Overgewicht en kinderwens

6 december 2019

De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht of zwaarlijvigheid) wereldwijd sterk gestegen. In Nederland zijn vier op de tien mannen en drie tot vier op de tien vrouwen te zwaar. Dit betekent dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in Nederland te kampen hebben met overgewicht. Iemand met ernstig overgewicht heeft, zelfs op jonge leeftijd, een groter risico op het krijgen van onder meer hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes mellitus type 2) en gewrichtsklachten.
 

Wanneer is sprake van overgewicht?

Door het vaststellen van de zogenaamde Body Mass Index (BMI), ook wel Quetelet Index genoemd, kun je bepalen of je zwaarder bent dan gezond voor je is. Je kunt jouw BMI uitrekenen door je lichaamsgewicht (in kilogrammen) te delen door jouw lengte (in meter) in het kwadraat. Bijvoorbeeld: de BMI van iemand van 1.70m met een gewicht van 75 kg. is 75: (1.70×1.70) = 26.

 

In de volgende tabel kunt je zien wanneer je te zwaar bent.

 

 

Oorzaken van overgewicht

Meestal is de oorzaak van overgewicht duidelijk. Het lichaam krijgt meer voeding dan het nodig heeft. Daarbij kunnen veel factoren een rol spelen. Verkeerde eetgewoonten en de samenstelling van het voedselpakket zijn vaak de oorzaak. Verder kan het hongergevoel verstoord zijn, waardoor bijna voortdurend het idee bestaat dat men honger heeft.

 

Abnormaal eetgedrag kan ook een psychische oorzaak hebben. Spanningen, frustraties, agressie of teleurstellingen worden als het ware ‘weg gegeten’. Ook kan er soms sprake zijn van een stofwisselingsziekte. De stofwisseling is dan zo traag, dat men minder moet eten dan wat ‘normaal’ gevonden wordt. Meestal is het overgewicht te wijten aan te weinig lichaamsbeweging en of een relatief te hoge calorie-inname en bijna nooit aan een onderliggend lijden zoals een schildklieraandoening.

 

Verband tussen overgewicht en vruchtbaarheid

Het is al jaren bekend dat er een verband bestaat tussen het gewicht van vrouwen en hun vruchtbaarheid. Vrouwen die te zwaar of te licht zijn voor hun lengte en lichaamsbouw, hebben vaker problemen om zwanger te worden dan vrouwen met een normaal gewicht. Bovendien hebben ze vaak een onregelmatige menstruele cyclus of helemaal geen menstruatie.

 

De kans op een spontane zwangerschap binnen twaalf maanden daalt tot minder dan de helft wanneer de BMI toeneemt van minder dan 25 tot boven 30. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen. We kennen allemaal wel iemand met overgewicht, die zonder problemen zwanger is geworden. Daarnaast is er minder kans op een succesvolle zwangerschap wanneer vrouwen met overgewicht een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Er is vastgesteld dat vrouwen met een normale BMI en middel/heup verhouding, dubbel zo veel kans hebben om zwanger te worden na een fertiliteitbehandeling (vruchtbaarheidsbehandeling) als vrouwen met een afwijkende BMI.

 

De meeste IVF klinieken hanteren het beleid dat vrouwen een BMI onder 30 moeten hebben om voor een IVF behandeling in aanmerking te komen. Het aantal complicaties tijdens een IVF-behandeling bij vrouwen met overgewicht is namelijk zeer aanzienlijk en vormt een belangrijke bedreiging tijdens de behandeling.

 

Wanneer bij overgewicht een zwangerschap ontstaat, dan is er meer kans op miskramen, hoge bloeddruk, zwangerschapssuiker en de geboorte van zware kinderen. Ook ligt het percentage keizersneden hoger. Overgewicht heeft een negatieve invloed op alle aspecten van de gezondheid, dus ook op het voortplantingssysteem. Vrouwen met een stabiel en gezond gewicht vormen een betere ‘omgeving’ voor de rijping van een bevrucht eitje.

 

Advies

Gewichtsvermindering is in alle opzichten de beste oplossing. Een huisarts of diëtist kan je daarbij goed begeleiden. Een gewichtsvermindering van 10% heeft al een duidelijk positief effect op de zwangerschapskansen. Zelfs wanneer de BMI dan nog te hoog is, er is de mogelijkheid om ook met een BMI boven de 35 spontaan zwanger te worden. Men kan dus op deze manier zonder verder specialistisch onderzoek mogelijkerwijs zwanger worden!

 

Het advies ‘vermageren’ alleen is niet voldoende. Voor resultaat is hulp hierbij vaak noodzakelijk. De huisarts kan je verder begeleiden in dit traject. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van groepstherapie met lotgenoten (is het meest effectief). Daarnaast kunnen medicamenten van nut zijn. Alleen wanneer het gehele leefpatroon wordt aangepast, is er een kans op blijvend succes. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat iemand zelf zeer gemotiveerd is. Alleen dan is het mogelijk om succesvol te zijn!

 

Wil je meer informatie of heb je vragen, neem dan direct contact op met poli Gynaecologie van Zuyderland.

 

Zie ook de flyer: Overgewicht en kinderwens van Zuyderland.

Geplaatst op 6 december 2019 | Categorie Kinderwens

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.