Gezonde voeding

Als je zwanger probeert te worden, kun je al zwanger zijn. Het is daarom nu al belangrijk om gezond te eten. Sommige dingen kun je beter laten staan, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby.

 

Wat is gezonde voeding?

 

Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Wil je weten of je gezond en afwisselend eet? Kijk dan op Voedingscentrum.nl.

 

Nu al doen

 

Voldoende jodium binnenkrijgen
Eet voldoende jodiumrijke producten. Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s. Zorg er daarom voor dat je voldoende jodium binnenkrijgt als je zwanger wilt worden. Dit kan met eten uit de Schijf van Vijf. De belangrijkste bron van jodium is brood. Kies voor brood gemaakt met bakkerszout, daar zit jodium in. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis.

 

Foliumzuur en Vitamine D slikken

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. En ga hier de eerste 10 weken van je zwangerschap mee door. Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag.

 

Hoe zit het met alcohol?

 

Alcohol drinken kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, bij vrouwen én mannen. Alcohol kan sperma en eicellen beschadigen. Het beste is om allebei te stoppen met drinken als je zwanger probeert te worden.

 

Een gezond gewicht helpt

 

Een gezond gewicht is belangrijk als je zwanger wilt worden. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Mannen met overgewicht kunnen minder vruchtbaar zijn. Als je als vrouw overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam.

 

Voorkom besmettingen

 

Besmettingen met de listeriabacterie of toxoplasmoseparasiet kunnen een miskraam of afwijkingen aan de ongeboren vrucht veroorzaken. Houd je aan deze adviezen om besmetting te voorkomen:

  • Eet geen rauwe vis, schaaldieren en rauw vlees.
  • Eet geen zachte kazen van rauwe melk (‘au lait cru’).
  • Was groente en fruit goed en bewaar rauwe producten goed afgedekt in de koelkast.

 

Hier kun je uit voorzorg voorzichtig mee zijn…

 

  • Kofie en thee. Op de site van het Voedingscentrum lees je wat maximaal 200 mg cafeïne per dag inhoudt.
  • Eet geen lever, en eet niet te veel leverworst, leverkaas of paté. Hier zit veel vitamine A in. Te veel vitamine A is slecht voor de gezondheid van je kind. Een flinke hoeveelheid paté (bijvoorbeeld als voorafje in een restaurant) in één keer kan al schadelijk zijn voor je baby. Maar af en toe een boterham met een dun laagje smeerleverworst of paté kan geen kwaad voor jou of je baby. Als je supplementen gebruikt, kies dan voor een supplement dat speciaal bedoeld is voor zwangere vrouwen. Andere supplementen kunnen te veel vitamine A bevatten.

 

Als je zwanger bent…

 

Sommige producten kunnen niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Daarom is het belangrijk om bepaalde producten (deels) te vermijden als je zwanger bent. Wil je daar nu alvast meer over weten? Lees dan verder over veilig eten tijdens de zwangerschap.

 

Bron:

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.