Je gaat scheiden of je bent net gescheiden. Misschien hebben jij en je ex-partner nog een tijd geprobeerd om de relatie te redden of om samen te blijven voor de kinderen, maar uiteindelijk toch samen de keuze gemaakt om uit elkaar te gaan. Of misschien was de beslissing om uit elkaar te gaan eenzijdig of kwam het als een verrassing voor de andere ouder. Natuurlijk vraag je je af: hoeveel last heeft ons kind van de scheiding? Ondervindt ons kind er schade van? In dit artikel meer info, en als je een webinar hierover wil volgen noteer dan alvast 12 juli in je agenda!
Want scheiden of uit elkaar gaan doet pijn, voor ouders en hun kinderen. Als ouder heb je de handen vol aan je eigen emoties en je leven weer op orde krijgen. Daarnaast moet je ook nog je kind begeleiden door het hele proces. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je hierin tekortschiet. Ook kan er schuldgevoel ontstaan, want de keuze van jou en/of je ex-partner is de oorzaak van het verdriet en de ontreddering van je kind. Niet makkelijk!
Op 26 mei is het ‘de dag van het gescheiden kind‘. Je denkt vast: Een kind gaat toch niet scheiden? Nee, zeker niet. Maar in feite wordt een kind gescheiden van bijvoorbeeld een vertrouwde omgeving of vaste patronen. Hoe vertelt een kind wat het voelt tijdens de scheiding? Hoe vertelt een kind wat het wil na de scheiding? Op ‘de dag van het gescheiden kind’ krijgen de kinderen een stem. Ze krijgen de gelegenheid om op hun manier te delen wat er in hun omgaat.
Het thema van dit jaar is ‘Wat eten we vandaag?’
Over dit onderwerp mogen kinderen hun mening geven. Lees hier het verhaal van een meisje dat voor de scheiding van haar ouders altijd precies wist wat er iedere avond op tafel stond. Dit was voor haar heel overzichtelijk en duidelijk. Vooral ‘zaterdag patat dag’ was favoriet. Totdat moeder na de scheiding een nieuwe vriend kreeg, die zei dat patat ongezond was. Dit meisje vindt het uiteraard jammer dat ze thuis bij moeder geen patat meer eten… maar waar ze vooral last van heeft is dat ‘zaterdag patat dag’ haar doet denken aan hoe de situatie vóór de scheiding was. En dát mist ze.
Kinderen kunnen op de website een tekening downloaden en hier hun favoriete maaltijd in tekenen. Een leuke aanleiding voor kinderen en ouders om samen in gesprek te gaan over een – voor veel gezinnen – belangrijk moment op de dag: het avondeten.
Hoe graag je als ouder je kind ook wil beschermen tegen de moeilijke dingen in het leven, dat gaat helaas niet. Wat je wél kunt doen is je kind leren hoe je met die hobbels omgaat. Hier een voorbeeld in zijn.
De manier waarop jij als ouder de scheiding aanpakt en verwerkt, en hoe jullie als ouders ook daarna met elkaar omgaan, bepaalt voor een groot deel hoe het gaat met je kind(eren).
Sta je op het punt om uit elkaar te gaan of te gaan scheiden, of ben je al gescheiden? Wil je weten wat in deze situatie helpend is voor je kind en wat niet?
Op dinsdag 12 juli om 19.30 uur organiseren wij weer een webinar: ‘Kinderen en scheiding’. Save the date! Meld je hieronder aan of bekijk dit artikel voor meer informatie.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 25 mei 2022 | Categorie Baby's, Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.