De bevalling begint

Het is bijna zover, je gaat bevallen! Van tevoren heb je afgesproken wie de bevalling zal begeleiden. Dat kan de verloskundige zijn, maar ook je huisarts of de gynaecoloog. Het is goed om te weten welke signalen je lichaam geeft en wanneer je de verloskundige of het ziekenhuis belt.

 

Slijmprop

 

Tijdens de zwangerschap wordt de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Deze kan tegen het einde van je zwangerschap loslaten en naar buiten komen. Het is dikke, slijmerige, vaginale afscheiding, soms gemengd met een beetje bloed. Als je die slijmprop verliest, is dat een teken dat het lichaam zich klaarmaakt voor de weeën. Soms duurt het dan nog een paar dagen voordat de bevalling begint, maar soms gaat het ook sneller. Voor het verlies van een slijmprop hoef je de arts of verloskundige niet te bellen.

 

Misschien merk je niet eens dat je de slijmprop verliest, bijvoorbeeld omdat het op de wc gebeurt. Veel vrouwen verliezen de slijmprop ook pas bij de bevalling.

 

Weeën

 

De bevalling begint meestal met weeën. Je voelt hoe de baarmoeder zich regelmatig samentrekt. Je voelt dat in je onderbuik en rug, en soms ook in je benen. Je mag, maar hoeft de verloskundige nog niet te bellen. Vaak duurt het nog een hele tijd voordat de vliezen breken en de bevalling echt begint.

 

Gebroken vliezen

 

Als je opeens helder gekleurde, of soms groenige vloeistof verliest, betekent dit dat de beschermende vruchtzak, die om de baby heen zit, is gescheurd. Het voelt alsof je onbedoeld urine verliest. Het verschil is dat je vruchtwater, in tegenstelling tot urine, niet kunt ophouden en dat het steeds een beetje blijft lopen. Bovendien ruikt vruchtwater zoetig en is het meestal kleurloos. Je ziet er misschien wat vlokjes en een beetje bloed in.

 

Overdag kun je gewoon aan de verloskundige doorgeven dat de vliezen gebroken zijn. Die komt dan langs in de loop van de dag. Als de vliezen ’s nachts breken, kun je de volgende ochtend bellen.

 

Bel wel direct de verloskundige als het vruchtwater niet kleurloos of wit is, maar bijvoorbeeld groen of bruin is. Ook als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, is het beter om meteen te bellen. De verloskundige heeft je verteld of het hoofdje is ingedaald of niet.

 

Het is belangrijk dat de bevalling na het breken van de vliezen binnen 24 uur tot 48 uur begint. Het risico op infecties wordt nu namelijk groter. Meestal komt de bevalling na het breken van de vliezen binnen 24 uur op gang, maar vaak breken de vliezen pas als de weeën al begonnen zijn. In negen van de tien gevallen komt de bevalling na het breken van de vliezen spontaan op gang. Als dat niet zo is, moet de bevalling ingeleid worden.

 

Als je vliezen gebroken zijn terwijl je nog helemaal geen weeën hebt, ga dan niet in bad in verband met risico op infecties. Douchen kan nog wel. Veel vrouwen vinden dat heerlijk.

 

Bij twijfel altijd bellen

 

Tijdens de zwangerschap krijg je informatie van de verloskundige of gynaecoloog over hoe een bevalling meestal begint en wanneer je in ieder geval moet bellen. In geval van twijfel kun je altijd bellen om te overleggen. Als je je ongerust maakt, moet je altijd bellen. Bel het liefst zelf, dan krijgt de verloskundige inlichtingen uit de eerste hand.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.