangrijk dat je jezelf als ouder leert kennen hierin, met alle voor- en nadelen die jouw ‘natuurlijke aanpak’ heeft. Waar zit bij jou ruimte voor verbetering om je kind los te laten en te laten groeien in zelfvertrouwen?
>Schrijf je hier in voor het webinar over ‘Zelfvertrouwen’ op dinsdag 17 juni 2025, voor ouders en opvoeders van kinderen tussen de 4 en 9 jaar:
Het is belangrijk dat je evenwicht vindt tussen beschermen, begeleiden en loslaten van je kind. Zo ontdekt je kind steeds beter zijn of haar eigen ik. Hoe doe je dat?
Je kunt je kind steeds meer los laten naarmate het ouder wordt. Eerst help je je kind: je doet iets voor hem of haar, of je doet het samen. Daarna begeleid je: je laat je kind de eigen problemen oplossen en zorgt dat hij of zij ze zelf aankan.
Voor peuters betekent zelfstandig worden vooral dingen zelf leren doen. Dat wil je kind op deze leeftijd ook graag en daar krijgt hij of zij zelfvertrouwen van. Het is dus belangrijk dat je peuter de kans en ruimte geven krijgt om dingen zelf te doen. Ook als het niet snel of perfect gaat. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kind dit veilig kan doen.
Gaat je kind naar de basisschool of middelbare school? Dan gaat hij of zij steeds beter zelf ‘problemen’ oplossen. Hoe kom ik van het klimrek weer veilig beneden? Hoe maak ik een speelafspraak met een klasgenoot? Wat moet ik meenemen als er gymles is? De wereld van je kind wordt steeds groter. Je kind leert ook sociale regels. Zelfstandig worden betekent ook leren omgaan met anderen.
Probeer te begrijpen waarom je kind op een bepaald moment onafhankelijk wil zijn. Past dit bij de leeftijd van je kind? Of wil je puber jou er niet bij, omdat hij of zij bijvoorbeeld meeloopt met vrienden?
Sommige kinderen zijn ‘jong voor hun leeftijd’ en kunnen minder aan dan je op basis van de leeftijd zou denken. Houd dat in de gaten en verwacht niet te veel. Het verschilt per kind wat het aan kan. Overvraag ze niet, dat is niet goed voor het zelfvertrouwen.
Loslaten is je kind leren zelf op te staan als hij of zij valt. Als je je kind zelf dingen laat oplossen, maak je duidelijk dat je vertrouwen in hem of haar hebt. Dat je ervan uitgaat dat je kind het kan! Dat heeft goede gevolgen voor je kind.
Je kind:
Je kind zelf dingen laten doen, kan vaak stap voor stap. Laat je kind bijvoorbeeld steeds iets hoger op het klimrek. Of laat hem of haar eerst de plastic spullen afdrogen en als dat goed gaat de schoteltjes. Of in het verkeer: eerst aan de hand van een ouder naar een vriendje, dan los, dan laat je je kind zelf zeggen op welk moment het veilig is over te steken en neem je het bij de hand mee, daarna zelfstandig oversteken met een ouder erbij en als dat een paar keer goed gaat, kan je kind zelfstandig naar het vriendje.
Helpen je kind om zelf besluiten te nemen en oplossingen te bedenken, kan ook stap voor stap:
(bron: Groeigids.nl)
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of heb je dit al geprobeerd maar werkt het niet voldoende? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor jou als ouder klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.
En als je kind naar een peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang gaat, bijvoorbeeld van MIK & Spelenderwijs Kinderopvang, bespreek het dan ook eens met de pedagogisch medewerker.
Ook mag je altijd om tips vragen bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD-Zuid Limburg.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 19 mei 2025 | Categorie Jongeren, Peuter, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.