Borstvoeding voor mannen | Bas blogt

6 oktober 2022

Je betreedt een hele nieuwe wereld als je voor het eerst vader wordt. Een wereld waar je weinig van af weet en ook niet zo bij stil staat als je nog niet aan kinderen krijgen denkt. Alles rondom zwangerschap, bevallen, baby’s is immers ook heel erg op vrouwen gericht. Daar wil Bas graag een tegengeluid in laten horen. Het kersverse ouderschap belichten vanuit een mannelijk perspectief: dat doet Bas, vader van zoon Joris (0)

 

In dit ‘ouder-blog’ is Bas aan het woord. Bas is één van de ouders die Opgroeienin046 voorziet van interessante belevenissen, leuke anekdotes en leerzame inzichten. In deze blog vertelt hij zijn verhaal samen met Christa, zijn vriendin.

 

Even voorstellen

 

Hallo lezers, mijn naam is Bas. Ik ben 36 jaar oud en nog niet zo lang geleden voor het eerst vader geworden. Samen met mijn vriendin Christa geniet ik sinds een paar maanden van onze zoon Joris. Omdat er sinds die tijd een periode is aangebroken van heel veel nieuwe indrukwekkende ervaringen, en er vooral vanuit het perspectief van moeders veel op het internet te lezen is, heb ik besloten om mijn ervaringen als vader eens op te schrijven voor de ouderblogserie van Opgroeienin046. Wie weet hebben andere vaders hier ook wat aan!

 

En omdat het van 29 september t/m 5 oktober 2022 Wereld Borstvoedingsweek is, dacht ik: laten we het dáár nou eens over hebben! Christa schrijft ook een woordje mee, aangezien zij degene met de borsten is 🙂

 

Borstvoeding voor mannen…

 

Geen zorgen, dit is geen advertentie over een siliconen voorbindborst zodat je als vader je kind óók de borst kunt geven. Ook is het geen verkooppraatje voor bewerkte borstvoeding dat als voedingssupplement dient voor volwassen mannen. Nee: het is een blog over onze ervaringen met borstvoeding aan ons zoontje Joris die in mei is geboren.

 

Ik weet nog dat ik aanvankelijk dacht: ‘Hoezo zijn er borstvoedingsdeskundigen/lactatiekundigen? Hoeveel valt er nu over borstvoeding te vertellen?! Je hebt een borst, een hongerige kindermond, je combineert de twee… en klaar is kees!’ Maar er komt toch heel wat bij kijken heb ik ontdekt: het wel of niet goed aanhappen, allerlei verschillende voedingshoudingen, de verzorging van de borst en tepels, hoe zie je of je baby daadwerkelijk drinkt, wat kun je doen als hij niet drinkt of in slaap valt aan de borst, hoe kun je de productie stimuleren en daarna juist weer afremmen omdat de stuwing is begonnen en dan weer opnieuw stimuleren wanneer de stuwing voorbij is…. Kortom: heel.erg.veel!

 

Borstvoeding wordt vaak als een vrouwen-ding gezien, zo ervaart ook Christa. Logisch, want alleen moeders kunnen het geven. Maar net als bij de bevalling, kun je als man echter ook een heel grote rol innemen bij de borstvoeding. Christa en ik proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

 

Tijdens de zwangerschap hebben Christa en ik samen een cursus hypno-birthing gevolgd. Klinkt zweverig, is het niet. Ondanks dat ik vanuit mijn opleiding al het een en ander wist over de bevalling, ben ik veel nieuws te weten gekomen. Daarnaast heeft het mijn visie op de bevalling veranderd van dat het iets heel pijnlijks en bloederigs is, naar dat het een mooi en natuurlijk proces is, dat je samen doormaakt en waarbij jouw eigen kindje ter wereld komt! Door de informatie en de handvatten uit de cursus voelde ik me veel meer betrokken bij de geboorte van onze zoon en minder hulpeloos. Die insteek is overgeslagen op het geven van de borstvoeding. De eerste stapjes zijn mooi, de eerste woordjes zijn mooi, maar ook de eerste slokjes van Joris waren mooi.

 

Samen borstvoeding geven

 

Christa schrijft: ‘Dat gevoel van dat we het samen doen, heeft mij echt de meeste ondersteuning geboden. Bas luistert altijd als ik iets vertel over de voeding en denkt mee als ik ergens niet zeker van ben. En de praktische hulp was ook heel fijn. Zoals het oneindig aangeven van een hydrofiele doek die ik weer eens was vergeten, meekijken of Joris goed heeft aangehapt, de kussens goed leggen of bijhouden hoeveel minuten Joris aan het drinken is. Het mooiste vond ik nog toen Bas in het begin ook echt mijn borst op een bepaalde manier vasthield zodat Joris goed kon aanhappen. Joris hapte namelijk een beetje verkeerd aan en je komt als moeder soms echt handen tekort als je daar verandering in wilt brengen haha!’

 

Tja, ik dacht ‘wat de verpleegkundige kan, dat kan ik ook’. Gewoon leren door te kijken. Het was ook fijn dat we samen konden sparren over alle informatie die we kregen, want elke hulpverlener zegt weer iets anders! Daarbij wil ik geen afbreuk doen aan hun advies, maar het is wel fijn om samen te filteren welk handvat je wilt gebruiken. Werken gemberkompressen het fijnst bij stuwing of toch witte koolbladeren?

 

Borsten alleen voor borstvoeding? Gelukkig niet!

 

Wat ik als laatste als man zijnde écht nog wil bespreken (maar ik weet geen goed bruggetje te maken): Borsten spelen natuurlijk een rol in bed en in je intieme relatie. Hoe is dat dan in combinatie met borstvoeding?! Maak je geen zorgen! Enerzijds hoef je niet bang te zijn dat je opgewonden raakt als je bezig bent met de borsten van je vrouw tijdens het voeden. Anderzijds hoef je ook echt geen schrik te hebben dat je níet meer opgewonden kunt raken als je de borsten van je vrouw ziet. Borsten zijn multifunctioneel en hebben steeds een ander effect, afhankelijk van de context, zo heb ik ervaren.

 

Wat goed is om te weten is dat oxytocine, het hormoon dat ook vrijkomt als je opgewonden raakt, de borstvoeding activeert (de zogenaamde toeschietreflex). Wij wisten dat niet, dus het was een kleine melkdouche toen Christa’s bh uit ging de eerste keer, haha. Het is dus voorlopig even vrijen met een bh aan, zoals in veel Amerikaanse films en series wordt gedaan.

 

Christa schrijft: ‘En ook ik wil nog wel iets meegeven aan de mannen en hun partners in tijden van borstvoeding… glijmiddel is je beste vriend! Want de borstvoedingshormonen zorgen bij een vrouw voor een lager oestrogeengehalte en dat kan voor een vaginale woestijn zorgen… voor niemand fijn.’

 

 

Bas avatar

 

Bas is een kersverse vader.

Hij heeft een medische achtergrond en is

al heel wat jaartjes happy met zijn vriendin Christa.

Samen zijn ze ouders van baby Joris en maken ze voor het eerst kennis met het ouderschap.

Hij deelt met ons, en vooral met mede-vaders, zijn dagelijkse strubbelingen, inzichten en hilariteiten.

 

Meer info?

 

Eerder verschenen ouder-blogs bij Opgroeienin046:

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

Geplaatst op 6 oktober 2022 | Categorie Baby's, Nieuws, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.