Controles peuter

Wat doet het consultatiebureau precies?

Vrijwel alle ouders vinden het boeiend om te zien hoe hun peuter opgroeit en zich ontwikkelt. Het JGZ consultatiebureau volgt samen met jou de ontwikkeling van je peuter. Ze gebruiken daarbij het Van Wiechenschema. In dit schema staan de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: het stapelen van blokken, lichaamsdelen aanwijzen en een bal kunnen gooien. Al spelend met je peuter onderzoekt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige welke mijlpalen het heeft bereikt. Zo houden ze bij hoe ver je peuter is in zijn ontwikkeling. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord. Ook geeft de jeugdarts of jeugdverpleegkundige advies en voorlichting.

 

Ontwikkelingsgebieden waar naar gekeken wordt:

 

  • Groei en lichamelijke ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Fijne en grove motoriek
  • Gehoor
  • Spraak- en taalontwikkeling

 

Natuurlijk kun je verder alles bespreken waar je bij het opgroeien van je peuter tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan gedrag, opvoeding, pesten en bedplassen.

 

Zie ook: ‘Wat doet de JGZ‘ van de GGD Zuid-Limburg

Handige apps: GezondGroeien (Voedingscentrum), IGrow (TNO) en GroeiGids

 

 

De voordelen van een digitaal dossier JGZ?

Vanaf juli 2010 krijgen alle kinderen van 0 tot 19 jaar een digitaal dossier dat hun papieren dossier vervangt. Het digitale dossier wordt aangemaakt bij het eerste contact met de Jeugdgezondheidszorg. Baby’s krijgen een digitaal dossier in de tweede week na de geboorte bij het bezoek door de verpleegkundige. Vervolgens wordt het dossier gebruikt door het consultatiebureau. Als je kind 4 wordt, wordt het dossier overgedragen aan de jeugdarts (schoolarts).

 

Digitale dossiers zijn beter leesbaar dan handgeschreven dossiers en maken betere registratie mogelijk. Gegevens kunnen beter en veiliger worden overgedragen. Dat is belangrijk, want kinderen verhuizen, wonen soms op twee adressen of krijgen een andere arts of verpleegkundige.

 

Het digitale dossier van je kind is een medisch dossier en wordt alleen gebruikt in de Jeugdgezondheidszorg door zorgverleners zoals artsen en verpleegkundigen. Als ouder heb je recht op inzage in het dossier.

 

Zie ook: ‘Digitaal Dossier JGZ

kind en moeder samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.