Kinderen kosten geld. Hoe ga jij om met de relatie tussen financiën en gezin? Welke kosten horen bij het leven met opgroeiende kinderen? Hoe maak je een goed overzicht van je uitgaven en inkomsten? Van welke toeslagen en regelingen kun je gebruikmaken? Welke verzekeringen zijn echt nodig? Hoe financieel aansprakelijk ben je voor je kinderen? En wat doe je bij zorgen over geld?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van je inkomen kost. Als je meer kinderen hebt, wordt dat natuurlijk meer. Op Nibud.nl vind je veel informatie over de kosten voor opgroeiende kinderen. Van spullen die je voor de baby nodig hebt tot kinderopvang, schoolkosten en studiekosten.
Misschien wil je minder gaan werken omdat er een kind is of komt. Red je dat financieel? Kijk goed naar de veranderingen in wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Het kan handig zijn om een nieuwe begroting te maken.
Hoe zorg je dat je genoeg geld hebt, ook voor de toekomst? Hier zijn vier handige vuistregels voor: Check, Plan, Spaar, Bewaar. Check iedere week wat er op je bankrekening staat en wat je uitgeeft, plan ieder jaar je inkomsten en uitgaven, spaar maandelijks 10 procent van je inkomen en bewaar je administratie op een overzichtelijke manier.
Iedere ouder in Nederland krijgt kinderbijslag voor elk thuiswonend minderjarig kind. Een aanvullend bedrag daarop is het kindgebonden budget. Dat bedrag is afhankelijk van je huishouden, je inkomen en het aantal kinderen. Zo zijn er nog meer regelingen van de overheid en van fondsen, waar je misschien recht op hebt. Het Nibud heeft alles voor je op een rij gezet. Ook hoe je de toeslagen aanvraagt. Zorg dat je geen geld misloopt.
Als je kind een handicap of beperking heeft, heb je misschien veel (specialistische) zorg nodig. Je kunt hiervoor een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Het pgb is een bedrag waarmee je zelf zorg of hulp inkoopt voor je kind. Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank of op Regelhulp.nl.
De zorgverzekering verzekert je tegen ziektekosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, huisartsbezoek of medicijnen. Als je zwanger bent, is het belangrijk om op tijd uit te zoeken welke kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. En voor welke kosten je je eventueel aanvullend kunt verzekeren.
Tot hun 18e jaar kun je je kinderen gratis meeverzekeren in het basispakket op je eigen polis. Heb je een aanvullende verzekering? Dan mag je kind daar vaak ook gratis gebruik van maken. Bedenk bij het maken van je keuze goed na over wat je kind nodig heeft.
Meld je kind na de geboorte binnen vier maanden aan bij de zorgverzekering. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.
Misschien heb je recht op een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering: de zorgtoeslag. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via Belastingdienst.nl.
Is je kind 13 jaar of jonger, dan ben je als ouder aansprakelijk voor de schade die je kind aanricht. Die kosten kunnen hoog oplopen. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf aansprakelijk, tenzij je als ouder je kind kon tegenhouden op het moment dat de schade ontstond. Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf aansprakelijk voor schade. Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.
De WA (wettelijke aansprakelijkheid)-verzekering voor de auto is wel verplicht.
Kijk op Nibud.nl wat de belangrijkste zijn. En bedenk of jullie deze nodig hebben.
> Je kunt hier ons webinar ’18… en dan?’ (2024) gratis terugkijken. Hierin geven Amanda en Memphis van Partners in Welzijn tips en uitleg!
Wanneer je kind 18 jaar wordt, gaat er een hoop veranderen. Bijvoorbeeld:
Heb je een kind van 18, 19 of 20 jaar? Dan moet je als ouder nog wel de kosten van levensonderhoud en studie van je kind betalen. Dit heet voortgezette onderhoudsplicht.
Op Nibud.nl lees je meer over de financiële veranderingen als je kind 18 wordt.
(bron: Groeigids.nl)
Van 24 t/m 28 maart 2025 is het de jaarlijkse ‘Week van het geld’ . Het thema van dit jaar is ‘hoe maak jij je gelddromen waar?’ Op deze website kun je nog veel meer interessante artikelen over kinderen/jongeren en geld lezen.
In het kader van deze ‘week van het geld’ heeft de gemeente Sittard-Geleen een artikel gepubliceerd; ‘samen jongeren helpen bij geldvragen’. Er wordt uitleg gegeven over het MBO-knooppunt op het Vista-college. Dit is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, zorg en de gemeente. Studenten kunnen binnenlopen met vragen over wonen, werk of geld.
Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Of vind jij of je kind het in het algemeen lastig om financiële zaken te regelen? Overweeg dan om dit eens te bespreken om ondersteuning te vragen bij een professional.
Je kunt in de regio 046 heel laagdrempelig terecht bij het Sociaal Plein (inwoners van de gemeente Sittard-Geleen), de Open Inloop (inwoners van de gemeente Beek) of het Wijk Informatie Punt (inwoners van de gemeente Stein). Daar kun je je vraag stellen aan een medewerker van Partners in Welzijn. Zij staan met een luisterend en niet oordelend oor voor jou als ouder klaar en zoeken met je mee naar verbetering van de situatie.
Hieronder vind je een aantal items (artikelen, een podcast en een webinar) die gemaakt zijn door Opgroeienin046.nl, passend bij dit thema.
Gebruik dan de zoekfunctie op onze website, je vindt deze bovenaan de homepage, bij het vergrootglas. Typ het woord of een (deel van een) zin waar jij iets over wil weten, en je vindt vanzelf alle artikelen en webinars die met jouw vraag te maken hebben.
Staat wat jij zoekt er niet bij? Laat het ons gerust weten via onderstaande contactgegevens.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 24 maart 2025 | Categorie Baby's, Jongeren, Kinderwens, Ouderschap, Peuter, Schoolkind, Thema's, Zwanger
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.