Week van het geld | Bedwing de bling

30 maart 2023

Dit jaar is het thema van de Week van het geld ‘Bedwing de bling’. Kinderen en jongeren leren hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te herkennen, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen.

 

Als ouder hoor je vast zo nu en dan: ‘Ik krijg nooit wat!’ of ‘Al mijn vrienden hebben die game wel al!’

Discussies over waar je dochter haar zakgeld aan uitgeeft (‘Heb je echt nóg een nieuwe lipgloss nodig??’), of je zoon die om geld komt vragen om met vrienden buiten de deur te eten, terwijl je net een gezonde maaltijd staat te bereiden. Het gebeurt in ieder gezin.

 

Waar het om gaat is financiële opvoeding. Uiteindelijk willen we dat wanneer onze kinderen 18 zijn, ze financieel redzaam zijn. Wat betekent dat precies? Volgens het Nibud houdt dit in dat je kind inkomsten kan verwerven, zijn geldzaken kan organiseren, weet hoe het zijn geld verantwoord kan besteden en voorbereid is op onverwachte gebeurtenissen.

Nou, ga er maar aanstaan als ouder!

 

Met financiële opvoeding start je het liefst al op de basisschool. Dit begint met het geven van zakgeld, zodat je kind leert wat geld is. Zo leert je kind ook dat je geld maar één keer kan uitgeven en dat het moet leren om keuzes te maken. Als je kind wat ouder is krijgt het een eigen rekening, leert het om geld te sparen en hoe veilig met geld om te gaan.

 

Lees hier meer over in het eerder verschenen artikel Kinderen en geld 

 

 

Tieners en jongeren

 

Hoe ouder je kind wordt, des te meer het zelf wil beslissen. Waar je bij het jonge kind als ouder nog op nummer 1 staat, staan bij tieners hun vrienden bovenaan. Dat is de groep waar je als jongere bij wil horen, waar je naar kijkt en waar je van leert. Wat zij vinden is de waarheid, wat jij als ouder zegt is ‘sus’.

 

Erbij horen betekent dat je mee kan doen. Dat je mee kan naar de Mc, dat je mee gaat naar de stad om te shoppen, dat je mee kan naar de bios, dat je bepaalde kleren draagt. Om erbij te horen heb je als jongere geld nodig. En het gebrek aan geld is een bron van veel discussies.

 

Misschien kun jij je nog wel herinneren hoe het voor jou was in je tienertijd. Probeer je als ouder in te leven in je kind en toon begrip. Maak verbinding en toon interesse in zijn leefwereld. Dat betekent natuurlijk niet dat je overal ja tegen zegt.

 

Nog een paar tips
  • Bespreek met je tiener hoe reclame werkt. Dat een product zo wordt aangeprezen dat je het gevoel hebt dat je dit MOET hebben.
  • Bespreek hoe influencers hiervoor ingezet worden en er geld aan verdienen.
  • Heb het ook over sociale druk van vrienden. Hoe gaat jouw kind hiermee om? Is hij hier gevoelig voor of staat hij stevig in zijn schoenen?

 

Als jongeren rond de 15 jaar zijn hebben ze vaak verschillende vormen van inkomsten, zoals zakgeld/ kleedgeld en een bijbaantje. Willen ze een grotere uitgave doen, dan moet daar voor gespaard worden. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om wel al die aanschaf te doen als je nog niet voldoende geld hebt. Denk aan geld lenen of achteraf betalen.

 

  • Bespreek met je kind wat de bijkomende kosten van een aankoop, lening of een abonnement zijn en wat de risico’s zijn.
  • Achteraf betalen klinkt misschien als muziek in de oren, maar voor je het weet ben je het overzicht kwijt. En de kosten kunnen behoorlijk oplopen.

 

 

Groepsdruk

 

Het ene kind is gevoeliger voor groepsdruk dan het andere. Als je als jongere niet genoeg geld hebt (en je wellicht hiervoor schaamt), maar toch heel graag mee wil kunnen doen met je vrienden, kan dit ervoor zorgen dat je vatbaar bent voor criminele activiteiten. Het snelle geld. Even ergens een pakketje afgeven, stelt toch niks voor? Iets verkopen voor een ander. Jouw rekening laten gebruiken om geld op te storten. Soms hebben jongeren het nog niet eens in de gaten dat ze gebruikt worden. Of misschien hebben ze wel een onderbuik gevoel, maar tja … dat extra geld is toch wel heel welkom.

 

Let als ouder op de signalen. Is je dochter van het ene op het andere moment heel gesloten? Heeft je zoon nieuwe schoenen of andere dure spullen die jij niet gekocht hebt? Zegt hij dat de spullen geleend zijn? Ga het gesprek aan en luister. Ga niet meteen gooien met consequenties, wordt niet gelijk boos, maar vraag en luister en zoek samen naar oplossingen.

 

Meer lezen over financiële opvoeding? Check onze eerder verschenen artikelen en onderstaande links.

 

 

Artikel  ‘van doekoe tot digi’

Artikel Als de kosten de pan uitrijzen | Geldzorgen binnen het gezin (opgroeienin046.nl)

Podcast Week van het Geld 2022 met Memphis Pieters 

Kinderen en jongeren – Nibud

Financieel opvoeden, hoe dan? (nibud.nl)

Home – Scholieren.nibud.nl

 

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

 

 

Geplaatst op 30 maart 2023 | Categorie Jongeren, Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.