Wat kun jij als vrijwilliger doen tegen kindermishandeling? | Gratis cursus

18 november 2022

Deze week – van 14 t/m 21 november – is het de ‘Week tegen Kindermishandeling’. Ook als je  vrijwilliger bent heb je regelmatig te maken met kinderen en hun ouders. Of je je nu inzet bij de voetbalclub, de scouting of de toneelvereniging: soms kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is met een kind thuis. Wat kun je doen als je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind? Wat kun jij als vrijwilliger doen tegen kindermishandeling? De Augeo foundation biedt hierover een gratis cursus aan voor vrijwilligers.

 

 

Huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Iedereen heeft recht op een veilig thuis. Helaas komen huiselijk geweld en kindermishandeling vaak voor. Bij huiselijk geweld is er altijd sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Dit geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Van kindermishandeling is sprake als liefde, aandacht en een goede verzorging ontbreken. Maar ook als een kind door ouders of verzorgers wordt gepest, uitgescholden, geslagen of seksueel misbruikt. Of als het getuige is van fysiek en verbaal geweld tussen ouders. Kindermishandeling vindt meestal thuis plaats, maar kan ook op andere plekken gebeuren. Zoals op de school of de sportclub. Dit kan blijvende psychische of lichamelijke schade veroorzaken.

 

Gratis online cursus ‘Zorgen over een kind, en nu?’

 

Uit een behoeftepeiling is gebleken dat meer dan 70% van de vrijwilligers zich wel eens zorgen maakt over een kind, maar niet altijd weet wat te doen. Ze zien het als hun taak om actie te ondernemen bij een ‘niet pluis’ gevoel, maar geven ook aan dat lastig te vinden. Het blijkt in de praktijk erg lastig om antwoord te geven op de vraag: wat kun jij als vrijwilliger doen tegen kindermishandeling?

 

Daarom is er nu een gratis cursus beschikbaar, waarin je als vrijwilliger tips krijgt om signalen beter te herkennen en hoe je met lastige situaties om kunt gaan.

 

Dit leer je in de cursus:
  • Welke stressvolle ervaringen kinderen (thuis) kunnen meemaken. Waarschijnlijk kom je erachter dat het om meer kinderen gaat dan je denkt!
  • Je kunt beter herkennen wanneer het niet goed gaat met een kind. Lastig gedrag kan juist een behoefte zijn aan aandacht.
  • Je verandert de situatie van een kind niet, maar je weet hoe je een eerste schakel kan zijn, zodat een kind de hulp krijgt die het nodig heeft.
  • Hoe je kinderen die het moeilijk hebben kunt steunen, aan de hand van voorbeelden en praktische tips.
  • Wat je kunt of moet doen als een medevrijwilliger over de grens gaat bij een kind. En hoe je ervoor zorgt dat de kinderen bij jullie veilig zijn.

 

Wat kun jij als vrijwilliger doen tegen kindermishandeling? Veel meer de je denkt dus!

 

Aanmelden

 

Ben je vrijwilliger en wil je deelnemen, dan kun je je hier zelf aanmelden voor de online cursus. In de cursus zie je voorbeelden van vrijwilligers die kinderen tegenkomen met wie het thuis niet goed gaat. Ook vertellen ervaringsdeskundigen wat een vrijwilliger voor hen heeft betekend. Daarnaast krijg je tips en kun je oefenen via (animatie) video’s en interactieve vragen en opdrachten.

 

Twijfel of overleggen?

 

Bel met 0800-2000 of start een chat via veiligthuiszl.nl bij twijfel of als je wil overleggen wat te doen in geval van huiselijk geweld. Op deze pagina vind je ook meer tips over wat te doen in geval van (verschillende vormen van) huiselijk geweld.

 

Meer lezen

 

Bekijk onze eerder verschenen items:

 

 

 

 

Geplaatst op 18 november 2022 | Categorie Baby's, Jongeren, Peuter, Schoolkind, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.