Vooral tieners volgen bepaalde vloggers en influencers op social media. Welke invloed kunnen zij op jouw kind hebben? Gaat je kind zich anders gedragen? Wil je kind hebben wat de vlogger laat zien? En wat als je kind zelf wil gaan vloggen? Praat erover en kijk eens mee.
Vlogs zijn korte filmpjes op social media waarin mensen een kijkje geven in hun leven. Deze vloggers plaatsen meestal elke dag één of meer video’s. Om geen video te missen kun je je ‘abonneren’ op hun YouTube kanaal of hun pagina volgen op social media kanalen als TikTok, Snapchat of Instagram.
Er zijn ook vloggers die andere soorten filmpjes maken, bijvoorbeeld over gamen of over skincare routine (huidverzorging) en make-up. Vloggers met veel volgers noemen we ook wel influencers. Influencers proberen kijkers over te halen om spullen die zij laten zien, te kopen. Daar worden ze vaak voor betaald door merken en bedrijven.
Het kijken van filmpjes van vloggers en influencers kan heel leuk zijn. Maar het heeft ook nadelen. Vloggers maken bijvoorbeeld vaak reclame, die je kind niet altijd herkent.
In sommige vlogs wordt veel gescholden. Of in de filmpjes worden dingen gedaan of een gedachtengoed uitgedragen waarvan je niet wil dat jouw kind het nadoet. Vooral jonge tieners kunnen denken dat het ‘cool’ is om je zo te gedragen. Oudere tieners weten vaak wel beter.
Het verbieden van filmpjes op YouTube en social media kijken kan bijna niet, als je dat al zou willen. Kinderen gaan dan andere manieren zoeken om toch te kunnen kijken. Daarnaast gebruiken kinderen en jongeren social media ook als middel om contact met elkaar te hebben, of om leuke ideeën op te doen. De online wereld is niet meer weg te denken en verbonden aan ons dagelijks leven.
Je kind begrijpt wat reclame is, maar ziet waarschijnlijk niet altijd óf iets reclame is of niet. Reclame op internet is moeilijker te herkennen dan op tv. Reclame in games is vaak nog moeilijker te herkennen.
In filmpjes van menig vlogger en influencer krijgen tieners veel reclame te zien. De reclame voor een filmpje herkennen ze wel. Maar er is ook veel verborgen reclame (sluikreclame). Kinderen hebben niet altijd door dat het om reclame gaat. Bijvoorbeeld als de vlogger in de video een bepaald merk chips zit te eten of frisdrank uit zichzelf laat zien.
Als reclame geen invloed zou hebben, zouden bedrijven er geen geld meer aan uitgeven. Influencers die meer dan 500.000 volgers hebben moeten zich aan speciale regels houden voor reclame. Als een vlogger of influencer zich ook echt aan deze regels houdt, kun je op een paar manieren zien en merken dat het om reclame gaat (zie voor meer informatie influencerregels.nl):
Vloggen is zo populair geworden dat sommige kinderen vanaf een jaar of 10 zelf ook willen vloggen of een eigen YouTube-kanaal willen opzetten. Als je kind wil gaan filmen, monteren en presenteren is dat een leuke, creatieve hobby. Een eigen kanaal mag eigenlijk nog niet als je kind nog geen 13 jaar is. Als ouder moet je er dan in ieder geval bewust toestemming voor geven. Kinderen willen soms net zo bekend worden als hun favoriete YouTuber of TikTokker en ook geld verdienen.
(Bron: Groeigids.nl en NJI.nl)
Dat er niet alleen maar video’s van influencers die reclame maken voor allerlei producten bekeken kunnen worden, maar ook van mensen die hun gedachtengoed verspreiden zien we in de, op dit moment (maart 2025) veelbesproken, Netflix-miniserie ‘Adolescence’. Ook hier kunnen kinderen en jongeren gevoelig voor zijn en zich door laten beïnvloeden, net zoals de 13-jarige Jamie in de serie. Zeker in de puberteit zien we dat kinderen en tieners ‘bij een groep willen horen’ en op zoek gaan naar hun eigen identiteit. Wie ben ik? Wat vind ik? Hoe zou ik willen zijn? Wat doen mijn leeftijdsgenoten om me heen? Hoor ik er wel genoeg bij?
Waarom het een aanrader is om deze serie samen met je puber te bekijken, lees je hier. Kijkwijzer: 12 jaar en ouder. Maak vooral zelf even de inschatting of dit geschikt is voor je kind, ook boven de 12, want het is een intense en heftige serie van 4 afleveringen.
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of heb je dit al geprobeerd maar werkt het niet bij jouw kind of puber? Maak je je zorgen over de invloed van vloggers en influencers op jouw kind of puber, of de ambities die je kind zelf heeft op dit gebied? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor jou als ouder klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie. Zo bieden zij bijvoorbeeld de cursus ‘Omgaan met pubers‘ aan.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 25 maart 2025 | Categorie Jongeren, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.