Eten voor twee is niet nodig als je zwanger bent, maar gezonde en gevarieerde voeding is wel belangrijk. Veel vrouwen zijn dan ook bewuster bezig met hun voeding tijdens de zwangerschap.
Omdat ‘verantwoord eten’ tijdens je zwangerschap meer is dan het laten staan van lever, filet americain en gerookte zalm, geven we je een aantal tips.
Daarnaast raden we je aan om tijdens de zwangerschap twee extra vitamines te nemen: foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur vermindert het risico op een open ruggetje. Neem dagelijks een foliumzuursupplement van 400 microgram, vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie tot je minstens twee maanden zwanger bent. Extra vitamine D zorgt ervoor dat je baby stevige botten en tanden krijgt. Vijf microgram per dag is voldoende.
In rauw vlees en in ongewassen groenten kan toxoplasmose zitten. De toxoplasmaparasiet is voor volwassenen ongevaarlijk. Als je ermee besmet raakt, voel je je hooguit wat grieperig. Tijdens je zwangerschap kan een besmetting afwijkingen of een miskraam tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk geen rauw vlees te eten, groenten goed te wassen en fruit te schillen.
Helaas kun je ook niet alle vissoorten eten. Zeker rauwe vis kun je beter helemaal vermijden. Als de vis goed verhit is, dan kun je deze meestal gewoon eten. Door verhitting worden schadelijke virussen en bacteriën, zoals listeria, gedood. Natuurlijk is vis gezond en zelfs aan te raden om regelmatig te eten tijdens de zwangerschap, maar eet het niet meer dan één keer per week. De zee is vervuild door dioxines en zware metalen, die ook in de vis terechtkomen. Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vette vis te eten als je zwanger bent, zoals zalm, bokking en sardines.
Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap is geen probleem, maar let er wel op dat je voldoende B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivel. IJzer zit in onder andere noten, zaden, peulvruchten, kant en klare vleesvervangers en appelstroop. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Eet daarom bij elke maaltijd iets van groente, fruit of drink vitamine C-rijk vruchtensap. Door te zorgen voor voldoende ijzer, voorkom je bloedarmoede.
Zie ook: ‘ZwangerHap‘ van het Voedingscentrum.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.