Tips voor thuis in de zomervakantie, van jong kind tot puber

14 juli 2020
Deel via:

Een bijzonder schooljaar is ten einde gekomen. Een schooljaar waarin veel gebeurd is de laatste 4 maanden. Opeens was school niet meer zo vanzelfsprekend, waren we in ons gezin veel meer op elkaar aangewezen en moest onderwijs anders vorm krijgen. Er was veel onzeker, zoals: gaan we elkaar nog wel zien op school dit schooljaar? Gelukkig is dat goedgekomen! En zeker voor de kinderen in groep 8 is het fijn dat zij vorige week hun basisschooltijd op een fijne manier samen met hun klasgenootjes en meester of juf konden afronden.
 

De zomervakantie is begonnen! Ook deze is voor velen anders dan vorige jaren. Misschien hebben jullie je vakantieplannen moeten bijstellen, of hebben jullie besloten om thuis te blijven. Hieronder lees je een aantal tips ter inspiratie voor op de dagen dat je thuis bent met het gezin.

 

Tips voor thuis in de zomervakantie, van jong kind tot puber:

 

 • Ga kamperen in je eigen tuin. Of als je kind al wat ouder is, laat ze een ‘camping in eigen tuin’ organiseren met vrienden en vriendinnen.

 

 • Ga logeren bij je kind. Tandenborstel en pyjama in je tas, luchtbed op de grond en stiekem nog even kletsen in het donker. ’s Ochtends lekker een ontbijtje op bed, even lekker met jullie tweetjes.

 

 • Trakteer de kinderen op een verwenavondje met lekker lang onder de douche of in bad, voorverwarmde handdoeken, een masker en een massage.

 

 • Verstop ergens in huis iets lekkers of een nieuw spelletje en geef de kinderen een schatkaart om het te vinden.

 

 • Regent het buiten? Trek allemaal je regenlaarzen aan en ga lekker stampen in de plassen.

 

 • Ga picknicken. In de tuin, het park, het veld of het bos. Je kind mag ook iets lekkers maken.

 

 • Speel een potje bingo met kleine prijsjes.

 

 • Vul met het hele gezin een “leuke dingen pot” met kleine briefjes. Schrijf op elk briefje iets leuks wat je thuis of in de buurt kunt doen. Trek af en toe een briefje uit de pot, bijvoorbeeld als de kinderen zich vervelen.

 

 • Laat de kinderen een dag(deel) de baas zijn in huis.

 

 • Geef je kind een aantal waardebonnen die ze kunnen inwisselen voor een leuke activiteit.

 

 • Laat de kinderen een dag voor fotograaf spelen. Ze mogen onderweg alles fotograferen wat ze mooi vinden. Zo zijn ze creatief bezig, en gaan ze wellicht met heel andere ogen naar hun omgeving kijken.

 

 • Ga eens geocachen! Een soort speurtocht waarbij je op zoek gaat naar verborgen schatten, ‘geocaches’ genoemd. Die ‘schatten’ moet je natuurlijk laten liggen voor de volgende speurneus, maar je kunt vaak wel iets in een logboekje schrijven. Met behulp van gps-coördinaten kun je zo’n cache vinden. Er is er altijd wel één in de buurt, waar je ook bent. Voor meer info, zie: Geocaching.

 

 • Kook regelmatig samen met je kind als het daar interesse voor heeft. Afhankelijk van de leeftijd en de handigheid laat je je kind zoveel mogelijk zelfstandig doen. Van recepten opzoeken tot boodschappen doen, van in de pan roeren tot groenten snijden, van een simpel gerechtje tot een compleet 3-gangen-menu.

 

Opgroeienin046 wenst jullie een hele fijne en ontspannen vakantie toe!!!

Geplaatst op 14 juli 2020 | Categorie Jongeren, nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.