Vanaf 6 maanden zijn de meeste baby’s klaar om te leren slapen. Maar wat wanneer je baby nog geen 6 maanden is? Moet je dan maar afwachten tot hij er klaar voor is? Gelukkig niet, er zijn echt wel een aantal zaken die je al wel kunt doen om je kindje te leren slapen. In deel 3 van de serie ‘Hoe help ik mijn jonge kind slapen’ geeft slaapcoach Judith Zinken een aantal tips rondom slaap in de eerste 6 maanden.
Tot 6 maanden huilen baby’s alleen wanneer ze iets nodig hebben, zoals voeding, schone luier, slaap, etc. Vaak denken ouders dat te veel reageren op je baby ervoor zorgt dat je hem verwent. Tot 6 maanden – en soms nog wel langer – snappen baby’s echter nog niet dat huilen een reactie teweeg brengt bij papa of mama. Om deze reden is het juist wel goed om te reageren wanneer je baby huilt. Je hoeft er niet bovenop te zitten, maar troost je baby waar nodig. Dit helpt bij een goede hechting. Wil je hier meer over weten, lees dan deze blog van slaapcoach Judith Zinken.
Zorg altijd dat je kindje goed uitgerust is voordat je gaat oefenen. Kindjes die (over)vermoeid zijn hebben meer moeite om in slaap te vallen en door te slapen. Heeft je kindje moeite met alleen slapen, dan is hoe je je kindje laat slapen het eerste half jaar nog niet zo spannend. Bij voorkeur natuurlijk in zijn eigen bedje, maar lukt het jouw kindje nog niet om in zijn eigen bed te slapen, dan help je hem op een andere manier. Veel kinderen slapen prima wanneer ze in beweging zijn, een draagzak werkt in veel gevallen super goed. Zodra je kindje goed uitgerust is gaat hij met jouw hulp vanzelf leren zelfstandig in slaap te vallen in zijn eigen bedje. Vindt je kindje het moeilijk, dan help je hem door aanwezig te zijn en hem fysiek of met je stem te troosten. Het is niet erg dat je kindje even een beetje huilt, sommige kindjes hebben dit nodig om in slaap te kunnen vallen. Lang of hysterisch huilen is niet de bedoeling.
Kijk goed naar je kindje en bedenk dat hij nog echt heel klein is! Alles wat lukt is mooi meegenomen, maar ga niets forceren. Ook al lijkt het alsof jouw kindje als enige niet wil slapen. Uit ervaring weten we dat er veel kindjes zijn die slapen heel erg moeilijk vinden. Is jouw kindje van nature geen goede slaper, dan kan hij dit altijd nog worden. Sommige kinderen leren het spontaan in de eerste 6 maanden en andere hebben wat meer hulp nodig.
Een huilende baby, gebrek aan slaap, onzekerheid… het is slopend voor kersverse ouders. Alles draait om die kleine spruit, 24/7 ben je er mee bezig. Maar vergeet jezelf niet! Om het vol te kunnen houden heb je momenten nodig waarop je kan bijtanken. Ook voor jou als ouder is slaap in de eerste 6 maanden (en langer) erg belangrijk!
Als je kindje een middagdutje doet, maak gebruik van dit moment en doe ook even je ogen dicht. Zijn de nachten kort, probeer af te wisselen, zodat je die paar kostbare uurtjes slaap kan meepikken. Kraambezoek is hartstikke leuk, maar soms ook verschrikkelijk vermoeiend. Is het je teveel? Of reageert je kindje erg op de drukte en de prikkels? Zeg het af. Je mag voor jezelf en je kindje kiezen.
Ook al denk je dat je als ouder alles zelf moet doen en moet kunnen, dat is niet zo. Vaak staan opa en oma, ooms en tantes of vrienden te popelen om een paar uurtjes te tuttelen met je kindje. Maak er gebruik van, ga lekker in bad, luister fijne muziek en ontspan… of kruip in bed.
Lees ook de eerder verschenen artikelen in deze serie:
Alle artikelen in deze serie zijn tot stand gekomen m.m.v. Judith Zinken, slaapcoach.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.
Geplaatst op 7 juli 2022 | Categorie Baby's
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.