Walk into the light | Esther blogt

15 september 2023

In Nederland overlijden gemiddeld 5 personen per dag aan zelfdoding. En elke zelfdoding raakt 135 mensen. Het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen (20-30 jaar) is de afgelopen twee jaar sterk verhoogd. Op 10 september was het World Suicide Prevention Day. Een dag waarop we stilstaan bij de mensen die zijn overleden door zelfdoding, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt.

 

Ook onze ouderblogger Esther heeft zelfdoding van dichtbij meegemaakt. Voor het eerst schrijft ze voor Opgroeienin046 over Job, haar bonuszoon die op 16-jarige leeftijd uit het leven stapte. Een dierbare vriendin verloor ze op dezelfde manier.

 

Voor hen (en alle anderen) deed ze mee aan het initiatief Walk into the Light. Een wandeltocht vol symboliek waarbij je gezamenlijk vertrekt in de duisternis en loopt totdat het licht wordt.

 

Zaterdag 9 september

 

Om 5:25 uur gaat de wekker. Ik snooze nog één keer en sta dan op uit bed. Ook al was het een korte nacht, ik voel me energiek. Het voelt alsof ik iets belangrijks ga doen vandaag. Om klokslag 6:00 uur sta ik buiten, met mijn wandelschoenen aan.

 

Mijn vriendin verschijnt om de hoek en haar zaklantaarn schijnt in mijn gezicht. Het is nog donker, maar de temperatuur is heerlijk. Samen halen we onze andere vriendin op en dan gaan we aan de wandel.

 

We willen in het open veld boven op de heuvel zijn als de zon opkomt. Daarvoor moeten we eerst een stuk door het donker via een holle weg. Best spannend!

 

Ik was vooraf heel nieuwsgierig naar hoe ik me zou voelen tijdens deze ochtend. Ik dacht dat het vast een beladen wandeling zou gaan worden. Maar… dat blijkt eigenlijk niet het geval. De sfeer is eerder vrolijk en uitgelaten.

 

Terug in de tijd

 

Het is alweer 3 jaar geleden, dat onze lieve Job besloot om uit het leven te stappen. De dag waarop in één klap alles anders werd en onze wereld totaal op zijn kop stond. Je blijft als ouders achter met een miljoen vragen. Vragen waar je geen antwoord meer op krijgt. Maar uiteindelijk moet je -met de puzzelstukjes die je hebt- een verhaal maken waar je zelf mee verder kan.

 

Na 3 jaar kan ik zeggen dat we het goed doen, ik ben trots op ons als gezin. Het is hard werken. Het gemis is er iedere dag. De pijn en het verdriet overvalt ons op de gekste momenten. Dat kost veel energie. Maar daarnaast kunnen we ook weer genieten van de mooie dingen van het leven. Misschien nog wel intenser dan voorheen.

 

Zelf ben ik nog duidelijker gaan zien wat me dierbaar is. Waar voor mij het leven écht om draait. Ik ben vooral heel dankbaar. Dankbaar voor de lieve mensen om me heen, waar ik mee kan lachen en kan huilen. Ik heb zoveel warmte gevoeld van familie en vrienden, maar ook vaak uit onverwachte hoek.

 

De afgelopen 3 jaar heb ik met deze 2 lieve vriendinnen, waar ik ook vanochtend mee op pad ben, veel gewandeld. Een luisterend oor, de natuur in en bewegen deed me ontzettend goed! Na iedere wandeling voelde ik me een beetje lichter, ik kreeg weer ruimte in mijn hoofd en ruimte in mijn lijf. Na verloop van tijd kon ik ook weer luisteren naar wat zich afspeelde in hun levens en samen met hen lachen om onnozele dingen.

 

Boven op de berg

 

Aan het eind van de holle weg lopen we al het daglicht in, ook al is de zon nog niet officieel helemaal op. De vogeltjes zijn al druk in de weer en in de verte hupt een haas. Al kletsend komen we langs een veld met zonnebloemen. Stiekem hoopte ik er al op. Zonnebloemen waren de bloemen die Job mooi vond, en die bij zijn uitvaart op de kist lagen.

 

veld vol zonnebloemen

 

Naderhand leerde ik dat zonnebloemen vaak geassocieerd worden met positiviteit, geluk en optimisme. Omdat ze altijd naar de zon gericht staan en een constante oriëntatie op het licht hebben.

 

En dan… verschijnt daar aan de horizon die prachtige zon die onze aarde verlicht en verwarmt, en die altijd weer een nieuwe dag brengt. Het is een zekerheid waar je op kan bouwen: hoe donker het ook is, het wordt altijd weer licht.

 

Verbinding

 

‘Walk into the Light’ staat voor verbinding. Volgens de initiatiefnemers kunnen we het verminderen van het aantal zelfdodingen of pogingen daartoe alleen tot stand brengen als we in staat zijn om ons aan elkaar te verbinden. Aan elkaar verbonden zijn betekent: aandacht voor elkaar hebben, oprechte aandacht, zonder oordeel. Gewoon er voor elkaar zijn.

 

Nou, zo ‘gewoon’ is dat niet, kan ik je zeggen. Je écht verbonden voelen, voelen dat je er niet alleen voor staat, maakt een wereld van verschil. Vandaag voel ik die verbondenheid weer tot in mijn tenen.

 

Na 2 uur wandelen komen we weer terug in de bewoonde wereld. De bakker is net open en we besluiten een ontbijtje te pakken op het terras. Met ons gezicht in de zon, in het licht.

 

Hulp nodig? Meer lezen?

 

  • Heb je zelf gedachten aan zelfdoding? Of maak je je zorgen om iemand? Bel gratis het nummer 0800-0113 of kijk op de website 113.nl

 

  • Praten helpt. Maar hoe voer je het gesprek met iemand die (mogelijk) aan zelfdoding denkt? Met deze online training voel je je in een uur een stuk zelfverzekerder om het gesprek te voeren.

 

  • Lees ook ons eerder verschenen artikel Praten helpt, luisteren ook met tips voor jongeren (en hun ouders) die zich somber voelen en misschien wel aan zelfdoding denken.

 

Meer ouderblogs lezen?

Klik hier voor een overzicht van alle eerder verschenen ouderblogs bij Opgroeienin046.nl, van Esther maar ook van andere ouders.

 

En zie jij het ook wel zitten om in een blog jouw ervaringen met ouderschap en opvoeden te delen met ons? Neem gerust contact op via dit mailadres.
Esther blogt

 

Esther houdt van buiten zijn in de natuur, van yoga, een lekkere tapas schotel, een goed boek en een leuke serie.

Ze is gefascineerd door mensen en waarom ze doen wat ze doen.

Verbinding is haar toverwoord.

Ze deelt met ons haar dagelijkse strubbelingen, inzichten en hilariteiten,

als moeder van dochter Isa (10) en bonusmoeder van Job*.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 15 september 2023 | Categorie Jongeren, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.