Je bent zwanger! Je kunt bijna niet wachten om je baby in je armen te sluiten. Tegelijkertijd is het ook een grote verandering. Voor jezelf, in je leven en in je gezin. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start en goede gezondheid op latere leeftijd. Kraamzorg is hier een belangrijke schakel in. Kraamzorg brengt rust en ervaring in die eerste week, en helpt je herstellen van de bevalling. Naast deze reguliere kraamzorg, start in oktober ook in deze regio een proef met flexibele inzet van kraamzorg: de proeftuin Geboortezorg Flex.
De eerste tijd na de geboorte is een kwetsbare en emotionele fase. Of het nu je eerste kindje is of je derde, geen zwangerschap of bevalling verloopt hetzelfde. Bij je eerste kindje is alles nog nieuw. Bij je tweede of derde moet iedereen in het gezin weer zijn nieuwe plekje vinden. Het is fijn om in de eerste dagen iemand om je heen te hebben die er voor jou en de baby is. Die je helpt en wegwijs maakt, die je vragen beantwoordt, het vertrouwen geef en je in de watten legt. Tegelijkertijd heeft de kraamverzorgende ook oog voor de andere kinderen in het gezin en zorgt ze ervoor dat het huishouden op rolletjes loopt.
De kraamverzorgende controleert dagelijks de gezondheid van de moeder en die van de baby, begeleidt het voeden van de baby en geeft informatie en advies over de opvoeding en verzorging van de baby.
Waar moet je op letten, hoe weet je wat hij nodig heeft, welke geluiden maakt hij? Ook de praktische kant van de verzorging komt aan bod. Denk aan het verschonen van de luier, hoe houd je hem goed vast en hoe gaat het aankleden?
De kraamverzorgende let op de veiligheid van de baby en doet huishoudelijke taken die samenhangen met de zorg voor jou en de baby. Daarnaast zorgt de kraamverzorgende er samen met de ouders voor dat alle belangrijke gegevens doorgegeven worden aan het consultatiebureau.
Als alles goed is gegaan en moeder en baby zijn beiden gezond, dan komt na de bevalling de kraamverzorgende thuis. Je krijgt dan 8 à 10 dagen aaneengesloten kraamzorg. Hier betaal je, afhankelijk van hoe je verzekerd bent, een wettelijke eigen bijdrage voor. Dit wordt ‘reguliere kraamzorg’ genoemd.
Helaas kiezen in Zuid-Limburg steeds meer gezinnen in een kwetsbare positie voor minimale of zelfs geen kraamzorg. Dit kan komen door de wettelijke bijdrage die je als ouder zelf moet betalen. Ook zijn soms de standaard uren kraamzorg die vanuit de Zorgverzekeringswet worden geboden voor gezinnen in een kwetsbare positie niet genoeg. Daarom starten de gemeente Sittard-Geleen en de Parkstad gemeenten in samenwerking met kraamzorgorganisatie Geboortezorg Limburg, zorgverzekeraar CZ en VGZ en de GGD Zuid Limburg een proef met gratis en langere kraamzorg voor kwetsbare gezinnen; de zogeheten proeftuin Geboortezorg Flex.
Van oktober 2021 tot eind 2022 worden 150 gezinnen in een kwetsbare positie vrijgesteld van de wettelijke eigen bijdrage van 4,50 euro per uur (tarief 2021). Zo ben je als gezin verzekerd van voldoende gratis kraamzorg tijdens de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. Deze extra ondersteuning helpt jou om beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen het ouderschap aan te gaan.
Het kan zijn dat gratis kraamzorg in de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling niet voldoende is en dat je nog een extra steuntje in de rug kan gebruiken. Flexibele inzet van kraamzorg kan aanvullend zijn aan de kraamperiode, maar ook los van de kraamperiode worden verleend en kan ingezet worden tot 6 maanden na de geboorte. Zo krijgt jouw gezin in het prille begin van het leven de maximale ondersteuning om je zelfredzaamheid te vergroten en om je kind(eren) en gezonde en veilige start van het leven te bieden.
In de ondersteuning die een kraamverzorgende biedt is extra aandacht voor een goede hechting tussen jou en je kindje.
Anita is al 33 jaar kraamverzorgende en werkt ook in de proeftuin Geboortezorg Flex. “Ik kom in een gezin als er extra ondersteuning nodig is na de geboorte van een kindje. Dit kan veel verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als moeder en/of kind een tijd in het ziekenhuis gelegen hebben, bij een postnatale depressie of burn-out, etc.
Als kraamverzorgende zorg ik in eerste instantie dat de nieuwe moeder tot rust komt, ik dein een beetje mee met het gezin en verzorg hen. De vraag ‘Waar kan ik je bij ondersteunen?’ is een hele belangrijke. Ik probeer een vertrouwensband op te bouwen zodat ik het gezin zo goed mogelijk op weg kan helpen, met alle informatie -verbaal en nonverbaal- die tot mij komt. Dit verloopt heel natuurlijk. Uiteindelijk zijn ook gevoeligere thema’s bespreekbaar. Bijvoorbeeld discussies tussen ouders, of de rol van vader en moeder. Samen zorgen we ervoor dat er rust komt in het gezin.”
“Het verschil zit vooral in de ondersteuning. Omdat ik langere tijd in een gezin kom, ben ik nóg meer betrokken. Ik zie hoe het écht gaat tussen ouders onderling en tussen ouders en kinderen. Ik ben er om te ondersteunen en aan te sluiten bij de behoeften van het gezin, niet om te oordelen. Maar ook om te zorgen voor de veiligheid van de baby en aandacht te hebben voor de hechting tussen ouders en kind. Ik leer ouders zich te verplaatsen in de behoefte van hun kindje en de signalen te lezen.”
“De omgang met de mensen, het contact en de afwisseling. Dat compenseert weer voor de soms onregelmatige werktijden die bij (flexibele inzet van) kraamzorg horen,” vertelt Anita met een knipoog.
“Schroom niet om om hulp te vragen als je het moeilijk hebt. Dat is geen falen! Daarna kun je met goede energie weer verder als gezin.”
Ben je zwanger of net bevallen en heb je (financiële) problemen? Of denk je dat je wel wat extra ondersteuning kan gebruiken? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Ook kun je vrijblijvend contact opnemen met Geboortezorg Limburg via 088-9094000 of kijk op www.geboortezorglimburg.nl
Neem ook eens een kijkje in de rubrieken over zwangerschap en baby’s op deze website.
Ook kun je deze eerder verschenen artikelen lezen:
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.