Ongeveer een op de vijftien kinderen groeit op in armoede. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn voor kinderen. In de meeste gezinnen met geldproblemen is de band tussen ouders en kinderen goed. Maar geldzorgen binnen het gezin kunnen ook voor stress zorgen. Hoe ga je hiermee om als ouder? En hoe praat je met je kind over geldzorgen?
Voor veel mensen zijn de stijgende energiekosten en de steeds maar duurder wordende boodschappen op dit moment reden tot zorg. Geldzorgen zijn stressvol voor jou als ouder en voor je gezin. Zeker als geldzorgen langdurig zijn, zijn ze van invloed op het opgroeien.
Je wil misschien het liefst dat je kind er niets van merkt, je wilt je kind niet lastig vallen met de situatie en met de geldzorgen die je hebt, maar… je merkt wel dat je stress ervaart. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kind daar zo weinig mogelijk last van heeft? Wat kun je vertellen aan je kind?
Besteed aandacht aan je self-care: (gezonde) voeding, slaap, beweging, mentale gezondheid. Dan kun je meer aan. Zoek ontspanning voor jezelf en steun bij je naasten. Doe dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Afleiding helpt, ook als het financieel of wat betreft opvoeden even niet mee zit.
Het kan in stressvolle situaties voorkomen dat je emoties wat meer de overhand krijgen. Dat je je boosheid misschien wat minder goed in bedwang kunt houden, ook richting je kind. Dat is menselijk. Hopelijk kun je dat door bovenstaande self-care-tips voor blijven. Maar niets menselijks is ons vreemd, ook jou als ouder niet… Word je toch een keer boos, los het probleem dan ook op:
Op een moment dat de rust is wedergekeerd en je er de ruimte voor voelt, kun je (eventueel samen met je partner) een plan maken om zo’n escalatie de volgende keer te voorkomen of minder heftig te maken. Wat heb jij nodig? Wat heeft de ander nodig? Spreek met elkaar af dat je probeert elkaar te steunen, ook als de ander boos wordt. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat het je eventjes teveel wordt. Zullen we even een time-out nemen?’
Om hulp en steun vragen is helemaal niet gek als je je gestresst voelt door de geldzorgen. Trek aan de bel bij iemand in je netwerk, of ga eens vrijblijvend praten bij de maatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Doe dat zeker wanneer je merkt dat de stress je teveel wordt en als dat van invloed is op je slaap of je incasseringsvermogen.
Heb je meer een opvoedvraag n.a.v. geldzorgen in je gezin? Dan kun je terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn.
Als je je financiële situatie en je geldzorgen vrijblijvend wilt bespreken, als je een professional wil vragen om mee te denken over een oplossing voor je financiële situatie, dan kun je terecht bij het Sociaal Plein als je in de gemeente Sittard-Geleen woont. Voor de inwoners van de gemeenten Stein en Beek is er de Open Inloop op diverse locaties.
Lees ook dit eerder verschenen artikel waarin uitgelegd wordt wat Sam& voor alle kinderen voor gezinnen met geldzorgen kan betekenen.
Bron: NJI
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 17 oktober 2022 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.