Opvoeden peuter

Wat heeft mijn peuter nodig?

Wat je kind vooral nodig heeft, is liefde, steun, stimulering en sturing. Zo kan je kind opgroeien tot een zelfstandig, plezierig en sociaal mens. Peuters willen dingen zelf doen, hebben een eigen wil en proberen van alles uit. Daar leren ze van. Reageer positief op wat je kind goed kan en goed doet. Zo stimuleer je je kind om dit gedrag te herhalen.

 

Een peuter weet natuurlijk ook al een beetje wat mag en niet mag, maar vergeet dat vaak. Daarbij kunnen ze hun gevoelens nog niet goed uiten door te praten. Ze kunnen dan boos worden, een driftbui krijgen of gaan slaan en schoppen. Je kunt de kans op ongewenst gedrag verkleinen door ervoor te zorgen dat je kind voldoende mogelijkheden heeft om te spelen en door het regels te leren. Als je goed met ongewenst gedrag omgaat, wordt dit gedrag geleidelijk minder.

 

De perfecte opvoeder bestaat niet, maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden! Regels zijn daarbij heel belangrijk. Regels geven je kind duidelijkheid en een veilig gevoel. Daarnaast is het heel belangrijk dat je aandacht hebt voor wat je kind goed doet. Als je merkt dat je vooral aandacht hebt voor wat er ‘fout’ gaat, let er dan eens op hoe vaak je kind iets goed doet. Geef je kind complimentjes als het iets goed doet en vertel erbij wat je goed vindt.

 

Wat kun je doen tegen ongewenst gedrag?

 

  • Grijp meteen in bij ongewenst gedrag
  • Blijf zelf rustig en sla nooit
  • Zorg dat je kind je aankijkt
  • Zeg welk gedrag moet stoppen
  • Vraag waarom het zich zo gedraagt
  • Leg uit waarom je kind niet mag slaan: vertel hoe dit voelt voor de ander
  • Wees duidelijk
  • Geef je kind positieve aandacht als het zich aan de regels houdt

 

Soms lukt het niet om ongewenst gedrag van je peuter te verminderen. Het kan dan veel invloed hebben op je gezin. Als je je zorgen maakt over het aanhoudende gedrag, kun je het best contact opnemen met een jeugd- & gezinswerker van Partners in Welzijn. Samen werken jullie naar een oplossing voor het hele gezin.

 

Zie ook: ‘Samen sterker voor kinderen‘ van Partners in Welzijn.

kind en moeder samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.