Röntgenstralen

We komen allemaal met straling in aanraking. Dat is onvermijdelijk. Ultraviolet zonlicht en radio- en televisiegolven zijn voorbeelden van straling. De meeste straling is in principe ongevaarlijk. Hoe gevaarlijk het is hangt af van de intensiteit, de dosis en de duur van de straling.

 

Straling met een hoge intensiteit

 

Straling met een hoge intensiteit is bijvoorbeeld röntgenstraling. Als je zwanger bent, is het gevaarlijk voor je kind om aan die straling te worden blootgesteld, zeker vroeg in de zwangerschap. Als je een beroep hebt waarbij je in contact komt met straling met hoge intensiteit (bijvoorbeeld als je in een ziekenhuis werkt), moet je daar goed tegen beschermd worden. Hier zijn richtlijnen voor waar je werkgever zich aan moet houden.

 

Straling met een lage intensiteit

 

Straling met lage intensiteit is bij normaal gebruik ongevaarlijk. Je kunt hierbij denken aan de straling van een zonnebank, magnetron of computer. Ook magnetische apparaten waar fysiotherapeuten mee werken of apparaten in een vliegtuig geven straling met een lage intensiteit af. Er zijn wel vermoedens dat langdurige of veelvuldige blootstelling aan straling met een lage intensiteit nadelig kan zijn voor het ongeboren kind, vooral in het begin van de zwangerschap, maar hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

 

Röntgenfoto’s

 

Als je op de röntgenafdeling van een ziekenhuis komt (voor jezelf of voor iemand anders), zeg dan altijd tegen het personeel dat je in verwachting bent. Zeg het ook als je vermoedt dat je zwanger kunt zijn. Mocht het nodig zijn om röntgenfoto’s te laten maken, dan is het beter om dit niet te laten doen tijdens de eerste twintig weken van de zwangerschap en ook niet als je misschien zwanger zou kunnen zijn. Je kunt dit altijd overleggen met de behandelend arts.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.