De schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn

18 september 2020

Opvoeden en opgroeien is leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Soms is er wat hulp gewenst. Het is heel normaal om vragen over opvoeden of opgroeien te hebben. De schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn zijn er voor alle vragen. Hoe klein of ingewikkeld ook!
 

 

Wat doen de schoolmaatschappelijk werkers?

 

De schoolmaatschappelijk werkers bieden ondersteuning aan ouders, kinderen en jeugdigen (van zwangerschap tot 23 jaar) die een vraag hebben over opvoeden en opgroeien. Zij zijn te vinden op alle scholen in de hele Westelijke Mijnstreek. Van basisonderwijs tot speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

 

Chrissy Coolen, verbonden aan Groenewald in Stein, legt uit: “We werken intensief samen met alle andere disciplines in de wijk binnen Partners in Welzijn. Denk hierbij aan het maatschappelijk werk, opbouwwerk, jongerenwerk, de sociale pleinen. Maar ook buiten Partners in Welzijn hebben we korte lijntjes. Onder andere met de psychologen kind & jeugd van het CJG, de jeugdartsen en het consultatiebureau van de GGD en de Teams Jeugd van de verschillende gemeenten in de Westelijke Mijnstreek.”

 

Waar zijn de schoolmaatschappelijk werkers te vinden?

 

“Wij zijn te vinden op school en op een locatie in de buurt,” vervolgt Nicole Coenraad, schoolmaatschappelijk werker op het Graaf Huyn College in Geleen. “Elke basisschool en school voor voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo heeft regelmatig een schoolmaatschappelijk werker van PIW in huis. Ouders en leerlingen kunnen daar aankloppen. Ook vindt er overleg plaats tussen de onderwijsprofessionals en de schoolmaatschappelijk werker, we versterken elkaar. Als het fijner is voor een gezin dan voeren we de gesprekken bij ouders en kinderen thuis.

Via de informatiekanalen van de scholen kun je ontdekken wie aan de school van je kind verbonden is en hoe je in contact kunt komen.”

 

Met welke vragen kun je terecht bij de schoolmaatschappelijk werker?

 

  • Komt jouw kind wel eens overstuur thuis? Of kost het dagelijks weer energie om hem naar school te krijgen?
  • Zit je kind niet lekker in zijn vel? Zit je kind veel te gamen? Heeft het weinig vriendjes en je weet niet hoe je hier mee om moet gaan?
  • Heeft je kind moeite met het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis?
  • Zijn jullie als ouders gescheiden en vraag je je af hoe je je kind hier het beste in kunt ondersteunen?
  • Denk jij als leerkracht dat er ‘iets aan de hand is’ met een kind in de klas? Maar kun je de vinger er niet op leggen?

 

Jonne Mestrom, verbonden aan diverse basisscholen in Geleen, vertelt: ”Je kunt altijd bij de schoolmaatschappelijk werker aankloppen! Wij vinden niets gek, denken met je mee, gaan naast jullie staan. Wij zijn er voor ouders, kinderen, hele gezinnen maar ook voor professionals zoals leerkrachten/docenten.”

 

Cursussen

 

Michelle Geron is schoolmaatschappelijk werker op diverse basisscholen in de gemeente Beekdaelen. Zij legt uit wat de schoolmaatschappelijk werkers nog meer kunnen betekenen: “Verder verzorgen wij ook cursussen en trainingen voor ouders en kinderen.

Denk hierbij aan weerbaarheidstrainingen voor kinderen van alle leeftijden. Een faalangstreductietraining voor kinderen uit groep 7 en 8. Een groep voor meiden tussen de 14 en 21 jaar die samen met andere meiden willen praten over vrienden relaties en seks. Of een cursus voor kinderen van gescheiden ouders.

 

Themabijeenkomsten

 

“Ook verzorgen wij regelmatig informatieve themabijeenkomsten over allerlei onderwerpen,” geeft Michelle aan. “Denk aan onderwerpen als zelfvertrouwen, opvoeden, time-management in gezinnen, faalangst. Informatie hierover communiceren wij altijd via de informatiekanalen en ons netwerk op de scholen. We verspreiden via die informatiekanalen ook regelmatig nieuwsbrieven. Hierin zijn tips te vinden over opvoeden en opgroeien, onze activiteiten, of verwijzen we naar de artikelen en video’s die op opgroeienin046 verschijnen. Op de website www.opgroeienin046.nl is overigens ook altijd een actueel overzicht van onze cursussen en themabijeenkomsten te vinden.”

 

Werken vanuit het voorliggend veld

 

“Wij werken zoveel mogelijk preventief, dat wil zeggen om problemen te voorkomen. Maar als er al een duidelijke hulpvraag ís, dan kunnen wij daar dus ook iets op inzetten. Voor alleen ouders, voor ouders én kind, voor het hele gezin of in groepsverband. Wij functioneren binnen het zogenoemde ‘voorliggend veld’,” verduidelijkt Tahnee Kerbusch. Zij is verbonden aan Trevianum en Xaverius. “Indien er zwaardere, meer specialistische hulpverlening nodig is, zorgen wij voor toeleiding naar de juiste hulp.  Ons motto is echter altijd: lichte hulp zoveel als kan, pas zwaardere hulp indien noodzakelijk.”

 

Contact

 

Tahnee Schoonbrood, schoolmaatschappelijk werker in Geleen, nodigt uit: “Wil je een keertje kennis komen maken? Of heb je een vraag? Neem dan contact op met de schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn op jouw school, in jouw gemeente of wijk. Hou de informatiekanalen van de school van je kind in de gaten. Of bel even naar Partners in Welzijn.”

Geplaatst op 18 september 2020 | Categorie Jongeren, Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.