Examen tips voor ouders

6 mei 2025

De middelbare school periode zit er weer bijna op voor veel jongeren. In het laatste schooljaar, of de laatste twee, zijn er -net zoals hiervoor- verschillende toetsweken geweest, en werd er aan opdrachten en (profiel)werkstukken gewerkt. Tot slot vindt in het laatste jaar in mei het ‘centraal eindexamen’ plaats. Op alle scholen in Nederland worden dan tegelijkertijd dezelfde examens gedaan. Deze periode is spannend voor je zoon of dochter, maar ook voor jou als ouder. Er is misschien wat extra stress in huis. Hoe kun jij je kind helpen en steunen? Lees hieronder de tips!

 

Leren voor het eindexamen

 

Je kind weet inmiddels hoe hij of zij het best de leerstof onder de knie krijgt. Laat je examenkandidaat daarom zoveel mogelijk op zijn of haar eigen manier studeren. Je kunt natuurlijk wel het examenrooster bekijken. Zo weet je wanneer je kind examen moet doen in welk vak. Sommige kinderen vinden het prettig als je helpt met overhoren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door examenvragen voor te leggen uit oude examens. Hier kan je kind zelf ook mee oefenen.

 

Vraag niet steeds hoe het gaat. Laat je kind wel weten dat je er voor hem of haar bent als er vragen of zorgen zijn tijdens het leren. Een rustige plek helpt je kind om zich beter te concentreren. Dus ook een goede sfeer in huis is daarbij helpend en belangrijk.

 

Die ‘rustige plek’ creëren jullie ook door zoveel mogelijk te zorgen voor een opgeruimd huis en vooral: een opgeruimde studeerplek. Is jouw puber uit zichzelf niet zo’n opruimer of poetser? Plan dan voordat de studeer-periode aanbreekt samen een ‘poetsdagje’ in en help je kind om voor een geordende, nette en schone studeerplek te zorgen.

 

Examenangst en prestatiedruk

 

Veel jongeren hebben last van examenangst. Ze vinden het eindexamen heel spannend en voelen zich zenuwachtig. Ze zijn misschien bang dat ze het niet zullen halen. Dit leidt vaak tot stress. Je kind kan ook stress krijgen van een hoge prestatiedruk. Als ouder vind je misschien het halen van hoge cijfers heel belangrijk. En soms verwacht een kind dat van zichzelf. Het werkt beter om, door de jaren heen, niet teveel te reageren op hoge of lage cijfers. Vergelijk je kind ook niet met andere leerlingen. Elk kind is anders, heeft zijn of haar eigen tempo, sterke punten en uitdagingen.

 

Geef je kind vooral complimenten over hoe goed hij of zij bezig is met de voorbereidingen van het examen. Vertel je kind hoe trots je op hem of haar bent.

 

Ontspanning tussen examens

 

Je puber studeert waarschijnlijk hard voor de examens. Ontspanning is net zo belangrijk als alle inspanningen.

 

  • Beweging en gezonde voeding zorgen ervoor dat de hersens van je kind goed kunnen werken.
  • Moedig je zoon of dochter aan om zich te ontspannen. Een leuk uitstapje of bijvoorbeeld een lekkere wandeling kunnen goed helpen tegen de spanning.
  • Je kunt je kind in deze periode een beetje meer verwennen dan normaal, bijvoorbeeld door het lievelingseten van hem of haar klaar te maken.
  • Wees soepel met de taken die je puber normaal in huis heeft. Even niet te hoeven helpen met klusjes kan de examenstress en tijdsdruk een beetje lichter maken.
  • Geef je kind een compliment als hij of zij een goed evenwicht vindt tussen werk en ontspanning.
  • Maak afspraken over hoe laat je kind stopt met leren en gaat slapen.
  • Een uurtje chillen na een examen, voordat je kind weer gaat leren voor het volgende, is ook een goede afspraak.

 

>> Op zoek naar nóg meer tips?

Lees dan ook ons eerder verschenen artikel ‘Examenstress… ook bij ouders’.

 

Social media in de examenperiode

 

De smartphone is voor je puber belangrijk om contact te hebben met klasgenoten. Even overleggen over de leerstof of hoe het examen is gegaan. Het kan dan ook voorkomen dat social media heel veel tijd in beslag neemt. Of de bliepjes van binnenkomende berichten halen je kind te veel uit zijn of haar concentratie. Spreek dan momenten af waarop je puber zijn smartphone gebruikt. Bijvoorbeeld na een uur leren tien minuten door de berichten van vrienden scrollen.

 

Meer tips rond het examen

 

Kijk voor meer informatie over examens en tips op Oudersenonderwijs.nl.

 

(Bron: Groeigids.nl)

 

Wanneer hulp zoeken?

 

Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of heb je dit al geprobeerd maar werkt het niet bij jouw puber? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.

 

Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn en bij de psychologen kind- en jeugd van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

 

Ook interessant om te bekijken

 

Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema of deze leeftijdscategorie.

 

Lezen

 

Kijken

 

Op zoek naar informatie over een ander opvoed-thema?

Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.

Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 6 mei 2025 | Categorie Jongeren, Schoolkind, Thema's

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.