De meeste kinderen zijn gek op water en spelen er graag in. Helaas zijn er ook gevaren. Zelfs als je kind al kan zwemmen, kan het verdrinken. Hoe voorkom je dat je kind verdrinkt in bad, het zwembad of in open water?
Je verwacht dat een kind gaat spartelen of gillen als het in het water valt of als er iets misgaat, maar dat is niet zo. Jonge kinderen kunnen zonder geluid, zonder iets te doen, onder water verdwijnen. Je kunt er als ouder dus naast staan, even afgeleid zijn, en niets in de gaten hebben.
Kleine kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van tien centimeter. Bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en zelfs in bad. Ook in buitenwater, zoals een meer of sloot, komt het helaas regelmatig voor dat een kind in het water terechtkomt en verdrinkt of bijna verdrinkt.
Laat je kind al vroeg wennen aan water. Vanaf ongeveer 5 jaar kan je kind op zwemles.
- Zwemles in de gemeente Beek
- Zwemles in de gemeente Stein
- Zwemles in de gemeente Sittard-Geleen: de Nieuwe Hateboer Sittard, Spetters Sittard, Laco Geleen, Vouershof Geleen, Sanders Geleen, Watervrienden Geleen, het Anker Born
> Zwemles te duur? Lees dit artikel over Sam& voor alle kinderen
Zwemvleugels of een puddle jumper maken de kans op verdrinken bij kleine kinderen kleiner. Een puddle jumper is een soort zwemvestje met ingebouwde zwembandjes van zacht foam. Het voordeel is dat foam niet lek kan. Kinderen kunnen deze moeilijker zelf afdoen, want ze zitten vast met een gesp op de rug.
Geef je baby of peuter een speciale zwemluier aan en geen gewone wegwerpluier. Een gewone wegwerpluier houdt lucht vast. Daarmee kunnen de billen boven water komen drijven en dan komt je kind met het hoofd onder water.
Zwemmen in een recreatieplas of in zee is voor kinderen heel anders dan zwemmen in het zwembad waar ze hun zwemdiploma haalden. Het water is vaak troebel en kouder. Daardoor is je kind eerder moe en koelt hij of zij sneller af. Waarschuw je kind hiervoor. In zee en in rivieren is ook de stroming gevaarlijk.
Kinderen die wat ouder zijn en al kunnen zwemmen, vinden het soms spannend om van bruggen en viaducten te springen. Zeker als ze worden aangemoedigd door vrienden. Praat met je kind over de risico’s en leg uit waarom dit gevaarlijk is.
Lees meer over de gevaren van zwemmen in open water op Rijkswaterstaat.nl. Kijk samen met je kind naar het filmpje, dat je daar vindt.
In meren, plassen en kanalen komt veel blauwalg voor, vooral bij oevers, strandjes en jachthavens. Blauwalg komt vooral als het wat lang achter elkaar warm weer is. Je kunt blauwalg herkennen aan een heldergroene, groenblauwe of helderblauwe kleur op het water.
Als je in contact komt met blauwalg kun je ziek worden. Blauwalg irriteert de huid en de ogen. In ergere gevallen kunnen zwemmers last krijgen van maagpijn, hoofdpijn of misselijkheid.
(Bron: Groeigids.nl)
Hieronder vind je een aantal items die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema of deze leeftijdscategorie.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 20 mei 2025 | Categorie Peuter, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.