Als de kosten de pan uitrijzen | Geldzorgen binnen het gezin

17 oktober 2022

Ongeveer een op de vijftien kinderen groeit op in armoede. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn voor kinderen. In de meeste gezinnen met geldproblemen is de band tussen ouders en kinderen goed. Maar geldzorgen binnen het gezin kunnen ook voor stress zorgen. Hoe ga je hiermee om als ouder? En hoe praat je met je kind over geldzorgen?

 

Stress door geldzorgen

 

Voor veel mensen zijn de stijgende energiekosten en de steeds maar duurder wordende boodschappen op dit moment reden tot zorg. Geldzorgen zijn stressvol voor jou als ouder en voor je gezin. Zeker als geldzorgen langdurig zijn, zijn ze van invloed op het opgroeien.

Je wil misschien het liefst dat je kind er niets van merkt, je wilt je kind niet lastig vallen met de situatie en met de geldzorgen die je hebt, maar… je merkt wel dat je stress ervaart. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kind daar zo weinig mogelijk last van heeft? Wat kun je vertellen aan je kind?

 

Zorg voor jezelf!

 

Besteed aandacht aan je self-care: (gezonde) voeding, slaap, beweging, mentale gezondheid. Dan kun je meer aan. Zoek ontspanning voor jezelf en steun bij je naasten. Doe dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Afleiding helpt, ook als het financieel of wat betreft opvoeden even niet mee zit.

 

Als emoties toch de overhand nemen

 

Het kan in stressvolle situaties voorkomen dat je emoties wat meer de overhand krijgen. Dat je je boosheid misschien wat minder goed in bedwang kunt houden, ook richting je kind. Dat is menselijk. Hopelijk kun je dat door bovenstaande self-care-tips voor blijven. Maar niets menselijks is ons vreemd, ook jou als ouder niet… Word je toch een keer boos, los het probleem dan ook op:

  • Praat erover met je kind (en je partner). Zoek steun in je netwerk, praat erover met iemand die je vertrouwt. het lucht op, en misschien krijg je wel tips. Of wil je vriendin wel een keertje komen oppassen zodat jij kunt bijtanken en tot rust kunt komen.
  • Leg uit aan je kind dat spanningen soms wat hoog oplopen als mensen stress ervaren. Alle ouders ervaren wel eens stress en spanningen. Je doet je best om het op te lossen.
  • Bied je excuses aan als dit nodig is.
  • Maak het zo snel mogelijk weer goed. Knuffel, klets, lach samen. Wees mild voor jezelf en voor elkaar.

 

Op een moment dat de rust is wedergekeerd en je er de ruimte voor voelt, kun je (eventueel samen met je partner) een plan maken om zo’n escalatie de volgende keer te voorkomen of minder heftig te maken. Wat heb jij nodig? Wat heeft de ander nodig? Spreek met elkaar af dat je probeert elkaar te steunen, ook als de ander boos wordt. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat het je eventjes teveel wordt. Zullen we even een time-out nemen?’

 

Praten met je kind als er geldzorgen zijn

 

  • Armoede leidt dikwijls tot een gevoel van schaamte, ook bij kinderen en jongeren. Bespreek geldzorgen in je gezin, laat zien dat je er de schouders onder zet en dat het niets is om je voor te schamen of om te verbergen. Goed voorbeeld doet volgen.
  • Wees eerlijk tegen je kind als iets niet kan vanwege de geldzorgen binnen het gezin. Het is belangrijk om kinderen vooral ook te laten weten dat het niet hun schuld is en dat zij ook niet verantwoordelijk zijn voor de oplossing. Daar ben jij als ouder voor.
  • Liefdevol opgroeien is het allerbelangrijkste voor kinderen. Hoe jij omgaat met je kind is belangrijker dan de spullen die zij krijgen en activiteiten die je met hen doet. Our children need our presence more than our presents, is een veelgebruikte Engelstalige uitspraak.
  • Wil je iets leuks ondernemen? Er zijn natuurlijk ook leuke dingen die (bijna) geen geld kosten. Mooie blaadjes en takken zoeken terwijl je wandelt in het bos. Samen koken en de tafel heel chique dekken i.p.v. naar een restaurant gaan. Matrassen in de woonkamer, popcorn erbij en dan heerlijk film kijken i.p.v. naar de bioscoop. Wees creatief! Of… misschien heb je zelf wel leuke ideeën?! Mail het ons! Of laat een berichtje achter op onze socials. Dan maken wij er een artikel van… tips voor ouders, door ouders!

 

Vraag hulp!

 

Om hulp en steun vragen is helemaal niet gek als je je gestresst voelt door de geldzorgen. Trek aan de bel bij iemand in je netwerk, of ga eens vrijblijvend praten bij de maatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Doe dat zeker wanneer je merkt dat de stress je teveel wordt en als dat van invloed is op je slaap of je incasseringsvermogen.

 

Heb je meer een opvoedvraag n.a.v. geldzorgen in je gezin? Dan kun je terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn.

 

Als je je financiële situatie en je geldzorgen vrijblijvend wilt bespreken, als je een professional wil vragen om mee te denken over een oplossing voor je financiële situatie, dan kun je terecht bij het Sociaal Plein als je in de gemeente Sittard-Geleen woont. Voor de inwoners van de gemeenten Stein en Beek is er de Open Inloop op diverse locaties.

 

Meer lezen?

 

Lees ook dit eerder verschenen artikel waarin uitgelegd wordt wat Sam& voor alle kinderen voor gezinnen met geldzorgen kan betekenen.

 

Bron: NJI

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 17 oktober 2022 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.