Kinderen leren er veel van als ze regelmatig meehelpen in het huishouden. Zo groeit hun gevoel voor verantwoordelijkheid en hun zelfdiscipline. Allemaal dingen waar ze later in het leven plezier van hebben, en die ze nu al beetje bij beetje kunnen leren. Als iedereen in het gezin bepaalde klusjes doet, blijft er bovendien meer tijd over om leuke dingen met elkaar te doen!
Hoe ouder je kind, hoe meer verantwoordelijkheid je het kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld eerst toewerken naar het netjes houden van de eigen kamer. Bespreek samen waarom het belangrijk is dat de kamer opgeruimd is en wanneer je kind dit wil doen. Maak heel concreet wat jij onder opruimen verstaat, bijvoorbeeld: dat alle spullen van de vloer zijn, het dekbed netjes op bed ligt en het bureau of de tafel leeg is. Laat je kind bedenken waar de boeken, legoblokjes en vuile kleren heen moeten. Als het samen opruimen goed gaat of je kind al wat ouder is, kan je kind deze taak alleen uitvoeren. Zelf doe je dan intussen iets anders. Als je kind aangeeft dat hij klaar is, kom je kijken. Geef vooral positief commentaar, kijk naar wat wel gelukt is. Alleen zeggen wat de volgende keer anders moet, werkt niet stimulerend voor je kind.
Het is handig als pubers al meer soorten huishoudelijke taken leren. Daar hebben ze later ook plezier van als ze op zichzelf gaan wonen. Het is heel normaal om pubers in elk geval hun eigen kamer te laten opruimen en schoonhouden. Het is in ieder geval een goed idee om pubers te leren koken. Daarnaast kun je een schoonmaakrooster opstellen waarop alle gezinsleden precies kunnen aflezen wat ze moeten doen en wanneer.
Kinderen kijken voortdurend naar hun ouders hoe zij dingen doen. Het is dus belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft. Heeft je kind geen zin in een afgesproken klusje? Geef dan toe dat je zelf ook niet altijd zin hebt, maar wel blij bent als iets gedaan is. Praat daarover en vraag je kind wat het zou willen doen als het klusje af is. Niet elke klus hoeft een beloning te krijgen, maar soms kan iets leuks in het vooruitzicht wel stimuleren.
(Bron: Groeigids.nl)
Merk jij dat het niet goed lukt om bovenstaande tips toe te passen, of maak je je zorgen? Overweeg dan om dit eens te bespreken met iemand die je vertrouwt of om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 bijvoorbeeld heel laagdrempelig terecht bij de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor je klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.
Heb jij of je kind vragen of zorgen rondom de mentale gezondheid? Dan kun je heel laagdrempelig, zonder verwijzing, terecht bij de psychologen kind & jeugd van het Centrum voor Jeugd en Gezin (Westelijke Mijnstreek, Beekdaelen, Brunssum en Vaals).
Hieronder vind je een aantal items (artikelen en webinars) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema of bij de leeftijdscategorie.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 24 april 2025 | Categorie Jongeren, Schoolkind, Thema's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.