Online pesten

29 september 2022

Een dansje posten op TikTok, een story op Instagram plaatsen en tot slot nog even een Snapchat versturen: het leven van onze kinderen en jongeren speelt zich voor een (groot) deel op sociale media af. Ze hoeven nooit meer wat te missen van vrienden, zijn altijd op de hoogte van alles wat er gebeurt en kunnen hun creativiteit uiten. Leuk toch? Nou, niet altijd… Social media geeft behalve plezier namelijk ook ruimte aan online pesten. Van  26 t/m 30 september 2022 is het de landelijke Week Tegen Pesten en daarom besteden we in dit artikel aandacht aan online pesten.

 

Online pesten

 

Online pesten, ook cyberpesten of digitaal pesten genoemd, is een vorm  van pesten waarbij het slachtoffer bewust gekwetst wordt via social media en apps. Denk bijvoorbeeld aan het (herhaaldelijk) sturen van nare berichten, haatreacties op Instagram of Snapchat, ongewenste video’s of foto’s doorsturen en nog veel meer.

 

Online pesten gaat niet om een flauwe opmerking of een plagerij, maar het gaat over het toebrengen van opzettelijke en herhaaldelijke schade via het internet. Waar fysiek pesten tot aan je voordeur gaat, dringt online pesten door tot thuis in je slaapkamer bij wijze van spreken: het is er altijd. Want als je thuis komt en je de telefoon of iPad oppakt, begint het weer opnieuw… Online pesten kan dus 24/7 plaatsvinden en het is veelal ‘onzichtbaar’ voor de buitenwereld, zo ook voor ouders en verzorgers. Tegelijkertijd vindt online pesten ook in online publieke omgevingen plaats. Iederéén kan het namelijk zien als er een vervelende opmerking onder jouw foto of filmpje wordt geplaatst.

 

Hoe kun je online pesten herkennen?

 

Zoals eerder benoemd kan online pesten onzichtbaar zijn voor de buitenwereld. Kinderen en jongeren vinden het vaak lastig om de pesterijen bespreekbaar te maken met een volwassene. Ze voelen zich vernederd, schamen zich of kunnen bang zijn dat hun internetprivileges zullen worden afgenomen. Hoe kun je als ouder dan toch herkennen dat jouw kind online gepest wordt? Hieronder volgen een aantal veelvoorkomende signalen die op online pesten kunnen wijzen.

 

  • Een zichtbare verandering in online gedrag. Bijvoorbeeld meer of minder tijd online doorbrengen, zich stil of geheimzinnig gedragen over activiteiten, apparaten sluiten of verbergen.
  • Een zichtbare verandering in het eetpatroon en/of slaappatroon, als gevolg van piekeren, stress of angst.
  • Stemmingswisselingen, met onder meer verdriet en somberheid.
  • Met tegenzin naar school gaan. Uit angst voor de pestkop of om schaamte voor wat anderen online hebben gezien.
  • Minder tijd doorbrengen met vrienden en familie.
  • Slechtere cijfers of minder deelname aan activiteiten.
  • Klagen over kwaaltjes als hoofdpijn of buikpijn en zich vaak ziek voelen.

 

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat veel van deze punten, zoals een teruggetrokken houding en veranderingen in gedrag ook kunnen wijzen op andere moeilijkheden.

 

Wat kun je als ouder/verzorger doen om online pesten zoveel mogelijk te voorkomen?

 

Online pesten kun je als ouder of verzorger natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar je kunt wel met je kind in gesprek gaan en duidelijke afspraken maken over het internetgebruik. Wat kun jij je kind meegeven? We geven je een aantal tips en handvatten:

 

Praat met je kind over online pesten

Wat is het ? Komt het voor in de klas? Heeft je kind het wel eens gezien of meegemaakt? Bespreek de gevolgen van online pesten voor het slachtoffer. Leer je kind om ook online respectvol om te gaan met anderen.

 

Ga in gesprek over hulp vragen

Vertel je kind dat het belangrijk is om hulp te vragen als het iets meemaakt of ziet gebeuren online wat niet oké voelt. Leer je kind om naar iemand toe te gaan die hij of zij vertrouwt. Bijvoorbeeld naar jou, een leerkracht, buurvrouw of tante.

 

Maak gezamenlijke afspraken over het gebruik van social media en internet

Bijvoorbeeld geen privégegevens delen, account afschermen voor vreemden, plaats geen of uitsluitend neutrale foto’s en video’s, accepteer alleen vriendschapsverzoeken van bekenden uit het dagelijks leven, houd je inloggegevens altijd geheim.

 

Verbied het gebruik van internet en social media niet

Blijf betrokken bij wat je kind online doet en maak afspraken (zie vorige tip). Social media is voor kinderen en jongeren enorm belangrijk, aangezien het echt een onderdeel is van hun sociale leven.

 

Help je kind bij het ontwikkelen van weerbaarheid

Het kan voor kinderen heel leuk en helpend zijn om samen met andere kinderen te werken aan zelfvertrouwen. Partners in Welzijn biedt hiervoor De Bikkeltrainingen aan voor verschillende leeftijden, vanaf groep 1 tot en met het voortgezet onderwijs. Zie voor het actuele aanbod en hoe je kunt aanmelden onze agenda.

 

Wees alert op signalen van je kind

Herken jij signalen die op online pesten zouden kunnen wijzen? Reden te meer om met je kind in gesprek te gaan. Een open, niet oordelende houding is hierbij belangrijk.

 

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Maddy Renkens, schoolmaatschappelijk werker bij Partners in Welzijn.

 

Meer weten?

 

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 29 september 2022 | Categorie Jongeren, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.