Ouderschap en schoolkind

Hoe stel je grenzen?

Veel ouders vinden het moeilijk om duidelijke grenzen te stellen. Grenzen stellen wil niet zeggen dat je niet van je kind houdt. Juist om de relatie met je kinderen goed te houden, moet je grenzen stellen. Je zult merken dat je kind zich prettiger gaat gedragen als de grenzen duidelijk zijn. Heb je een tijdje niet zo op de grenzen gelet? Begin er dan opnieuw mee.

 

Grenzen stellen kan op verschillende manieren: door ongewenst gedrag te verbieden, te negeren, te bestraffen of je kind even apart te zetten.

 

Tips om duidelijke grenzen te stellen:

 

  • Zorg dat jij en je partner dezelfde grenzen hebben.
  • Pak niet te veel dingen tegelijk aan. Begin met het belangrijkste.
  • Wees consequent. Handel steeds op het moment.
  • Ga niet in discussie.
  • Geef duidelijk aan wat niet en wat wél mag.
  • Neem de tijd om negatief gedrag van je kind rustig te bespreken.

 

Je kunt voorkomen dat je een grens moet stellen door te zeggen wat je wél van je kind verwacht. Door regels af te spreken of door positief gedrag te belonen leert je kind gaandeweg waar het aan toe is. Bijvoorbeeld: ‘Wil je me helpen met de tafel afruimen?’ Als je kind dit inderdaad doet, kun je het daarvoor belonen: ‘Wat kun jij al goed helpen!’

 

Kan mijn kind meehelpen in het huishouden?

 

Kinderen leren er veel van als ze regelmatig meehelpen in de huishouding. Ze krijgen gevoel voor verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Dat zijn allemaal dingen waar ze later in hun leven plezier van hebben. Als iedereen in het gezin bepaalde klusjes doet, heb je bovendien meer tijd om leuke dingen met elkaar te doen.

 

Je kunt eerst samen met je kind een lijstje maken met klusjes die ze kan doen. Denk bijvoorbeeld aan klusjes als tafel dekken, tafel afruimen, de vuile vaat afwassen of in de afwasmachine zetten, het aanrecht afnemen, stofzuigen, de eigen kamer opruimen, gras maaien, enzovoort. Je kunt je kind ook zelf laten bedenken wat ze alleen kunnen doen. Maak vooraf afspraken wanneer je kind iets af moet hebben en moedig je kind aan als het eraan begint. Zo creëer je gevoel voor verantwoordelijkheid. Geef je kind ter aanmoediging een compliment of kleine beloning als het de taak goed heeft uitgevoerd.

 

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

 

Zakgeld helpt kinderen te leren omgaan met geld. Ze leren dat ze er iets leuks van kunnen kopen, maar ook dat je soms iets opzij moet leggen voor dingen die je echt nodig hebt.

 

Wanneer je je kind zakgeld of kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken over:

 

  • het bedrag
  • wanneer je het geeft
  • waaraan je kind het mag uitgeven
  • wanneer je een verhoging geeft

 

Kinderen vanaf 6 jaar hebben een redelijk besef van de waarde van geld. De hoogte van het zakgeld is iets wat je zelf bepaalt. Het hangt ook af van de afspraken die jullie samen maken. Volgens het Nibud ontvangen kinderen van 6 tot 12 jaar € 1,- tot € 2,- per week. Jongeren vanaf 13 jaar ontvangen € 2,50 tot € 11,60 per week. Kinderen van een jaar of 12 of 13 kunnen vaak al goed de verantwoordelijkheid voor hun eigen kledingbudget dragen via kleedgeld. Als je kind hier al eerder aan toe is, kun je daar ook afspraken over maken.

 

De Kredietbank Limburg zet actief in op preventie bij basisscholen en middelbare scholen in de Westelijke Mijnstreek, om kinderen te vertellen over de risico’s van geld en hoe je het best een gezonde financiële situatie kan creëren.

 

Zie ook: ‘Geld is het maken van keuzes’ door Roy Spiertz van Kredietbank Limburg.

 

Scheiden met jonge kinderen

 

Als je gaat scheiden, blijf je samen de ouders van jullie kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel naar als hun ouders gaan scheiden. Als je kind hoort dat jullie gaan scheiden, kan het schrikken, boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat het aan hen ligt. Heel jonge kinderen begrijpen niet veel van de scheiding, maar kunnen wel last hebben van ruzies en stress.

 

Een scheiding heeft een grote invloed op het leven van je kinderen. Soms gaan kinderen zich lastig gedragen, soms worden ze juist heel stil. Een scheiding lucht bij kinderen ook wel eens op, bijvoorbeeld omdat er dan geen ruzies in huis meer zijn. Oudere kinderen kunnen zich af en toe schamen tegenover anderen.

 

Voor sommige kinderen van gescheiden ouders voelt het alsof ze in een lastige positie zitten. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Soms maken ze zich zorgen: Als ik bij mama ben, mist papa mij, en als ik bij papa ben, mist mama mij. Soms bemiddelen oudere kinderen tussen de ouders.

 

Omdat kinderen trouw zijn aan beide ouders, is het moeilijk voor een kind als de ouders negatief over elkaar praten. Zeg dus geen nare dingen over je ex-partner, ook al ben je zelf boos of verdrietig. Geef je kind het gevoel dat het van beide ouders mag houden en stimuleer het contact met de andere ouder. Maak geen ruzie waar je kind bij is. Als ouders veel ruzie maken, zijn de gevolgen van een scheiding voor het kind ernstiger. Een goede band met beide ouders vermindert de kans op problemen na scheiding. Het is dus belangrijk dat je kind goed contact heeft met beide ouders.

 

De jeugd- & gezinswerkers van Partners in Welzijn kunnen professionele hulp bieden in de vorm van advies en praktische oefeningen. Dat helpt je om de scheiding zo goed mogelijk te regelen voor je kind(eren). Ook organiseren ze de cursus ‘Kinderen scheiden niet!’, een programma voor kinderen die moeite hebben met hun gevoelens en de veranderingen rondom een scheiding.

lopend schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

#opgroeienin046

Hulp nodig? Hallo zeggen? Of gewoon niks willen missen? Abonneer je dan nu!.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.