Vrienden zijn voor elk kind belangrijk. Wat betekent vriendschap voor een kind in de basisschool-leeftijd en wat leert je kind er allemaal van? Hoe help je je kind met vriendjes om te gaan en spullen te delen? En wat als je kind moeite heeft met contact maken?
Door vriendjes leert je kind zichzelf en zijn of haar eigen gevoelens beter kennen. Vriendschap geeft je kind het gevoel ergens bij te horen. Door verschillende vriendschappen leert je kind delen, accepteren, ruzie maken, zich aanpassen en de eigen grenzen verkennen. Ze leren mee te voelen met een ander.
Door vriendschap ontwikkelen kinderen ook hun sociale vaardigheden. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen. Het geeft steun.
Jonge kinderen weten vaak precies met wie ze graag willen spelen. Een vriendschap betekent vooral dat je kind iemand aardig vindt. Voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 betekent vriendschap vaak al meer: een vriend(in) is iemand die je iets kunt toevertrouwen, die je begrijpt en die altijd voor je opkomt.
Het gaat er niet om zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen te hebben. Het gaat er om dat het fijn is om te kunnen en te mogen kiezen met wie je dingen wil doen.
Het ene kind wisselt voortdurend van vriendjes, terwijl het andere kind maar één beste vriend of twee hartsvriendinnen heeft.
Kinderen kunnen pas goed delen als ze een jaar of 7 zijn. Sommige kinderen gaan het dan leuk vinden om dingen te geven. Zo leggen ze contact met anderen. Soms geven ze zelfs van alles weg. Ze snappen de waarde van hun speelgoed nog niet goed.
Bij oudere schoolkinderen is kunnen delen belangrijk in vriendschappen. Voor het zevende levensjaar kun je je kind helpen om te leren delen.
Sommige kinderen hebben moeite met het leggen van contacten en lijken geen vrienden te hebben. Sommige kinderen trekken zich snel terug en vinden het moeilijk om zomaar op andere kinderen af te stappen of om met ze te spelen. Ook zijn er kinderen die andere kinderen slaan of bijten om contact te maken.
(bron: Groeigids.nl)
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of heb je dit al geprobeerd maar werkt het niet voldoende? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor jou als ouder klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.
Ook bij de psychologen kind- en jeugd van het Centrum voor Jeugd en Gezin kun je zonder verwijzing terecht.
En als je kind naar een peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang gaat, bijvoorbeeld van MIK & Spelenderwijs Kinderopvang, bespreek het dan ook eens met de pedagogisch medewerker.
Ook mag je altijd om tips vragen bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD-Zuid Limburg.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema of deze leeftijdscategorie.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 1 juli 2025 | Categorie Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.