Mola-zwangerschap

Een uiterst zeldzame aandoening, die voorkomt bij een op de tweeduizend zwangerschappen, is de zogeheten molazwangerschap.

 

Symptomen van een molazwangerschap

 

Een molazwangerschap lijkt in het begin op een gewone zwangerschap. De buik wordt alleen veel sneller dik. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid, braken of bloedingen. Als je een molazwangerschap vermoedt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

 

Molaweefsel

 

Bij een molazwangerschap lijkt het zwanger worden gelukt, maar bij het maken van de zwangerschapsecho is er geen embryo met een kloppend hartje te zien, maar slechts kleine blaasjes, oftewel ‘molaweefsel’. Dit is een teleurstellende ervaring, vooral omdat de zwangerschap wel echt voelde.

 

Het molaweefsel wordt gewoonlijk weggehaald door middel van een curettage, waarbij de baarmoederwand onder verdoving wordt schoongeschraapt.

 

Wachten met een volgende zwangerschap

 

Met volgende pogingen om zwanger te worden kun je beter even wachten tot het molaweefsel tot rust is gekomen. In zeldzame gevallen kan molaweefsel namelijk blijven groeien. In dat geval moet je behandeld worden. De kans dat je opnieuw een molazwangerschap krijgt is iets groter dan daarvoor, maar nog altijd maar 1 procent.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.