Administratieve verplichtingen

Als je kind dood geboren wordt of overlijdt na de geboorte, heb je de mogelijkheid om je baby aan te geven bij de burgerlijke stand. Je krijgt dan een geboorteakte met de aantekening ‘levenloos geboren’. Op Rijksoverheid.nl lees je hier meer over.

 

Papieren meenemen

 

Bij het aangeven van je kind moet je een aantal papieren meenemen:

 

  • Een verklaring van overlijden. De verklaring moet ondertekend zijn door een arts.
  • Bij een zwangerschap van minder dan vierentwintig weken heb je een verklaring nodig van een geneeskundige, waaruit de duur van de zwangerschap blijkt.

 

Als de aangifte is afgerond, krijg je een formulier waarop staat dat begraven of cremeren is toegestaan. Deze toestemming is verplicht voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschap langer dan vierentwintig weken.

 

Naamskeuze

 

Als je al een naamskeuze had gemaakt (akte van naamskeuze), dan vervalt deze.

 

Begrafenisvergoeding

 

De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten van de uitvaart van een baby die minder dan vierentwintig weken gedragen is. Er zijn verschillen tussen de maatschappijen, maar de meeste houden een termijn van zestien weken aan.

 

Wie moet dit regelen?

 

De vader van de baby is in eerste instantie de persoon die de aangifte bij de gemeente moet doen. Wanneer de vader niet aanwezig is of niet in staat is aangifte te doen, kan ook iemand anders die aanwezig was bij de bevalling dit doen. Eventueel kan dat de uitvaartverzorger of een medewerker van het ziekenhuis dit verzorgen.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.