Box

Voor de ontwikkeling van de motoriek is het heel belangrijk dat je baby zich vrij kan bewegen. De box is hier de ideale plek voor. Het is een heerlijke plek voor baby’s om te leren bewegen en zelf te spelen. Zorg er dus voor dat je je baby regelmatig in de box legt, of op een kleed op de grond mag natuurlijk ook. Maar zet je kind zo min mogelijk in stoeltjes.

 

Wat voor type box kies je?

 

Er zijn boxen met spijlen en boxen met netten. Als je een nieuwe box koopt, weet je zeker dat hij veilig is. De veiligheidseisen zijn te vinden op Kinderveiligheid.nl van VeiligheidNL.

 

Tips voor een goede box

 

De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn, net als bij een bedje. Let daarop als je een oude box hebt. Een box met spijlen heeft veel voordelen:

 

  • Je kind kan de spijlen vastpakken om te gaan zitten en staan.
  • De box staat op pootjes. Doordat de boxbodem de grond niet raakt, is het minder koud voor je kind.
  • Je kunt de hoogte van de boxbodem verstellen. Als je kind nog klein is, kun je de bodem in de hoogste stand zetten, zodat je niet diep hoeft te bukken als je je baby uit de box wilt pakken.
  • De box heeft vaak een la. Dat is handig voor het opbergen van speelgoed.

 

Een netbox is lichter en kleiner en kun je inklappen. Je kind heeft er wel minder houvast aan en kan minder zien door het net.

 

Verstelbare bodem

 

Veel boxen hebben een verstelbare bodem. Tegen de tijd dat je kind zich begint op te trekken en wil gaan zitten, zet je de bodem in de laagste stand.

 

Rustig opbouwen

 

Het is aan te raden om het gebruik van de box rustig op te bouwen. Als je kind de eerste keer een kwartier in de box ligt, is dat lang genoeg. Zo geef je het de tijd om aan de box te wennen.

 

Speelgoed afwisselen

 

Ook wat oudere baby’s kunnen nog heerlijk spelen in de box. Als je regelmatig even wat ander speelgoed in de box legt, is dat telkens weer een leuke verrassing voor je kind.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.