Zomervakantie: tips voor beeldschermgebruik

29 juli 2020

In de zomervakantie is het tijd voor ontspanning, ook voor kinderen. Even lekker niets ‘moeten’, geen school, veel vrije tijd. Een periode om even heerlijk te kunnen relaxen en bijtanken.
In een eerder artikel hebben we al enkele tips gegeven over leuke activiteiten die jullie met het hele gezin kunnen doen als je thuis bent. Maar de meeste kinderen zullen hun tijd ook willen vullen met de zogenaamde ‘beeldschermen’: televisie, tablet, telefoon, voor social media en games. Misschien wel meer dan normaal. Hoe ga je hiermee om als ouder?

 

Hieronder enkele tips voor social media en gamen:

 

  • Praat met je kind. Ga een open gesprek aan en vraag eens naar zijn of haar ervaringen met internet/gamen/social media. Vraag wat ze doen, wat ze leuk vinden, of er ook vervelende dingen gebeuren op het internet of tijdens het gamen. Probeer niet te oordelen, laat ze maar eens vertellen. Laat je kind jou vertellen hoe een spel werkt (en doe gezellig mee). Kijk eens mee op facebook, insta, tiktok enz. als je kind daar actief is, om zo te zien waar je kind mee bezig is.

 

  • Bespreek met je kind de risico’s die jij als ouder ziet. Geef je kind het gevoel dat het altijd bij je terecht kan als het vragen heeft of als er iets vervelends is gebeurd.

 

  • Het is heel belangrijk om goede afspraken te maken met je kind: welke spellen vind jij dat je kind mag spelen en welke niet? Hoe lang vind jij dat je kind bezig mag zijn op de computer/tablet etc.? Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je hierover afspraken maken.

 

  • Voor meer achtergrondinformatie en tips over gamen, lees ook dit artikel.

 

 

Een globale richtlijn voor beeldschermtijd:

 

 

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur beeldschermtijd per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten.

 

  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag.

 

  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.

 

  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

 

  • Maar: zie dit als een richtlijn, niet meer en niet minder. Jij als ouder bepaalt zelf wat bij jullie gezin past! En of je in de vakantie de teugels wat laat vieren, of juist vasthoudt aan de afspraken die er mogelijk al zijn.

 

Contact

 

Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt over jouw kind of jouw gezin? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 29 juli 2020 | Categorie Jongeren, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.