Borstvoeding is voor veel vrouwen fijn om te geven en het is ook een gezonde keuze. Echter brengt het wel wat uitdagingen met zich mee in onze drukke levens. Om de drempel voor aanstaande moeders te verlagen en al een beetje voor te bereiden op wat er kan komen, deelt Christa, moeder van baby Joris, enkele van haar ervaringen uit haar ‘borstvoedingsdagboek’. Wie weet ook herkenbare anekdotes voor vrouwen die borstvoeding geven of hebben gegeven!
In dit ‘ouder-blog’ is Christa aan het woord. Christa is één van de ouders die Opgroeienin046 voorziet van interessante belevenissen, leuke anekdotes en leerzame inzichten. In deze blog vertelt zij over haar ervaringen met het geven van borstvoeding.
Christa is de partner van Bas, samen zijn zij ouders van baby Joris.
Lees hier het eerder verschenen ouderblog van Bas over borstvoeding vanuit het perspectief van een vader.
Hoi allemaal, ik ben Christa. Ik ben 33 jaar oud en afgelopen zomer voor het eerst moeder geworden. Samen met mijn vriend Bas ben ik heel trots op onze zoon Joris. Maar er komt wat op je af aan nieuwe ervaringen als kersverse ouders… vooral de borstvoeding heeft veel indruk op ons gemaakt. In positieve zin. Ik vind het fijn om in de ouderblogserie van Opgroeienin046 mijn ervaringen te delen. Zodat andere (aanstaande) ouders hier ook wat aan kunnen hebben. Ik vond het zelf in elk geval altijd heel prettig en leerzaam om de ervaringen van anderen te horen.
Binnen het eerste uur na zijn geboorte, wordt Joris meteen aangelegd. Wauw, wat is dit fantastisch! Ik vind het zo bijzonder dat mijn kind gewoon uit mijn borst kan drinken. Haha, het lijkt zo gewoon… maar zo ervaar ik het niet.
Eigenlijk wilde ik hem op een natuurlijke manier naar mijn borst laten kruipen, de zogenaamde ‘breast crawl’. Onze doorgewinterde verloskundige is echter van het vlotte soort, en duwt zo Joris’ hoofdje naar mijn borst. Gelukkig is het van zichzelf al zo een magisch moment, dat ik het ook allemaal wel prima vind.
De dagen daarna worden we goed begeleid door de kraamverzorgende. Ze legt uit waar we op kunnen letten. Bijvoorbeeld of zijn mondje goed groot is, of hij echt aan het drinken en slikken is en hoe we hem wakker kunnen houden.
De eerste dagen is het op gang brengen van de productie het belangrijkst, dus leggen we Joris vaak aan en zorgen regelmatig voor huid-op-huid contact. Het komt goed op gang en ik loop rond met twee kanonnen van voren.
Op dag 3 vertelt de kraamhulp dat de stuwing eraan zit te komen en dat we de productie nu juist moeten remmen. Ze adviseert om een strakke (sport)bh te dragen en niet korter dan 2,5 uur tussen de voedingen te laten. Dat is even schakelen voor ons, maar we zijn wel blij met haar adviezen! De stuwing is goed te doen. Het vooraf masseren en verwarmen van de borst met (gember)compressen en achteraf koelen helpt goed.
Na een week begint er echt handigheid in te komen. Ik weet inmiddels hoe de kussens ongeveer moeten liggen en ik vergeet de hydrofiele doek voor het spugen steeds minder vaak… Echter blijft het nog zoeken wat ik doe met mijn sympa-tiet; zo noem ik de borst die ook mee gaat doen op het moment dat Joris aan de andere borst ligt te drinken. Wasbare zoogkompressen blijken het beste te werken!
De eerste dagen heb ik veel met blote borsten gelopen om mijn tepels zo goed mogelijk te verzorgen. Het mocht helaas niet voldoende baten. Gelukkig heb ik geen tepelkloven, maar mijn tepels blijven gevoelig en pijnlijk tijdens de eerste weken. Iedereen komt met een andere oorzaak en advies. Ik heb van alles uitgeprobeerd: verzorgende kompressen, kokosolie, silvercups en ik heb zelfs met heilwol in m’n bh rondgelopen.
Na 3 weken vraag ik toch advies aan een lactatiekundige. Zij komt langs om mee te kijken tijdens een voeding en geeft nog enkele tips voor hoe we Joris beter kunnen laten drinken. Alle adviezen en tips hebben een beetje geholpen, maar het lijkt vooral gewenning te zijn, want na 6 weken gaat het vanuit zichzelf beter.
Vooraf had ik met mezelf afgesproken dat ik dat gewoon ging doen. Anders maak ik het mezelf onnodig lastig en is de kans kleiner dat ik daadwerkelijk borstvoeding blijf geven. Via Marktplaats heb ik een hele doos voedingskleding gekocht en dat maakt het een stuk makkelijker. Vooral de voedingshemdjes zijn fijn. Ook heb ik een paar keer voor de spiegel geoefend met Joris subtiel aanleggen zonder er een grote tepelshow van te maken.
Ik vind het wel fijn als Bas erbij is, want dan kan hij het gesprek op gang houden terwijl ik Joris goed probeer aan te leggen en te laten drinken.
Soms hebben mensen het niet eens door dat Joris aan de borst ligt. Echter; een keer op een terras – van een ‘Mama café’ nota bene – schrikt het meisje van de bediening als ze mij de borst ziet geven. We wilden net iets gaan bestellen, maar dat konden we schudden: zij ging onze kant echt niet meer opkijken! Dus we hebben haar aandacht echt moeten trekken met veel handgebaren, om die heerlijke cappuccino decafé waar ik zo’n zin in had te kunnen bestellen…
Ik heb ontdekt dat borstvoeding kan bij mannen dezelfde reactie oproepen als dingen die met menstruatie te maken hebben: flight, fight or freeze.
In een klimpark op vakantie vraag ik een medewerker van het restaurant simpelweg om een thee- of handdoek (om de boel af te schermen tijdens het kolven). Begrijpt hij me nu niet, of verstaat hij me niet? Ik probeer in mijn beste Engels uit te leggen dat ik gewoon iets nodig heb om de kolf af te schermen. De man verstijft zodra ik het woord ‘breastfeeding’ uitspreek… Hij weet niet hoe snel hij weg moet lopen om een andere collega op me af te sturen om mij verder helpen. Mijn flesje borstvoeding is op die mooie vakantiedag in het klimpark trouwens wel mooi tussen de champagneflessen in de koelkast beland 😉
Tijdens mijn laatste weekje verlof tref ik voorbereidingen om straks op mijn werk gemakkelijk te kunnen kolven. Tweedehands koop ik een koeltasje en een extra kolf, zodat ik twee kanten tegelijk kan kolven. Door twee gaten te knippen in een oude sport bh kan ik hands-free kolven. Super handig! Maar ik lig ook in een deuk, want ik voel me echt een koe met uiers door die twee flesjes en pompen aan mijn borst!
Op advies van een vriendin kijk ik tijdens het kolven naar een compilatie van foto’s en filmpjes van Joris met daaronder rustige pianomuziek. Dit roept zeker de gewenste ‘aaah’-reactie op, waardoor het kolven beter lukt. Helaas werkt de tweedehands kolf niet goed. In de winkel hoor ik later ook dat de pompkracht afneemt naarmate je een kolf gebruikt. Toch niet zo geschikt om tweedehands te kopen dus, of ik had gewoon pech…
Christa is een kersverse moeder.
Ze werkt in de zorg en is
al heel wat jaartjes gelukkig met haar vriend Bas.
Samen zijn ze ouders van baby Joris en maken ze voor het eerst kennis met het ouderschap.
Zij deelt met ons haar dagelijkse strubbelingen, inzichten en grappige situaties.
Eerder verschenen ouder-blogs bij Opgroeienin046:
Neem contact op via claudia.sanders@piw.nl
We zijn altijd op zoek naar ervaringsverhalen; door ouders, voor ouders!
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 5 december 2022 | Categorie Baby's, Kinderwens
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.