Zwangerschapstest

Om te testen of je zwanger bent, kun je naar je huisarts of verloskundige gaan, maar je kunt ook zelf een zwangerschapstest doen.

 

Een zwangerschapstest kopen

 

Je kunt een test kopen bij de drogist. Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten. Veel drogisten verkopen testen van hun eigen merk. Deze testen zijn heel betrouwbaar. Je kunt er ook direct twee kopen, zodat je de test voor de zekerheid nog een keer kunt herhalen. Het testen kost maar enkele minuten en de test is, als je het zorgvuldig doet, behoorlijk betrouwbaar.

 

Wanneer kun je de zwangerschapstest doen?

 

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. Dat hormoon komt in je urine terecht. Eerst bevat je urine nog maar weinig hCG, later steeds meer. Normaal gesproken kun je de test uitvoeren op de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden (ongeveer twee weken na de bevruchting).

 

Soms geeft een test de uitslag ‘niet zwanger’ terwijl je toch wel zwanger bent. Dit kan komen doordat er nog net niet genoeg hormoon in je urine zit voor een positieve uitkomst van de test. Als je het niet vertrouwt en je wel zwanger voelt, kun je na ongeveer zeven à tien dagen de test nog eens herhalen.

 

Aan de pil, met de pil gestopt of net zwanger geweest?

 

Als je net met de pil bent gestopt, is het normaal dat je menstruatie wat langer uitblijft. Als je net bent bevallen, is je hormoonhuishouding ook anders dan anders. In die gevallen kun je het best wachten met de test tot de datum dat je al drie weken zwanger zou kunnen zijn. Dit geldt ook als je aan de pil bent en je vermoedt dat je misschien toch zwanger bent. Dit komt zelden voor, maar is wel mogelijk.

 

Het uitvoeren van de zwangerschapstest

 

Bij het uitvoeren van de test is het belangrijk dat je bij voorkeur de eerste ochtendurine gebruikt. De ochtendurine is vers en niet te veel verdund. Je kunt daarom ook beter niet te veel water drinken de avond ervoor. Het potje waarin je de urine opvangt moet goed schoon en droog zijn en mag geen restjes schoonmaakmiddel bevatten. Volg verder de gebruiksaanwijzing bij de test en raadpleeg bij twijfel je huisarts.

 

Gewenst zwanger of niet?

 

Voor de een is zwanger worden een vurige wens, voor de ander komt de zwangerschap misschien als een schok. Voor hulp bij een onbedoelde zwangerschap of als zwanger raken niet lukt, kun je terecht bij diverse hulpinstanties.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.