Kinderen scheiden niet

12 juni 2020

Een scheiding is altijd pijnlijk, voor de ouders die uit elkaar gaan EN voor de kinderen.. die hier niet voor kiezen, maar wel ineens met een nieuwe situatie geconfronteerd worden. In de cursus ‘kinderen scheiden niet’ worden handvatten aangereikt voor zowel kinderen als ouders om met de nieuwe situatie om te gaan. Ludy en Margriet, beiden Jeugd- en Gezinswerkers bij Partners in Welzijn, vertellen ons hier meer over.
 

 

”Na de scheiding is het gezin niet meer compleet”, vertelt Ludy. ”Het kind is altijd OF bij de vader OF bij de moeder, je gaat wellicht verhuizen en misschien gaat je kind wel naar een andere school. Naast je eigen verdriet is er ook het verdriet van je kind(eren). Misschien trekken ze zich wat meer terug, willen ze niet tot last zijn, want papa en mama hebben het al zwaar genoeg. Of misschien zijn ze wel heel boos of bang. Ouders kunnen minder positief over elkaar praten en voor kinderen is dit moeilijk te plaatsen, want ze houden van beide ouders…en willen niet kiezen! Daarom hebben wij een cursus ontwikkeld die kinderen en ouders helpen om te gaan met een scheiding.”

 

We houden van jou, dat zal nooit veranderen

 

Margriet vult Ludy aan: ”De cursus ‘kinderen scheiden niet’ is voor zowel kinderen van 8 tot 12 jaar als hun ouders die gaan scheiden, aan het scheiden zijn of al langer gescheiden zijn. Het is extra fijn als beide ouders deelnemen aan de cursus. Want dit is een mooie boodschap voor je kind: wij vinden jou zó belangrijk dat we, ondanks dat we uit elkaar zijn, toch samen aan deze cursus deelnemen. Want we houden van jou en dat zal nooit veranderen! Jij bent en blijft het belangrijkste in ons leven.”

 

Handvatten

 

Op de vraag wat kinderen en ouders in deze cursus leren zegt Ludy: ”Je kind leert tijdens deze cursus hoe om te gaan met de gevoelens en veranderingen die samen gaan met de scheiding. Ook komt je kind in contact met leeftijdsgenootjes die in dezelfde situatie zitten. Naast praten over de scheiding en alle veranderingen, gaan we ook met opdrachten aan de slag en zijn we creatief aan het werk.

Als ouder krijg je handvatten om jouw kind zo goed mogelijk te begeleiden in deze moeilijke periode. Je bent geen partner meer, wel nog ouder. Hoe ga je om met de nieuwe rol? Je krijgt de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen in deze cursus om zo optimaal mogelijk als vader en moeder zorg te dragen voor de opvoeding van je kind.”

 

Resultaten van de cursus

 

”We leren kinderen dat zij de gevoelens mogen hebben die zij hebben. Want dat hoort erbij wanneer je ouders gaan scheiden. En andere kinderen die in dezelfde situatie zitten hebben deze gevoelens ook. Heel belangrijk ook, wij leren kinderen dat zij niet schuld zijn aan het scheiden van hun ouders. Kinderen zijn namelijk kampioen in zichzelf de schuld geven. En we maken ouders bewust dat hun kind in een rouwproces zit, net als zijzelf.
Wij leren de ouders  door de ogen van hun kind te kijken. En door ouders te leren kijken als hun kind kijkt, en ouders te laten voelen wat hun kind voelt, geven wij zowel de ouders als het kind handvatten om de scheiding zo positief mogelijk te laten verlopen. Ook in de toekomst”, sluit Margriet mee af.

 

Hoeveel bijeenkomsten zitten er in de cursus?

 

”De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten voor de kinderen en 2 á 3 bijeenkomsten voor de ouders”, laat Ludy ons weten.

 

Wat kost het en hoe kan ik mijn kind en mijzelf aanmelden?

 

Tot slot: ”De cursus is geheel gratis en je kunt je aanmelden via margriet.vankempen@piw.nl of via de schoolmaatschappelijk werker die verbonden is aan de school van je kind. ”

Geplaatst op 12 juni 2020 | Categorie Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.