SENSE: voor al je vragen over SEKS! deel 1 – verliefdheid, daten, sexting

15 februari 2022

Misschien ben je voor het eerst verliefd. Verliefd zijn is leuk. Maar ook heel spannend. Vindt de ander jou ook leuk? Weet jij al op wie je valt en wat je wilt in de liefde?

Of misschien ben je bezig met seksualiteit. Je bent aan het ontdekken, of gaat binnenkort ontdekken wat je fijn vindt en wat juist niet. Leuk en spannend, maar soms ook lastig.

 

 

Zoveel vragen…

 

Hoe weet je op wie je valt?
Hoe weet je of je er klaar voor bent om verder te gaan?
En ben je goed voorbereid?
Wat kun je doen als er iets tegen je zin in gebeurt?
Met dit artikel helpen we je op weg.

 

Sense

 

In dit artikel geeft Rowie Venner, sociaal verpleegkundige SOA & SENSE bij GGD Zuid-Limburg, een aantal tips over verliefd zijn, daten en sexting.

 

Verliefdheid en daten

 

Weten wat je wilt

 

Verliefd zijn, fantaseren, vrijen, ontdekken: heel leuk en spannend! Maar het kan je ook onzeker maken. Of tegenvallen. Misschien ben je verliefd op iemand die jou niet ziet staan. Of je bent verliefd en die ander wil meteen met je naar bed. Voor jou hoeft dat nog niet… wat doe je dan?

 

Bij verliefdheid, seks en liefde hoort ook dat je jezelf leert kennen. Dat je erachter komt wat je fijn vindt en weet hoever je wilt gaan. Daar kun je het beste van tevoren over nadenken en over praten met iemand die je vertrouwt. Zoals een vriend of vriendin. Zo ontdek je wat je wel en niet wilt. Dan sta je sterker en kom je minder snel voor verrassingen te staan.

 

 

Zo date je veilig online

 

Veel jongeren ontmoeten iemand via internet. Er zijn veel apps die je kunt gebruiken als je op zoek bent naar een partner, een leuke date of seks. Daten via internet is makkelijk en vaak heel leuk en spannend. Maar er zitten ook risico’s aan, omdat mensen zich anders kunnen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

 

 

Tips om een online date veiliger te maken:
 • Geef online niet te veel informatie. Vertel nog niet waar je precies woont, naar school gaat, werkt of waar je verder vaak komt.
 • Ben voorzichtig met het sturen van sexy foto’s of video’s
 • Spreek af in het openbaar. Dan ben je nooit alleen.
 • Laat je niet thuis ophalen door je date.
 • Vertel van tevoren aan iemand die je vertrouwt (zoals een ouder, begeleider, vriend of vriendin), waar en wanneer je een date hebt.
 • Hou altijd je drankje in de gaten. Let erop dat niemand er iets in doet (zoals drugs).
 • Drink geen (of niet teveel) alcohol en gebruik geen drugs. Als je dat wel doet, loop je meer kans om dingen te doen waar je later spijt van hebt.
 • Neem je telefoon mee en zorg ervoor dat die voldoende opgeladen is. Neem eventueel een externe oplader mee.
 • Zorg ervoor dat je voldoende geld bij je hebt om voor jezelf te betalen.
 • Bedenk van tevoren hoe je naar huis gaat. Zorg ervoor dat je om thuis te komen niet afhankelijk bent van je date.
 • Denk eraan dat je kwetsbaar bent als je bij je date in de auto stapt, naar een afgelegen plek gaat of mee naar huis gaat.

 

Als de date niet leuk is

 

Soms is een date of persoon niet zo leuk als je vooraf had gedacht of gehoopt. Het kan lastig zijn om dat tegen de ander te zeggen; je wilt hem of haar niet kwetsen. Probeer toch eerlijk te zijn. Als je erover liegt, vindt de ander dat waarschijnlijk erger. En ga je misschien dingen doen die je eigenlijk niet wilt.

 

Voel je je niet prettig of niet helemaal veilig tijdens de date en wil je weg? Zeg tegen je date dat je naar het toilet gaat. En bel daar een bekende om je op te komen halen.

 

In een café kun je ook aan de mensen achter de bar vertellen dat je weg wilt.
Zij zorgen ervoor dat je veilig weg kunt komen.

 

Sexting

 

Mensen sturen soms sexy berichten, foto’s of filmpjes van zichzelf naar iemand die ze leuk vinden. Dat wordt sexting genoemd. Het kan leuk en spannend zijn, maar er zitten wel risico’s aan. Het gebeurt regelmatig dat beelden worden doorgestuurd, per ongeluk of met opzet. Bijvoorbeeld om te pesten of wraak te nemen. Die foto’s en filmpjes komen dan bij andere mensen terecht of ze worden op pornosites gezet. Als je op tijd hulp inschakelt, kunnen de beelden misschien nog worden weggehaald. Maar dat is moeilijk.

 

 

Is dit jou overkomen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp. Vraag iemand die je vertrouwt om je te helpen. Meer informatie vind je op www.helpwanted.nl 

 

Tips om het versturen van sexy foto’s of video’s veiliger te maken:

 

 • Stuur alleen iets als je dit zelf ook wilt. Laat je niet onder druk zetten.
 • Zorg ervoor dat je niet herkenbaar in beeld bent. Dat je gezicht of herkenbare tatoeages, littekens of moedervlekken niet te zien zijn. Als de foto of video online wordt gezet, word je tenminste niet herkend.

 

Hierna nog vragen? Behoefte aan meer info? Of wil je contact?

 

Je kunt de GGD bereiken via:
Bel: 088-880 50 72
Chat: www.sense.info
Afspraak: https://ggd-afspraak.shdirect.nl/home
Info: www.ggdzl.nl/allesoverseksjongeren

Over de GGD

 

De GGD heeft in Zuid-Limburg 3 locaties:
– Heerlen: Het Overloon 2
– Sittard: Valkstraat 69
– Maastricht: Brouwersweg 100

 

Een afspraak maken kan online of telefonisch. Bellen kan op maandag en woensdag van 13.30 tot 15.30 uur.

 

Meer lezen over dit onderwerp?

 

 • Volgende week verschijnt ‘Sense, voor al je vragen over seks – deel 2’: een Q&A met Rowie!
 • Bekijk ook eens dit eerder verschenen artikel over GirlsTalk

Geplaatst op 15 februari 2022 | Categorie Jongeren, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.