Voor pubers zijn vrienden meestal heel belangrijk. Ze maken zich steeds meer los van hun ouders en leren veel van vrienden. Waarom kunnen vriendengroepen zo belangrijk zijn? En wat als je kind de verkeerde vrienden heeft? Of juist geen of weinig vrienden heeft?
Pubers zoeken vrienden bij wie ze zich thuis voelen. Hun vrienden hebben veel invloed op hen.
Voor de meeste pubers betekent vriendschap gezelligheid, jezelf kunnen zijn, praten, luisteren, elkaar vertrouwen en begrijpen. Ze doen samen leuke dingen doen zoals uitgaan, films kijken, naar muziek luisteren, winkelen en rondhangen.
Het is gezellig om vrienden te hebben, maar ook belangrijk. Als je vrienden hebt die graag met je omgaan, voel je begrip en bevestiging en is dat goed voor het zelfvertrouwen. Pubers leren zichzelf beter kennen door vrienden en ontwikkelen zichzelf samen met vrienden. Jongeren leren door vriendschap ook beter met anderen om te gaan.
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze naar hun vrienden luisteren en hoe minder invloed je als ouder hebt. Dat is gezond en normaal. Toch kun je je kind blijven vertellen wat jij van zijn of haar gedrag vindt. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Vaak merk je trouwens pas veel later dat je kind wel naar je geluisterd heeft.
Jongeren bepalen zelf met wie ze vrienden willen worden. Ze leren hun vrienden bijvoorbeeld kennen op school, in de buurt of bij het sporten.
Pubers zijn bezig zichzelf te ontdekken. Dus kunnen ook hun vriendschappen wisselen. Want steeds bedenken ze opnieuw hoeveel die vrienden voor hen betekenen en of ze bij elkaar passen. Soms groeien ze uit elkaar of valt een vriendschap tegen. Je kind wil misschien stoppen met een vriendschap of hun vriend(in) wil dat. Natuurlijk kunnen ze zich dan flink afgewezen voelen. Ze kunnen ook jaloers worden als hun vriend(in) opeens met iemand anders omgaat. Praat erover met je kind, zoveel mogelijk zónder oordeel. Denk mee over wat je kind kan doen of wanneer het iets gewoon moet accepteren.
Als je kind naar een nieuwe school, klas of sportclub gaat, zal het moeite moeten doen om nieuwe vrienden te maken. Dat is dat voor de meeste pubers heel spannend. Het kan even duren voordat je kind nieuwe vrienden heeft gemaakt.
Later kan je kind erachter komen dat zo’n vriend toch niet zo leuk is, of niet zo bij hem of haar past. En iemand anders juist weer wel! Je kind leert ook dat het interesse en vriendschap moet laten zien om het terug te kunnen krijgen. Je kunt hierover praten met je kind en ook over je eigen ervaringen vertellen.
Op de middelbare school sluiten veel kinderen zich aan bij een vriendengroep. Als je bij een vriendengroep hoort, geeft dat veiligheid en zekerheid. Je hoort dan ergens bij. In een vriendengroep bestaat een ‘wij-gevoel’.
Het kan ook lastig zijn in een vriendengroep. Bijvoorbeeld als de ‘leiders’ anderen onder druk zetten om dingen te doen die ze niet willen, of om bepaalde meningen te hebben. Zo kan er groepsdruk zijn om bijvoorbeeld te gaan roken of te drinken. Pubers willen graag ergens bij horen, en kunnen daarom gevoelig zijn hiervoor.
Misschien maak je je zorgen over de invloed die een groep of een bepaalde vriend op je kind heeft. Hoe kom je meer te weten over de vrienden van je kind?
Sommige vrienden willen niet per sé het beste voor je kind, maar geven vooral om zichzelf. Als pubers onzeker zijn, gaan ze graag om met iemand waar ze tegen opkijken en die spannende dingen durft te doen. Daardoor voelen ze zich sterker, maar ze moeten dan wel meedoen. Zulke vrienden kunnen een negatieve invloed hebben en je kind aanmoedigen tot bijvoorbeeld spijbelen, roken, alcohol drinken en drugs gebruiken.
Sommige pubers hebben veel vrienden, andere hebben weinig vrienden. Dat heeft te maken met zijn of haar karakter. Een kind met weinig vrienden heeft misschien diepere vriendschappen.
Als je merkt dat je kind geen vrienden heeft, is het misschien erg onzeker. Of heeft het niet zo’n behoefte aan vrienden. Misschien weet je kind niet goed hoe hij of zij vrienden moet maken of houden. Het kan ook zijn dat je kind in een bepaalde school, klas of groep wordt buitengesloten.
Zit je kind er mee dat het geen of heel weinig vrienden heeft? Misschien kun je er samen over praten wat hij of zij er aan kan doen. Bijvoorbeeld:
(bron: Groeigids.nl)
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of maak je je zorgen? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij het jongerenwerk en de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn (zij bieden o.a. de training Good Skillz aan en een cursus Omgaan met pubers). Ook bij de psychologen kind- en jeugd van het Centrum voor Jeugd en Gezin kun je zonder verwijzing terecht.
Als je puber zelf op zoek is naar aansluiting en leuke activiteiten met leeftijdsgenoten in de regio, volg dan Jong046 op Facebook, Instagram of TikTok. Ook Ecsplore biedt voor kinderen en jongeren uit de gemeenten Sittard-Geleen en Stein tal van sportieve activiteiten aan na school en in vakanties. Kinderen en jongeren uit de gemeente Beek kunnen een kijkje nemen op de website van Njoy voor links naar verenigingen en clubs op het gebied van sport, cultuur en maatschappij, of activiteiten.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.