Afgelopen week is de nieuwe website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Westelijke Mijnstreek online gegaan. Met de lancering van deze website, www.cjg-wm.nl, biedt het CJG inzicht in de werkzaamheden die er plaatsvinden. Je kunt kennismaken met de psychologen kind en jeugd en het team van opgroeienin046.nl.
De teamleider van het CJG, Johan van Groningen, vertelt over de nieuwe website het volgende: ”De psychologen nemen je mee in hun werkwijze, zodat je een beeld krijgt bij wat zij doen. In een video stellen zij zich aan je voor en laten ze zien hoe – ook in deze coronatijd – toch persoonlijk contact kan plaatsvinden. Naast de face-to-face contacten maken ze gebruik van beeldbellen en e-modules. Op die manier kunnen zij de hulpverlening die zij bieden zoveel mogelijk voortgezet worden. Ook het team achter opgroeienin046.nl krijgt op deze website een gezicht. De betrokken en bevlogen professionals laten zien hoe ze een platform bieden rondom opgroeien en opvoeden, met informatie over allerlei thema’s van diverse organisaties. Neem gerust contact op als je vragen hebt, of een suggestie. Wij zijn er voor jou!”
Natuurlijk zijn we ook in gesprek gegaan met een aantal psychologen van het CJG. Hoe verloopt het werk in deze coronatijd? Wat is hun motivatie om het werk van een psycholoog kind en jeugd te doen? En wat draagt de nieuwe website bij aan hun dagdagelijkse werk?
Hoe verloopt jouw werk in deze coronatijd?
Petra zegt: ”Op zich nog redelijk normaal: de meeste cliëntgesprekken heb ik face-to-face, maar alle overleggen zijn digitaal. Het is jammer dat we geen hand mogen geven en dat we op afstand moeten zitten. Dat voelt minder prettig. Sommige gesprekken heb ik digitaal en anderen face-to-face, het is wat de cliënt wilt. Het leuke is dat ouders makkelijker kunnen aansluiten bij een digitaal gesprek en dat je een kijkje in de (woon)kamer hebt.”
Wat is jouw motivatie om het werk van een psycholoog kind en jeugd te doen?
”Heel veel! Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor kinderen, jongeren en ouders. De diversiteit aan hulpvragen, cliënten en werkzaamheden maakt het heel afwisselend en dat je constant wordt geprikkeld om te leren, te verdiepen en te verbreden. Het mooiste vind ik om kinderen en ouders te zien groeien tijdens een begeleidingstraject, zowel op zichzelf als naar elkaar toe. Daarnaast heb ik specifiek voor jeugd gekozen, omdat je dan al zoveel kan voorkomen. Als je dan al één schakel recht kan zetten, dan kan dat invloed hebben om alle jaren die daarna nog gaan komen.”
Hoe draagt de nieuwe website bij aan jouw werk?
”Het geeft vooral een heel duidelijk en overzichtelijk beeld van wat wij doen. En je hebt letterlijk een gezicht erbij! Hopelijk maakt het ons nog beter zichtbaar en bereikbaar en verlaagt het de drempel om ons te benaderen.”
Hoe verloopt jouw werk in deze coronatijd?
”De vorige lockdown periode heeft ons geleerd dat therapie op afstand vaak goed mogelijk is”, vertelt Bram. ”Deze ervaring zorgt ervoor dat we weer moeiteloos zijn overgestapt naar het beeldbellen met cliënten. Zo kunnen alle reguliere werkzaamheden voortgezet worden en lopen trajecten geen vertraging op.”
Wat is jouw motivatie om het werk van een psycholoog kind en jeugd te doen?
”Samen met kinderen en ouders kijken naar hun krachten en hoe ze die zo goed mogelijk kunnen benutten, dat vind ik een van de leukste aspecten aan het werk. Het ontmoeten van nieuwe mensen die hun levensverhaal met mij willen delen, vind ik heel bijzonder. Dit motiveert mij dan ook elke dag om er voor deze gezinnen te zijn en hen zo goed mogelijk (weer) op weg te helpen.”
Hoe draagt de nieuwe website bij aan jouw werk?
”Met de nieuwe website laten wij onszelf zien wie we op professioneel vlak zijn en wat wij voor kinderen en ouders kunnen betekenen. Hiermee hopen we te bereiken dat mensen de stap naar ons durven te zetten omdat ze weten wat ze van ons mogen en kunnen verwachten. Doordat we open en eerlijk zijn over onze werkmethode komen gezinnen niet voor onverwachte verassingen te staan. De website geeft dus structuur en houvast, voor zowel de gezinnen als voor ons.”
Hoe verloopt jouw werk in deze coronatijd?
”De coronatijd vraagt om een creatieve, inventieve werkwijze. Dit vergt in eerste instantie aanpassing, maar zorgt tegelijkertijd ook voor mooie, nieuwe kansen. Wij psychologen hebben geleerd dat we ons werk ook online kunnen voortzetten in situaties waarin dit passend is. Dit maakt dat we nu nog meer kinderen en jeugdigen middels zorg-op-maat kunnen ondersteunen. Ook in een gekke tijd zoals deze waar er meer dan ooit behoefte is aan goede hulpverlening.”
Wat is jouw motivatie om het werk van een psycholoog kind en jeugd te doen?
”Hoe cliché het ook klinkt, ik doe niets liever dan anderen helpen te groeien. Vooral kinderen en jeugdigen die kwetsbaar zijn en midden in hun ontwikkeling zitten. Ik haal heel veel voldoening uit het werkelijk iets betekenen voor kinderen en jeugdigen die een helpende hand nodig hebben. Op deze manier groeit het kind of de jeugdige maar ikzelf ook. Wij psychologen leren van ieder kind of jeugdige weer heel veel. En daarnaast is het ook gewoon super leuk om samen aan het werk te gaan en een vertrouwensrelatie op te bouwen!”
Hoe draagt de nieuwe website bij aan jouw werk?
”Mensen kunnen via onze nieuwe website een kijkje nemen in ons team (letterlijk en figuurlijk met die gigantische foto’s op de voorpagina!). Omdat de informatie op de website in samenwerking met het gehele team geschreven is, is het een hele persoonlijke en gerichte website. Ouders, kinderen, jongeren en ketenpartners kunnen op deze manier duidelijk inzicht krijgen in wat wij te bieden hebben en waar ze terecht kunnen als ze vragen hebben of een aanmelding willen doen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek.”
Zie ook het artikel van het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek: Intensief contact met cliënten in coronatijden
Geplaatst op 23 oktober 2020 | Categorie Nieuws
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.