Gratis webinar ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’

9 mei 2025

Wist je dat de helft van de jongeren worstelt met mentale klachten? Zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen (2025). Een hoog percentage! Daarom organiseren de drie regionale digitale opvoedplatformen uit Zuid-Limburg (CJG043Opgroeien in Parkstad en Opgroeienin046.nl) en de GGD Zuid-Limburg op donderdag 5 juni a.s. een gratis webinar over stress, somberheid en angst bij pubers.

 

Dit doen wij in het kader van de landelijke ‘Week van de Mentale Gezondheid’. Dit webinar wordt verzorgd door preventiemedewerker Mark Meijer van Mondriaan en is bedoeld voor ouders van pubers en voor jeugdprofessionals.

 

Gratis webinar ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’

 

>> Meld je hier aan voor het gratis webinar ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’ op donderdag 5 juni om 20:00 uur.

 

Over de mentale gezondheid van de jeugd

 

De meest recente data van de Gezondheidsmonitor laten zien dat er lichte verbeteringen zijn in de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Zo geeft 49% van de jongeren in 2024 aan dat ze mentaal niet goed in hun vel zitten, vergeleken met 53% in 2022. Dit is natuurlijk een stap in de goede richting, maar nog steeds is bijna de helft van de jongeren niet tevreden over hun mentale gesteldheid. Uit de cijfers blijkt onder andere dat 43% van de jongvolwassenen vaak stress ervaart en dat 1 op de 5 jongeren zich vaak eenzaam voelt.

 

Dit zijn zorgwekkende cijfers, vooral omdat we weten dat de basis voor een goede mentale gezondheid vaak al op jongere leeftijd wordt gelegd. Hoewel de Gezondheidsmonitor specifiek gericht is op 16- tot 25-jarigen, worden er vergelijkbare signalen gezien bij tieners van 10 tot 18 jaar. Prestatiedruk, sociale media en onzekerheid zijn onderwerpen die ook voor deze leeftijdsgroep grote uitdagingen vormen.

 

Prestatiedruk en perfectionisme

 

De praktijkondersteuners jeugd van de huisarts en andere jeugdprofessionals zien in hun praktijk veel jeugdigen die de lat hoog leggen voor zichzelf. Ze ervaren veel druk door alles wat ze ‘moeten’ en verliezen daardoor soms het overzicht, waardoor ze zich erg overspoeld kunnen voelen. Ze willen graag goed presteren op school, erbij horen bij leeftijdsgenootjes, ze hebben vaak nog een bijbaantje, kunnen soms druk ervaren van alles wat er op social media gebeurt en noem maar op. Er komt veel op ze af en ze willen graag laten zien dat ze het kunnen. De spanning en stress die dit met zich meebrengt, bouwt zich steeds verder op.

 

Negatieve spiraal

 

Vaak zie je dat kinderen dan in een negatieve spiraal terechtkomen en het risico lopen om faalangst te ontwikkelen. Ze zijn bijvoorbeeld bang om een onvoldoende te halen en/of krijgen bijvoorbeeld een keer een black-out tijdens een proefwerk. Piekeren komt ook veel voor. Ze maken zich bijvoorbeeld druk over wat er die dag is gebeurd of over de dag die nog komen gaat en bedenken allerlei doemscenario’s. Dit kan op termijn leiden tot stemmingsklachten.

 

Onopgemerkt

 

Regelmatig blijven dit soort klachten best lang onopgemerkt. Vaak gaat het om leerlingen die op school weinig opvallend gedrag laten zien. In de thuissituatie wordt meestal eerder duidelijk dat het kind niet lekker in zijn/haar vel zit. Bijvoorbeeld doordat het een kort lontje heeft, of boos of juist verdrietig thuiskomt omdat het een onvoldoende heeft gehaald. Ook lichamelijke klachten, zoals buikpijn, misselijkheid en/of hoofdpijn, kunnen hierop duiden. Regelmatig zijn dat ook de klachten waarmee ouders dan met hun kind naar de huisarts gaan en wordt gaandeweg pas duidelijk welke psychische klachten hieronder schuil gaan.

 

Chatspreekuur ‘Mentale klachten bij pubers’

 

Tijdens de Corona-pandemie is het mentale welzijn van pubers behoorlijk onder druk komen te staan. Daarom is er sinds die tijd een wekelijks chatspreekuur voor ouders van pubers die zich zorgen maken over het mentale welzijn van hun kind. Dit chatspreekuur vindt elke week plaats op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.

 

Onderaan op onze homepage , of via de website www.cjg043.nl/chat kunnen ouders uit heel Zuid-Limburg gratis en anoniem inloggen voor een 1-op-1 chatgesprek met een professional van Mondriaan Preventie.

 

Het webinar ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’

 

Wil je meer weten over dit thema? Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Stress, somberheid en angst bij pubers’. In dit webinar deelt preventiemedewerker Mark Meijer van Mondriaan zijn kennis en ervaring over de mentale gezondheid van pubers. Hoe is het gesteld met onze jeugd? Hoe herken je signalen dat jouw puber niet lekker in zijn/haar vel zit? En wat kun je dan doen als ouder? Natuurlijk is er ook ruimte voor het stellen van vragen.

 

Interessant? Meld je dan hier gratis aan voor het webinar ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’.

 

Ook interessant om te bekijken

 

Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema en bij deze leeftijdscategorie.

 

Lezen

 

Kijken

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 9 mei 2025 | Categorie Jongeren, Nieuws, Ouderschap, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.