TOP-mama: groeien in een gezonde mama is de beste start voor elke baby

6 mei 2021

Stel je voor; jullie hebben een kinderwens. Maar wat als je overgewicht hebt? Niet zo fijn om toe te geven misschien, maar menige vrouw weet dit wel van zichzelf als ze in de spiegel kijkt. Misschien is het maar een beetje, of misschien is het overduidelijk. Wat betekent dit eigenlijk voor een eventuele zwangerschap? Of misschien ben je net tot de ontdekking gekomen dat je zwanger bent en vind je het heel moeilijk om dat pakje sigaretten in de prullenbak te gooien?

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor moeder en kind. Niet alleen tijdens, maar ook al vóór de zwangerschap. Maar je levensstijl zomaar in één keer aanpassen is best lastig. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken: lees dan verder over het onderzoeksprogramma ‘TOP-mama’: groeien in een gezonde mama is de beste start voor elke baby!

 

Wat is TOP-mama?

 

“TOP-mama is een onderzoek naar de leefstijl van vrouwen met overgewicht die zwanger willen worden of dat sinds kort zijn. We begeleiden toekomstige moeders bij een gezonde leefstijl. Dit doen we tot 1 jaar na de bevalling,” vertelt Dorien Reijnders, projectleider van TOP-mama. “De reden dat deze studie is opgezet is de toenemende mate van overgewicht en de bijbehorende risico’s voor de zwangerschap en het kind.

TOP-mama is bedoeld voor vrouwen tussen de 18 en 40 jaar die binnenkort graag zwanger willen worden óf korter dan 12 weken zwanger zijn, met een BMI van 25 of hoger.”

 

 

Waarom TOP-mama?

 

Helaas krijgen vrouwen met overgewicht vaker te maken met problemen tijdens hun zwangerschap of bevalling. Zo is er een grotere kans op zwangerschapssuiker en is er vaker een keizersnede nodig. Ook voor de baby zijn er meer gezondheidsrisico’s. Gelukkig kan een gezondere leefstijl deze risico’s verlagen. Bij TOP-mama wordt onderzocht hoe toekomstige moeders daar het beste bij begeleid kunnen worden.

 

Wat houdt deelname aan het onderzoek precies in?

 

“TOP-mama is een individueel en op maat gemaakt programma,” vult Marijn Hesselink, promovenda bij TOP-mama, aan. “Dat begint al bij het intakegesprek. We vragen waarom vrouwen zich hebben aangemeld en wat ze graag willen aanpakken in hun leven. Vervolgens maken we samen een plan en leiden we de toekomstige moeder toe  naar het juiste aanbod. Dit kan zijn: sporten onder begeleiding, coaching van een diëtiste die gespecialiseerd is in zwangerschap of bijvoorbeeld hulp bij het stoppen met roken. We hebben een groot netwerk aan samenwerkingspartners en proberen zo breed mogelijk in te zetten. Wij zijn vooral de schakel tussen verschillende zorgverleners. Tegelijkertijd verzorgen wij de coaching om nieuwe gewoontes vol te houden en evalueren we het effect door diverse metingen. Denk hierbij aan bloedafname, suikertest, meting van de bloeddruk en vetpercentage. Ook vragen we de deelnemers om een voedingsdagboek bij te houden en een beweegmeter te dragen.“

 

Wat valt jou op als je met deze vrouwen werkt?

 

Marijn vervolgt: “Een manier van leven wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Het is een uitdaging om deze cirkel te doorbreken en je leefstijl te veranderen.

We zien dat vrouwen extra gemotiveerd zijn als ze het niet alleen voor zichzelf doen, maar ook voor het leven dat groeit in hun buik. Iedere deelneemster is anders, met een eigen verhaal en een eigen motivatie om deel te nemen. Ondanks tegenslagen en moeilijke momenten, bijvoorbeeld als zwanger worden niet vanzelfsprekend is, vind ik de vrouwen heel positief en gemotiveerd. Ik zie een enorm doorzettingsvermogen!

Vrouwen bespreken hun kinderwens met ons, dat is vaak niet iets wat je met iedereen doet.

Wij mogen vrouwen in een bijzondere periode begeleiden en ze helpen door een stukje onzekerheid weg te nemen. Ze lijken het echt te waarderen. We mogen heel dichtbij komen en dat vind ik heel bijzonder.”

 

Hoe loopt het onderzoek tot nu toe?

 

“TOP-mama is in 2016 gestart en in de tussentijd zijn er zo’n 80 vrouwen begeleid. We zouden natuurlijk graag zien dat nóg meer vrouwen, huisartsen en verloskundigen op de hoogte zijn van het bestaan van dit onderzoek en ons weten te vinden. Maar in de praktijk merken we dat er op het bespreken van gewicht best nog een taboe ligt. Als een vrouw met overgewicht bij de huisarts komt om het spiraaltje te laten verwijderen, zou het fijn zijn als de huisarts ook het gesprek aangaat over een eventuele kinderwens en leefstijl. Maar dit blijkt in de praktijk toch niet altijd makkelijk om te doen. Maar juist die periode vóór en het prille begin van de zwangerschap zijn zo belangrijk… Zwanger worden betekent méér dan alleen stoppen met de pil. Wij verzorgen via TOP-mama dus ook eigenlijk een stukje preconceptie-zorg.”

 

Wie zitten er achter TOP-mama en met wie is er samenwerking?

 

TOP-mama is een samenwerking tussen verschillende partijen en wordt gecoördineerd vanuit het Maastricht UMC+. Het onderzoek is opgezet onder begeleiding van kinderarts dr. Anita Vreugdenhil. Dr. Dorien Reijnders is onderzoeker en projectleider van TOP-mama. Drs. Marijn Hesselink is gezondheidsbevorderaar, TOP-mama is haar promotieproject, en zij heeft contact met de vrouwen en kinderen die deelnemen aan het programma.

 

Aanmelden

 

Door mee te doen aan het TOP-mama onderzoek krijg je een steuntje in de rug om al je goede voornemens door te zetten.

Ben jij, of ken jij iemand die een kinderwens heeft en wil je graag meer weten? Kijk dan op  www.topmama.mumc.nl voor meer informatie. Je mag ook direct contact opnemen door te mailen naar top.mama@mumc.nl  of te bellen naar 06-83 04 90 82.

Deelname aan het onderzoek is gratis.

 

Interessante links, meer lezen?

 

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

 

 

Geplaatst op 6 mei 2021 | Categorie Kinderwens, Nieuws, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.