Slapen peuter

Hoe stimuleer ik een goede nachtrust?

Goed slapen is heel belangrijk voor de gezondheid van je kind. Peuters hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben. Een peuter slaapt in de nacht ongeveer 10 tot 12 uur, maar de verschillen tussen peuters zijn groot. Peuters willen soms niet gaan slapen of komen ’s nachts uit bed. Duidelijkheid helpt ook bij het slapen en voorkomen van slaapproblemen. Vaste gewoonten spelen daarin een belangrijke rol.

 

Bij een peuter is het handig om een vaste dagstructuur en een vast dagritme te gebruiken. Dat wil zeggen dat je vaste momenten instelt voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan. Bouw de dag rustig af en zeg duidelijk tegen je kind dat het over vijf of tien minuten bedtijd is. Zo krijgt je kind de ruimte voor de overgang van wakker zijn naar slapen. Je kind moet weten dat je het meent en dat het geen zin heeft om te treuzelen. Dit betekent niet dat je op een boze toon zegt dat het bedtijd is. Duidelijk en kordaat zijn is het beste.

 

Mijn peuter slaapt slecht

 

Veel jonge kinderen hebben wel eens een periode dat ze niet goed slapen. Meestal gaat dat vanzelf weer over. Maar als je peuter vaak slecht slaapt, kunnen jij en je kind daar veel last van hebben. Het heeft invloed op het hele gezin en zorgt vaak voor stress. Als ouder kan je een aantal dingen doen om je peuter beter te laten slapen.

 

Soms kruipt je peuter bij jou in bed en dat wil je liever niet. Vraag wat er aan de hand is. Is je peuter angstig, troost het dan even. Breng het weer terug naar het eigen bed. Neem de tijd om je peuter tot rust te laten komen en laat het in het eigen bed weer in slaap vallen. Als je peuter er weer uit komt, herhaal dit ritueel dan. Het kan voor de rust en het zelfvertrouwen van kinderen helpen als zij in hun eigen bed slapen. Het is ook goed voor je eigen rust en privacy.

 

Wanneer je peuter regelmatig huilen ’s nachts, kijk dan of er iets aan de hand is. Als je peuter geen pijn heeft en niet ziek is, kun je het vaak met een knuffel en kalmerende woorden weer tot rust brengen in bed. Als je peuter bang is, doe dan hetzelfde. Als het niet hoeft, haal je je peuter niet uit bed. Ga daarna weer rustig weg. Bij sommige kinderen helpt het om een lapje of knuffeltje dat je als ouder overdag op je huid gedragen hebt, ’s nachts aan je peuter te geven. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Je peuter heeft dan het gevoel dat papa of mama toch een beetje bij hem is.

 

Als je alle tips al hebt geprobeerd en je peuter toch niet rustig zelf kan slapen, neem dan contact op met het consultatiebureau of met je eigen huisarts.

 

Op welke leeftijd worden kinderen zindelijk?

 

Elk kind is anders en is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Lichamelijk zou een kind van anderhalf jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de twee en de drie jaar. Rond de drie jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk en rond de zeven jaar ook ‘s nachts. Je kind is overigens ‘zindelijk’ als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen.

 

Je begint met de zindelijkheidstraining als je kind interesse krijgt in zijn eigen poep en plas. Het heeft dan zelf in de gaten dat het poept en plast en het begint het naar de wc gaan van anderen te bekijken en na te doen. Begin met de training in een rustige periode, niet vlak voor bijvoorbeeld spannende (feest)dagen. Begin nog niet met de training als je kind nog geen interesse heeft voor het zindelijk worden. Als kinderen iets moeten doen wat ze eigenlijk niet leuk vinden, gaan ze zich verzetten en hierdoor kan de training langer duren.

 

Als je met de zindelijkheidstraining begint, zorg dan dat je hier genoeg tijd en aandacht voor neemt. Blijf tijdens de training altijd positief. Geef bijvoorbeeld veel complimenten als je kind zelf naar de wc gaat. Pas wel op dat je het zindelijk worden niet forceert. Als de zindelijkheidstraining niet lukt is dit helemaal niet erg, wacht dan nog even en probeer het later opnieuw. Elk kind is namelijk anders! Bij vragen kun je natuurlijk altijd naar het consultatiebureau.

kind en moeder samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.