NIEUW in 046: chatspreekuur voor ouders van pubers!

30 juli 2021

Maar liefst 1 op de 5 pubers en jongeren ervaren mentale en emotionele klachten. Sinds het begin van de Coronacrisis zijn jongeren nog meer stress, angsten en depressieve klachten gaan ervaren. Maak jij je ook wel eens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische Klachten bij Pubers’ door experts van Mondriaan Preventie. Dit chatspreekuur vindt elke week plaats op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en op donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur, en is te bereiken via alle opvoedplatformen van Zuid-Limburg via deze link. Deze link verwijst je naar de chat op CJG043.
In dit artikel lees je meer over psychische klachten bij jongeren en over dit wekelijkse chatspreekuur.

 

 

Psychische klachten door de coronacrisis

 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de coronaperiode ook voor jongeren een zware tijd is. Sinds het begin van de coronacrisis zijn jongeren meer stress, gevoelens van angst, somberheid en depressie gaan ervaren. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Het weinige contact met leeftijdsgenoten en het gebrek aan variatie daarin. De sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat deze groep mentaal in de knoop raakt. Verder hebben de bijkomende zorgen over schoolachterstand, verlies van bijbaantjes en (dag)structuur en de soms toenemende spanningen in de thuissituatie z’n weerslag gehad op het emotionele welzijn.

 

Een belangrijke rol voor de omgeving

 

Wist je dat ook vóór het coronatijdperk maar liefst 1 op de 5 jongeren in Nederland te maken kreeg met psychische problemen? Ondanks dat dit dus veel voorkomt, weet de omgeving van jongeren vaak niet goed hoe hiermee om te gaan. Signalen worden vaak niet vroegtijdig herkend. Ook vindt de omgeving van een jongere het vaak lastig om zorgen over het psychisch welzijn bespreekbaar te maken. Dat is een gemiste kans. Want zeker bij beginnende klachten kan een luisterend oor en eventueel wat praktische ondersteuning écht een verschil maken. Als deze klachten onopgemerkt blijven, kunnen ze uitgroeien tot meer serieuze problemen. Hierin ligt een belangrijke rol weggelegd voor de omgeving van jongeren.

 

Signalen om op te letten

 

Somberheid, zich hele dagen terugtrekken op de eigen kamer, weinig tot geen sociale contacten, een kort lontje, slecht slapen, vermeend alcohol- of drugsgebruik… Het zijn allemaal tekenen waaraan je kunt zien dat het niet goed gaat met je puber. Het gesprek met je kind aangaan en een goede ondersteuning bieden, is vaak een uitdaging.

 

Judith van Witsen is trainer en coördinator van de Youth Mental Health First Aid Training. Dit is een soort EHBO-cursus voor mensen uit de omgeving van jongeren, waarin je leert om psychische klachten bij jongeren in een vroeg stadium te herkennen en bespreekbaar te maken.

 

Judith legt uit: “Vaak geven jongeren al in een vroeg stadium allerlei verschillende signalen af, die te maken hebben met psychische klachten. De jongere zelf heeft vaak nog niet zo door heeft dat het psychisch niet zo lekker gaat. Naast een jongere gaan zitten en écht luisteren naar wat deze te vertellen heeft kan heel erg helpen om signalen op te kunnen pikken. En om samen te kijken wat eventueel nodig is.”

 

chatspreekuur jongen

 

Wekelijks chatspreekuur bij psychische klachten tieners en jongeren

 

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je kind somber is en minder lekker in z’n vel zit? Of heb je de indruk dat je kind spanning ervaart of angstig geworden is door de onzekere tijd waarin we leven? Vraag je je af hoe je je kind hier het beste in kunt ondersteunen of begeleiden? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan eens jouw vraag tijdens het wekelijkse chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’. Elke dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Zij denken graag mee en hebben gegarandeerd een aantal goede tips voor je!

 

Welke vragen kan ik stellen in de chat?

 

Om je een beetje een indruk te geven met welke vragen je terecht kunt tijdens dit chatspreekuur, een overzicht van mogelijke vragen:

 

  • Mijn dochter is de laatste tijd wat somber. Hoe kan ik met haar in gesprek komen over hoe ze zich voelt?
  • Mijn zoon heeft nergens zin in en zit de hele dag op zijn kamer te gamen, moet ik me zorgen maken?
  • Mijn dochter klaagt de laatste tijd dat ze moeilijk in slaap komt. Kan dit wijzen op psychische klachten?
  • Mijn zoon is erg prikkelbaar en heeft een kort lontje nu hij vanwege de coronamaatregelen en het slechte weer veel binnen is. Hoe kunnen we daarmee omgaan?
  • Het eetgedrag van mijn kind is de laatste tijd heel erg veranderd, moet ik mij zorgen maken?
  • Mijn zoon/dochter trekt zich meer terug op zijn/haar kamer dan eerst, is dat normaal?
  • Het dag/nachtritme van mijn zoon/dochter is veranderd, kan dat kwaad?
  • Wat kunnen tekenen zijn dat mijn zoon/dochter alcohol of drugs gebruikt?

 

Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het omgaan met het psychisch welzijn van je puber, kun je tijdens dit chatspreekuur voorleggen!

 

Hoe werkt de chat?

 

Ga tijdens het chatspreekuur op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur naar deze pagina. Deze link verwijst je naar de chat op CJG043.

 

Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek met één van de onderstaande experts waar je gratis en desgewenst anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies.

 

Judith van Witsen

chatspreekuur judith van witsen

Ik ben Judith van Witsen, moeder van 2 kinderen (8 en 13 jaar) en werk ruim 13 jaar bij Mondriaan. Ongeveer 10 jaar daarvan heb ik gewerkt op behandel en diagnostiekgroepen. Daar heb ik diverse kinderen en jeugdigen mogen begeleiden in hun (behandel)traject. De laatste paar jaar werk ik vanuit afdeling preventie, waar de focus meer ligt op voorlichting, vroeg-signalering en laagdrempelige ondersteuning. Door deze ervaringen heb ik een grote rugzak aan kennis opgedaan die ik graag met anderen deel. Ook weet ik dat opvoeden soms best lastig kan zijn en dat een (anonieme) vraag stellen of even je verhaal delen dan soms heel behulpzaam kan zijn. Waar ik kan helpen doe ik dat graag.

 

 

Paul Maassen

chatspreekuur paul maassen

Ik ben Paul Maassen vader van 3 kinderen. Ik ben ongeveer 20 jaar werkzaam in de GGZ, in deze 20 jaar heb ik op verscheidene niveaus en functies gewerkt. De eerste 15 jaar van mijn loopbaan heb ik mij voornamelijk gespecialiseerd in het werken met mensen met een verslaving in combinatie met een psychische kwetsbaarheid. Van begeleiding tot behandeling, van opname tot terugkeer in de maatschappij. In deze 15 jaar kwam ik tot de conclusie dat er buiten ervaring en kennis, je als professional moet blijven kijken naar jezelf als mens. Dit bleek en is nog altijd een essentieel onderdeel van mijn professionele leven en leven als partner en vader van onze 3 kinderen.

 

 

 

Joyce van Erp

chatspreekuur joyce van erpMijn naam is Joyce van Erp. Ik heb twee kinderen: een dochter van 5 haar en een zoon van 3 jaar. In mijn vrije tijd fiets ik graag en speel ik handbal.  Ik werk sinds 2008 bij de afdeling preventie van Mondriaan, waar we samen met ons team diverse preventieve activiteiten organiseren op het gebied van GGZ-preventie. Een voorbeeld van zo’n activiteit is de jongerengroep KOPP/KOV waarin we jongeren, die opgroeien in een thuissituatie waar ouders te maken hebben met psychische- of verslavingsproblematiek, met elkaar in contact brengen. Het is telkens weer een bijzondere ervaring om elkaars verhaal te horen en (h)erkenning bij elkaar te vinden.

 

 

Arthur Kleisterlee

preventiewerker arthur kleisterleeAls preventiewerker bij Mondriaan monitor ik samen met mijn collega’s al jaren de trends op het gebied van alcohol en drugs tijdens het uitgaan. We geven tips aan de gebruikers zelf. Over hoe ze hier op een zo verantwoordelijk mogelijke manier mee om kunnen gaan. Maar vaker spreken we bezorgde ouders die willen weten hoe ze zich in de opvoeding moeten opstellen, als het gaat om alcohol en drugs gebruik van hun kind. De puberteit heeft mij altijd zeer geboeid. Met daarbij de worsteling die veel ouders moeten ondergaan in het vinden van de juiste balans tussen het vasthouden en loslaten van hun kinderen op de weg naar zelfstandigheid.

 

 

Sandy Swieringa

preventiewerker sandy swieringa Mijn naam is Sandy Swieringa. Ik beman bij CJG043 de chatservice en ik ben trainster YMHFA. Sinds 1999 werk ik bij de afdeling Preventie van Mondriaan. In die tijd heb ik veel kennis opgedaan over verslaving en geestelijke gezondheidsproblemen. Ik heb gezondheidswetenschappen en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Door de jaren heen ben ik me blijven bijscholen op diverse vlakken zoals Triple P en KOPP/KOV. Ik ben moeder van 3 kinderen: een bonusdochter (17) en 2 zoons (12 en 9). Ik vind het belangrijk de opgedane kennis vanuit YMHFA door te kunnen geven. Want net als bij lichamelijke klachten is het belangrijk dat een omgeving ook goed weet te reageren bij geestelijke klachten.

 

Samenwerking alle opvoedplatformen in Zuid-Limburg

De chat is ook te bereiken via alle opvoedplatformen in Zuid-Limburg. Zij hebben de krachten gebundeld in deze samenwerking, en proberen ouders zo een helpende hand te reiken.

 

Maastricht-Heuvelland: CJG043

Parkstad: Jeugd en Gezin Parkstad Limburg

Westelijke Mijnstreek: Opgroeienin046

Lees ook dit artikel met Mondriaan Preventie

Jongeren en Lachgas met Judith van de Nobelen. In dit artikel en filmpje legt Judith uit hoe je het gesprek als ouder met je puber aan kan gaan betreft lachgas.

Geplaatst op 30 juli 2021 | Categorie corona, Jongeren, Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.