MEEdoen mogelijk maken

10 december 2021

MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk. Op alle levensgebieden en in alle levensfasen, zodat zij naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving. Want meedoen is een mensenrecht. Een aantal medewerkers van MEE Zuid Limburg vertellen over hun werk.

 

 

Voor wie is MEE?

 

Roel Didderen, cliëntondersteuner, legt uit: “Onze expertise ligt vooral in het meedoen mogelijk maken voor en het meedenken met mensen met een beperking. Een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking, of bij een stoornis in het autisme spectrum bijvoorbeeld. Daarin zijn wij heel sterk. Iedereen die in het meedoen aan de samenleving een belemmering ervaart kan bij MEE terecht.”

 

Wat doet een cliëntondersteuner?

 

Cliëntondersteuner Marjo Cox vertelt: “Ik bekijk eerst met mensen wat er aan de hand is: wat is het probleem, wat speelt er? En wat zou er nodig zijn om een volgend stapje te kunnen zetten?”

 

Met welke vragen kan ik bij MEE terecht?

 

Fatma Bayram, eveneens cliëntondersteuner bij MEE, geeft antwoord: “Dit kunnen vragen zijn als ‘Ik heb schulden, ik houd geen geld over of ik kan mijn rekeningen niet betalen’. Of: ‘Ik heb problemen met de opvoeding van mijn kind, ik vermoed dat er een verstandelijke beperking is.’ Wij kijken dan samen met de cliënt, vanuit de vragen die ze stellen, naar welke lange termijn oplossingen er zijn. Kan dit opgelost worden met mijn ondersteuning, of is er een vrijwilliger nodig op dat moment, of moeten we samen vanuit de Jeugdwet of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gaan bekijken welke hulpverlening passend is? Hier gaan we vervolgens mee aan de slag.”

 

Wat kan MEE specifiek voor jeugdigen en hun gezinnen betekenen?

 

Marij Vrolijk, consulent bij MEE, legt uit: “Het kan zijn dat ouders een verstandelijke beperking hebben en tegen opvoedproblemen aanlopen. Het kan ook zijn dat ouders een vermoeden hebben dat hun kind verstandelijk beperkt is, of dat hun kind een lichamelijk beperking heeft. Samen brengen we de opvoedproblemen in kaart en zoeken we welke ondersteuning het beste bij dit gezin past. Maar denk ook aan vragen op gebied van passend of speciaal onderwijs. Of het vinden van een leuke en passende vrijetijdsinvulling voor het kind. De cliëntondersteuner hoeft natuurlijk niet alles zelf te kunnen, maar weet wel naar welke hulp hij de cliënt kan toeleiden. Zoals bijvoorbeeld naar de sportpedagoog van Ecsplore.”

 
MEE is er ook voor ouders van heel jonge kinderen (0 – 7 jaar) die zich zorgen maken over de ontwikkeling of het gedrag van hun kind. Zij kunnen contact opnemen met Integrale Vroeghulp (IVH).

 

Voor kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar die op school dreigen uit te vallen, geen zinvolle dagbesteding hebben of die ondersteuning nodig hebben bij de stap naar betaald werk, bestaat het project Toekomstcoach. Met hulp van de Toekomstcoach leren jongeren weer richting te geven aan hun leven. Ze leren realistische ambities te formuleren en deze ook te bereiken.

 

Waar kan ik terecht?

 

Ellen Brouns, medewerker Servicepunt en cliëntondersteuner, laat weten: “Mensen kunnen zich bij MEE aanmelden door te bellen naar het Servicepunt: 088-0102222. Dat kan door de cliënt zelf of door een betrokkene. Wel is uiteraard altijd toestemming van de cliënt nodig, voordat deze wordt aangemeld.

We starten met een rustig gesprek en van daaruit bekijken we of MEE iets kan betekenen.”

Geplaatst op 10 december 2021 | Categorie Baby's, Jongeren, Kinderwens, Nieuws, Peuter, Schoolkind, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.