Op ontdekking in de natuur

13 juli 2023

Samen naar buiten, klimmen en klauteren en op ontdekking in de natuur, de meeste kinderen vinden dit geweldig! Toch zijn er een aantal zaken waar je als ouder of opvoeder op moet letten. Een pedagogisch medewerker van MIK – Spelenderwijs kinderopvang vertelt over welke planten interessant zijn en welke je beter kunt vermijden met kleine kinderen.

 

Je kunt planten identificeren via een app, zoals Plantnet of Seek. Op Flora van Nederland kun je vervolgens zien of je de plant kunt aanraken. Er zijn een aantal planten die giftig zijn. Sommige soorten zijn dodelijk, anderen bezorgen je brandwonden. Denk hierbij aan gevlekte scheerling, berenklauw en vingerhoedskruid. Ook de bekende boterbloemen zijn giftig, alleen bij inname overigens.

 

gevlekt scheerling (giftig) links en rechts fluitenkruid (niet giftig) Links de giftige gevlekte scheerling en rechts de het fluitenkruid (niet giftig)

 

Berenklauw (giftig)

Berenklauw (giftig)

 

Samen met je kind bloemen plukken en een boeketje samenstellen is natuurlijk hartstikke leuk. Wil je weten of het plukboeketje veilig is? Kijk dan op:

 

www.floravannederland.nl
Blog veilig wildplukken

 

Natuurlijk zijn er nog tal van andere planten die de moeite waard zijn om ze te ervaren met al je zintuigen. Wist je bijvoorbeeld dat Daslook ervoor kan zorgen dat je een uien lucht ruikt? Dit zelf opsnuiven? In het Bunderbos bij Elsloo bloeit deze plant van april t/m juni in grote getalen.

 

daslook
 

Superfoods zijn niet aan te slepen, maar wat dacht je van superkruid? Weegbree is daar een van. Handig bij een brandnetelprik. Kneus het blad van de plant en wrijf ermee over de jeukende plek.

 

En ooit van een springende plant gehoord? Zoek maar eens in de natuur naar Klein Springzaad. Wanneer dit plantje zaad aanmaakt, en je geeft het peultje een lichte tik, springt het zaad alle kanten op. Vuurwerk van moeder natuur!

 

Rechts smalle weegbree en links klein springzaad

Links klein springzaad en rechts smalle weegbree.

 

Geplaatst op 13 juli 2023 | Categorie Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.