Wisselende stemmingen en dipjes, onzekerheid, rondhangen en ontevredenheid horen bij het opgroeien en ook bij de (pre)puberteit. Maar kinderen kunnen ook psychische problemen hebben. Bijvoorbeeld ADHD, een depressie of eetproblemen. Hoe kom je daar achter? En hoe help je je kind?
Kinderen en vooral pubers kunnen veel last hebben van heftige emoties, zoals angst of somberheid. Of ze gedragen zich opstandig of onrustig en zijn moeilijk te bereiken. Dat kan te maken hebben met het karakter van je kind of met de beginnende puberteit. Of misschien zijn er problemen in jullie gezin. Nare gebeurtenissen of grote veranderingen zoals een scheiding of verhuizing kunnen er (tijdelijk) voor zorgen dat je kind emotionele problemen heeft. Tieners kunnen vaker met emotionele uitbarstingen reageren of dingen doen zonder eerst na te denken.
Als je kind zich twee weken of langer erg somber en wanhopig voelt, heeft hij of zij misschien een depressie. Je kind heeft dan geen zin om dingen te doen, is niet meer vrolijk, huilt misschien veel of is heel stil en vindt niets meer grappig. Lichamelijke klachten zijn vaak maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie. Thuis of op school is je kind waarschijnlijk afwezig en ongeïnteresseerd.
Depressieve kinderen zijn meestal ook onzeker. Ze kunnen zich waardeloos voelen en een mislukkeling. Of je kind is ontevreden met hun eigen lichaam. Depressieve kinderen raken vaak het contact met vrienden en vriendinnen kwijt.
Depressies kunnen ontstaan door veranderende hormonen, door aanleg en/of door nare gebeurtenissen.
>> Meld je aan voor het live webinar! Op 5 juni 2025 organiseren de 3 digitale opvoedplatformen uit Zuid-Limburg (CJG043, Opgroeien in Parkstad en Opgroeienin046) het live webinar: ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’. Meer info en aanmelden via de link.
(bron: Groeigids.nl)
Heb je zorgen over je kind, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Vaak is het goed om er vroeg bij te zijn. Als je kind zich langer dan een paar weken somber voelt, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Probeer je kind ertoe te motiveren om (samen) hulp te zoeken en te accepteren.
Je kind (of jij, of jullie samen) kan het misschien bespreken met de mentor op school, of iemand anders op school die hij of zij vertrouwt. Vanuit school zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden te regelen.
In de 046-regio kan dat bijvoorbeeld een verwijzing naar een schoolmaatschappelijk werker van Partners in Welzijn zijn, of naar een jeugdpsycholoog van het Centrum voor Jeugd en Gezin (Westelijke Mijnstreek, Beekdaelen, Brunssum en Vaals), waarmee de scholen samenwerken.
Ook kun je je zorgen met de huisarts of met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg bespreken. Die kan samen met jou en je kind bekijken wat voor een hulp er nodig is.
Het is normaal als je je machteloos, angstig, verdrietig of boos voelt. Problemen van je kind hebben meestal grote invloed op je eigen leven. Je voelt je radeloos en weet niet waar je goed aan doet. Misschien schaam je je, of voel je je schuldig. Er komen misschien ook nare herinneringen boven uit je eigen jeugd. Probeer zelf ook steun of hulp te vinden. Want je kunt je kind beter helpen als je met je eigen gevoelens om kunt gaan. Probeer iemand te vinden met wie je kunt praten en/of bespreek het met de huisarts.
Ook jij als ouder kan in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor je klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.
Ouders kunnen bij Partners in Welzijn ook terecht voor de cursus ‘Omgaan met pubers‘. Deze wordt bij voldoende aanmeldingen 2x per jaar gegeven, dus meld je gauw aan!
Ouders met vragen of zorgen over de mentale gezondheid van hun kind kunnen ook heel laagdrempelig, zonder verwijzing, terecht bij de psychologen kind & jeugd van het Centrum voor Jeugd en Gezin (Westelijke Mijnstreek, Beekdaelen, Brunssum en Vaals).
Je kunt als ouder wonend in Zuid-Limburg ook terecht bij het wekelijks chatspreekuur ‘Psychische Klachten bij Pubers’. Ouders met zorgen over het emotionele welzijn van hun puber kunnen hier hun vragen stellen in een 1-op-1 chatgesprek aan experts van Mondriaan Preventie.
Het digitale chatspreekuur vindt elke week plaats op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema of deze leeftijdscategorie.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 2 juni 2025 | Categorie Jongeren, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.